"Kad se upozna i odabere svoje zvanje,

tada preostaje samo jedno: 

biti vjeran do kraja."

                                                                                                                                        o. Teodozije Florentini

Hodočasnički dan sa svečanom euharistijom

Od devetomjesečne pripreme na slavlje beatifikacije bl. M. M. Terezije, odnosno od 1994. godine u našoj samostanskoj crkvi u Đakovu svakoga 16. u mjesecu se pod svečanom euharistijom okuplja prosječno 250 do 300 štovatelja bl. M. M. Terezije.
Uz to ne mali broj pobožnika svoje velike i male potrebe u različitim teškoćama, kao i zahvale za uslišanja s povjerenjem izruča svojoj moćnoj zagovornici kroz Knjigu prošnji i zahvala. Na samostansku adresu pristižu iz bliza i daleka i pismena Osobna svjedočanstva, preporuke i zahvale za primljena uslišanja.

Kontakt:
tel. 801 - 261
e-pošta: karmela.dominkovic@os.t-com.hr 

HODOČASNIČKI DAN U ZNAKU ZAHVALNOSTI ZA DAR VJERE I DOMOVINE
16. studeni 2012. godine

161112Ovomjesečni Hodočasnički dan okupio je veliki broj štovatelja bl. majke Marije Terezije. Po prvi puta svoje su potrebe došli povjeriti bl. majci Tereziji župljani župe Sv. Josipa Radnika iz Osijeka predvođeni svojim župnikom vlč. Florijanom Kvetekom i našim sestrama koje djeluju u istoj župi i Kliničkom bolničkom centru u Osijeku.
Misno slavlje koje je predvodio vlč. Florijan Kvetek, kao i susret sa hodočasnicima poslije sv. mise u dvorani Florentini bio je još jedan poziv na novu revnost i duboku zahvalnost za dar vjere i Domovine.
Liturgijsko pjevanje animirao je župski zbor istoimene župe pod vodstvom gosp. Josipa Klaića i profesorice glazbe s. Marije Hmura, članice Svjetovnog instituta Male Marije.
Velečasni Florijan je svoju homiliju utemeljio na svetopisamskim tekstovima iz liturgijske čitanke dotičnoga dana.
Između ostaloga je naglasio i okupljene pozvao na uvijek novo iščitavanje znakova vremena kako su to uspijevali činiti starozavjetni pobožnik Noa i bl. majka Marija Terezija Scherer.
Nou kao i Blaženicu ocrtao je kao ljude u pokretu, koji su imali jasan stav , jer su živjeli budno i osluškujući Božji glas. Stoga su bili osposobljeni zapažati i iščitavati znakove vremena, te s misli i riječi prelaziti na djela … Jona se tako spasio i od nadolazeće kataklizme.,
Blažena majka Marija Terezija, znak je spašenih svoga vremena zajedno s o. Teodozijem Florentini. .. Nije bila pasivni promatrač zbivanja i događaja, nego potaknuta milošću Duha Božjega je gradila korablju, izgrađujući novu arku – Kristovu Crkvu. 
Škole, sirotišta, bolnice, zavodi za gluhonijeme, ubožnice, briga za siromahe, bolesnike, zapuštene, zatvorenike, slaboumne i duševno poremećene. Svaka od ovih aktivnosti nje i njezinih sestara bio je i ostao znak spremnosti ugraditi se kao svjedok života u Kraljevstvo Božje, istaknuo je vlč. Florijan.
Poslije sv. mise u dvorani Florentini uslijedio je susret s hodočasnicima na kojem su s. Deodata Kočonda i s. Karmela Dominković uznastojale predočiti hodočasnicima nekoliko ključnih događaja iz života i djelovanja bl. majke M. Terezije. Poslije kratkog druženja i osvježenja hodočasnici su se radosni zbog susreta uputili svojim domovinama./ k

HODOĆASNIČKI DAN 16. listopada 2012.
Otvorena Jubilarna godina povodom 125. obljetnice 

svete smrti bl. M. M. Terezije Scherer

Jubilarnaw3Marijanskom pobožnošću, čitanjem iz Knjige prošnji i zahvala, misnim slavljem i prigodnim programom, 16. listopada u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova, uz Godinu vjere, otvorena je i Jubilarna godina povodom 125. obljetnice smrti bl. Majke Marije Terezije Scherer, suutemeljiteljice Milosrdnih sestara sv. Križa i 100. obljetnice smrti s. Ulrike Nisch. U navedenoj godini sestre će se prisjetiti i 10. obljetnice od beatifikacije s. Zdenke Schelingove.

