"Kad se upozna i odabere svoje zvanje,

tada preostaje samo jedno: 

biti vjeran do kraja."

                                                                                                                                        o. Teodozije Florentini

STRUČNI SKUP ZA ODGOJITELJICE U VJERI

Strucni kbfNa Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održan je 6. travnja stručni skup za odgojiteljice u vjeri Đakovačko-osječke nadbiskupije, na temu Vjera i dijete – 10 godina vjerskog odgoja u Đakovačko-osječkoj metropoliji. Skup je vodila predstojnica Katehetskog ureda dr. Teuta Rezo. Na skupu je bio prisutan predstojnik Požeške biskupije mr. Žarko Turuk koji je pozdravio 70-tak sudionika skupa. Pomoćni biskup dr. sc. Đuro Hranić, predsjednik Vijeća za katehizaciju pri HBK, posjetio je skup i uputio riječi ohrabrenja svim odgojiteljicama. 
Prvo predavanje Vjera i dijete održala je s. Jelica Đuzel, dipl. kateheta specijalist. U svom predavanju najprije je govorila o vjeri kao odnosu s Bogom, potom o djetetovom osobnom odnosu s Bogom i njegovoj specifičnosti, te o vjerskom odgoju kao vitalnoj potrebi djeteta. Na kraju predavanja zaključila je, da se specifičnost vjere predškolskog djeteta sastoji u “biti”, u odnosu s Bogom. To biti s Gospodinom kasnije u školskoj dobi, uz odgovarajuću pomoć odgojitelja u vjeri, roditelja, župne zajednice, polako prelazi u činiti, živjeti s Njim. Poštujući ove djetetove razvojne potrebe i specifičnosti njegova odnosa s Bogom, odgojitelj će mu pomoći da se razvije u zdravi ud mističnog tijela Kristova, u osobu čvrste i nepokolebljive vjere, koja će biti sposobna graditi društvo na čvrstim temeljima Božje ljubavi. 
Drugo predavanje Odgoj srcem – privilegirani put vjere, održala je prof. Brankica Blažević, viša savjetnica za predškolski odgoj pri Nacionalnom katehetskom uredu. U svom predavanju govorila je o djetetu koje vjeru najprije živi, doživljava srcem. Zatim je to i pokazala kroz veliki broj likovnih radova djece katoličkih vrtića grada Zagreba po kojima se moglo naslutiti kako djeca doživljavaju i žive svoju vjeru. 
Nakon predavanja bilo je Euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Ivica Martić, župnik župe Kraljice sv. krunice iz Kuševca. U popodnevnim satima održane su radionice. s.J.
 

Facebook likebox