Nakon pozdravnih riječi s. Karmele Dominković, voditeljice Terezijina kruga koji je u Đakovu nastao 2001. godine kao način i oblik štovanja bl. M. M. Terezije Scherer, misno slavlje predvodio je vlč. Matej Glavica. U koncelebraciji je bio vlč. Ivo Džinić, rektor samostanske crkve te vlč. Goran Mitrović, župnik župe BDM iz Nove Kapele, koji je i sam iskusio zagovor blaženice čija se Jubilarna godina slavi, a u Đakovo je doveo hodočasnike iz svoje župe te župni zbor koji je, uz zbor sestara, uveličao slavlje.

"Željom da Gospodin bude s nama ulazimo u misno slavlje po kojemu želimo dotaknuti tajnu svetosti. Zajednica sestara sv. Križa spominje se tri svoje blaženice i kao da tijekom ove godine, koja je za njih jubilarna, žele odškrinuti tajnu njihove svetosti", rekao je u uvodu euharistije vlč. Glavica. Oslanjajući se na riječi evanđelja "Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio", propovjednik je prisutne potaknuo na opraštanje i pružanje ruke pomirenja onima u užoj ili široj obitelji, na radnom mjestu ili u susjedstvu prema kojima možda već dugo imaju negativne osjećaje, naglašavajući da tek kada oprostimo, Isus može uslišati molitve i prošnje. Sve dok u hrvatskom narodu, u Slavoniji, živi neopraštanje i mržnja zagovor svetaca ne može nam isprositi milost Božju, naglasio je.

"Listajući životopis bl. M. M. Terezije Scherer možemo uočiti kako je itekako ozbiljno shvatila, prihvatila, razumjela i htjela živjeti Isusovo evanđelje. Čitav njezin život prolazio je u svijesti da bez Isusa ne može učiniti ništa, a zajedno s njim može velike stvari. Znala je, ako svoj život i nakanu koju je imala, a od koje i danas ubiremo plodve, usiječe i nasloni na Isusov križ, tada joj to daje garanciju da će svaki njezin trud i želja biti uspješna i blagoslovljena", rekao je vlč. Glavica i štovateljima poručio da tijekom ove godine ne želimo samo komemorirati nečiji život, samo slaviti i odslaviti godinu ma koliko god ona značajna bila, već poput bl. Majke Terezije sjesti do nogu Učitelja, Isusa Krista, osluškivati što to On nama ima reći i ne tražiti nikakvih drugih riječi i mudrosti, osim Isusovih, a koje je osluškivala i suutemeljiteljica Milosrdnih sestara sv. Križa.

Jubilarnu godinu u ime Hrvatske provincije Milosrdnih sestara sv. Križa proglasila je s. Helena Šajbl čitajući poruku provincijalne poglavarice, s. Amalije Kupčerić, koju je uputila iz Indije, s Kongresa provincijalnih poglavarica. "Tijekom jubilarne godine, želimo lik Majke Marije Terezije Scherer još dublje upoznati i osvijetliti kroz različite susrete, hodočasničke dane, druge pastoralne aktivnosti i pobožnosti, kao pomoć na putu produbljivanja osobne vjere, ali istovremeno i kao prilog zahtjevima sveopće Crkve u Godini vjere, na koje nas poziva papa Benedikt XVI. i naši biskupi", naglasila je provincijalna poglavarica Kupčerić, a izrekla s. Helena Šajbl te zaključila: "Neka nam svima u Godini vjere, Majka Marija Terezija kao izvorna kršćanka i redovnica - žena vjere i evanđeoskih pregnuća - bude istinski uzor i nadahnuće, kao i razlog njegovanja našeg međusobnog zajedništva."

U nastavku programa s. Karmela Dominković, ukratko je predstavila život bl. M. M. Terezije, početke njezina štovanja te djelovanje Terezijina kruga. Istaknula je da Terezijin krug čine štovatelji koji se u svojoj svakodnevici zauzimaju za promicanje temeljnih ljudskih i kršćanskih vrijednosti kako je to činila i bl. Majka Terezija, nadahnuta franjevačkom karizmom. Početna i prva nit koja je svjesnije počela povezivati štovatelje bl. Terezije Scherer bio je poticaj na njegovanje molitvene povezanosti pod nazivom Molitveni vez. Tijela i grupe unutar kruga koje djeluju na dobrobit svih, nastale su kao odgovor na traženje štovatelja koji su imali želju u svojoj vjeri napredovati dublje, pojasnila je s. Karmela i istaknula: trajno otvorenu humanitarnu akciju Među nama – siromah siromahu u kojoj vjernici ustrajno sudjeluju novčanim darom; 2004. godine kanonski je utemeljeno Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda bl. Majke Marije Terezije koje je srce i kruna Terezijina kruga i trajno je otvoreno prijemu novih članova, a tu su i tjedni susreti Molitvenog čitanja Božje riječi, Oratorij sv. Križa, godišnje duhovne vježbe, Dan tišine te Kontemplativna subota kroz koje vjernici mogu produbiti svoje molitveno iskustvo. Svi prisutni na dar su dobili Mali pravilnik s potrebnim informacijama za upoznavanje i uključivanje u djelovanje Kruga. / (TU) M. Kuveždanin
 

BLAGDAN BL. M. M. TEREZIJE SCHERER 16. lipnja 2012. godine

16612Hodočasničku Sv. misu  je  predslavio  prečasni gospodin Tomislav Ćorluka,  đakovački župnik i dekan đakovačkoga dekanata.

Članovi Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda bl. M. M. Terezije Scherer – obnovili  su  svoja krsna obećanja i tim činom sukladno Obredniku Franjevačkoga svjetovnog reda obećali da će u svjetovnom staležu živjeti Evanđelje po uzoru na sv. Franju Asiškoga, a povjeravajući sebe i sve svoje osobitoj zaštiti bl. majke Marije Terezije koja je i sama najprije bila trećoredica, a onda otišla u samostan.

 Svojom nazočnošću  blagdansko slavlje  je uzveličao fra Robert Perišić s grupom vjeroučitelja okupljenih na duhovnim vježbama.

 S osobitom  radošću i pobožnošću  slavlju  je nazočila  i velika grupa od oko 120 štovatelja bl. Majke Terezije s područja Požeške biskupije iz  Lipika i lipičkog kraja, predvođene našom  s. Mirelom Štraub,  velečasnom gospodom Jozom Zorić, lipičkim župnikom i  vlč. Danijelom Engelman, župnikom  iz Gaja. Hodočasnicima iz svoje rodne župe pridružio se i bogoslov Mario Mesić, student  na Katoličkog  bogoslovnog  fakulteta   u Đakovu.

U grupi hodočasnika, od župnika župe Čaglić  bile su  dvije za revnost nagrađene ministrantice i dva ministranta koji su posluživali  kod  sv. mise zajedno s domaćim  ministranticama i ministrantima. 

Poslije svete mise slavlje se nastavilo u dvorani Florentini. / k
 

HODOČAŠĆE OSOBA S INVALIDITETOM

naslovna16

I ove su godine 16. svibnja 2012. osobe s invaliditetom, njihovi roditelji i prijatelji iz slavonske regije hodočastili bl. Majci M. Tereziji Scherer u samostansku crkvu u Đakovo. Tu se posebno istakla Zajednica Vjere i Svjetla iz Đakova „Tratinčice Majke Terezije“. Nazvali su se tako zbog toga što su izabrali za svoju zaštitnicu Majku M.Tereziju, koja je proglašena blaženom iste godine, 1997., kada je zajednica počela djelovati. Ove godine navršava se 15. obljetnica djelovanja ove Zajednice, što je u slavlju i obilježeno. Na ovo hodočašće već se tradicionalno okupljaju i osobe s poteškoćama u razvoju iz drugih Zajednica Vjere i Svjetla ili  Udruga u regiji, među kojima je najbrojnija grupa iz Ivankova. Ukupno je hodočastilo stotinjak osoba s invaliditetom, njihovih roditelja i prijatelja.

Liturgijsko slavlje s uvodnom pobožnosti Majci M. Tereziji, predvodio dr. Stjepan Radić, koji je održao srdačnu prigodnu propovijed. Članovi Zajednice „Tratinčice Majke Terezije“ u ulaznoj procesiji nosili su križ, sliku Majke Terezije, simbol tratinčice s fotografijama članova Zajednice i krunicu koju su sami izradili. Procesija je bila popraćena molitvom Bogu za svoje križeve koje se u vjeri lakše nose. U molitvu vjernika hrabro su se uključile i osobe s posebnim potrebama. Na kraju Mise sudionici su radosno otpjevali svoje pjesme s gestama i tako dali svjedočanstvo o radosti koju oni žive i šire oko sebe na poseban način.

U dvorani „Florentini“ priređeno je za sve hodočasnike slavlje. Uz pjesmu, glazbu i ples djeca s poteškoćama u razvoju imali su prigodu za veselje, što se na njihovim licima jasno očitovalo.

U organizaciji susreta posebno su se istakli članovi terapijske „Radionice sv. Josipa“ Doma duhovne pomoći, kao i studentice i studenti teologije, a svojim donacijama susret su potpomogli i mnogi dobročinitelji.

s. R.R.

HODOČASNIČKI DAN ŽUPE VIŠNJEVAC

16412Na Hodočasnički dan bl. Majke M. Terezije Scherer, 16. travnja, svetu misu je predslavio velečasni gospodin Ivica Rebić, župnik župe Rođenja blažene Djevice Marije u Višnjevcu, a svoje potrebe osobne i zajedničke po prvi puta su došli zajedno sa svojim župnikom, povjeriti moćnom zagovoru Majke M. Terezije, članovi mješovitog župnog zbora i zbora mladih iste župe. 
Animator liturgijskoga pjevanja i orguljaš, gospodin Darko Lacović, pod ravnanjem dr. Vladimira Peljhana, gospođice Maje Vrdoljak i Ane Srnović, oduševljenim i skladnim pjevanjem zbora, uprisutnili su štovateljima bl. Majke M. Terezije, nešto od čiste radosti uskrsnoga jutra.
U svojoj homiliji nadahnutoj evanđeoskim izvješćem dotičnoga dana tj. scenom Isusova razgovora s Nikodemom (Usp. Iv 3-8)., vlč. Ivica Rebić, opisao je Nikodema kao čovjeka intelektualca, koji unatoč stečenom znanju ne uspijeva otkriti kako ostvariti istinski susret sa živim Bogom. Međutim, on se ne predaje vlastitom neznanju nego uporno traga razmišljajući. Poduzima potrebne korake koji ga jačaju i uvode u otkriće istine o sveprisutnoj snazi Duha životvorca. Isti Duh gradi i danas svojom snagom, služeći se otvorenošću vjernika, kao nekad otvorenošću bl. Majke M. Terezije, i među nama i među svim hodočasničkim narodom, Kraljevstvo duha ovdje i sada. 
Nošeni tim mislima, hodočasnici su se poslije svete mise, u dvorani Florentini, podrobnije upoznali, s likom i djelom bl. Majke M. Terezije, koji im je osvijetlila s. M. Karmela Dominković, organizatorica Hodočasničkog dana pri samostanu i voditeljica Terezijinoga kruga. Prisutni su na kraju izrazili domaćinima svoju zahvalnost, radost i zadovoljstvo zbog ostvarenoga susreta./ k

 DEVETO KORIZMENO HODOČAŠĆE BL. M. M. TEREZIJI SCHERER

16312Svoje potrebe, organizirano po deveti putu za redom u korizmi, došli su povjeriti Majci Tereziji 16. ožujka ove godine članovi Mjesnih bratstava Franjevačkoga svjetovnog reda s Osječkoga područja, na kojem ima preko dvadeset kanonski utemeljenih zajednica Franjevačkoga svjetovnog reda.

Svetu misu je predslavio fra Robert Perišić, duhovni asistent Slavonskobrodskog bratstva zajedno s fra Flavijnom Šolcom, duhovnim asistentom Iločkoga bratstva.

U svojoj homiliji fra Robert je naglasio bitnost ulaženja i boravljenja u Božjoj blizini, kao i poniranja u otajstvo križa, po uzoru na sv. Franju i bl. M. M. Tereziju, a kada se jednom uđe onda je potrebno u njemu i ostati i ustrajno slijediti stope Gospodina Isusa. Sve prisutne hodočasnike je pozvao  ljubiti onu stvarnost kojom su išli Isus, sv. Franjo i bl. M. M. Terezija Scherer.

Poslije sveta mise u dvorani Florentini je uslijedio, za oko 150 franjevačkih svjetovnjaka, nastavak korizmene duhovne obnove. Susret je moderirala s. M. Karmela Dominković, duhovna asistentica Đakovačkoga bratstva. U temi Evangleizirani da bismo evangelizirali, s. Karmela je stavila naglasak na nekoliko ključnih naznaka za bolje razumijevanja govora o novoj evangelizaciji, oslanjajući se na Verbum Domini – Postsinodalnu apostolsku pobudnicu sv. Oca Benedikta XVI. biskupima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima laicima u životu i poslanju Crkve, i na ulomke iz Pastoralne konstitucije II. vat. sabora Gaudium et spes o Crkvi u suvremenom svijetu. Istaknula je kako novost evangelizacije izrasta iz novosti koja dolazi od novog i živog osobnog odnosa sa Isusom živim i uskrsnulim, koji se trajno događa, a pojedinci to iskustvo prepoznavaju i susreću u bilo kojoj životnoj dobi i gotovo uvijek neočekivano.

Susret je završio bratskim druženjem i osvježenjem./k

HODOČASNIČKI DAN 16. VELJAČE 2012. GODINE 

cenak16

Svoje potrebe došli su bl. M. M. Tereziji  već tradicionalno povjeriti mladići iz zajednice Cenacolo u Šarengradu, predvođeni svojim duhovnikom vlč. gosp. Ivanom Jurićem, župnikom župe Preslavnog Imena Marijina u Osijeku.  

 

Izričući svoja svjedočanstva u uvodnom dijelu sv. mise o svojem izlasku iz tame kocke, alkohola i droge u svjetlo istine, ovi mladići uvijek ponovno svjedoče da je Isus živ i da snagom svojega Duha i danas oživljuje, ozdravlja i povezuje u zajedništvo. Ovi iskreni tražitelji smisla ozdravljaju radeći nazaretske poslove, slaveći euharistiju, prebirući riječi Pisma u svojim srcima, moleći tri krunice dnevno i ponirući svakodnevno u euharistijskom klanjanju u otajstvo Ljubavi očitovane u Gospodinu Isusu, kao i u otajstvo istine svojega života.

Svaka riječ opisa ovoga susreta je preslaba da bi izrazila puninu doživljaja.

Poslije sv. mise za hodočasnike iz Šarengrada uslijedila je u samostanu prijateljska večera uz dijeljenje iskustva sa sestrama, a za sve ostale štovatelje bl. M. M. Terezije uslijedio je hodočasnički prijateljski susret u dvorani Florentini./ k  

HODOČASNIČKI DAN 16. prosinca 2011.

161211Svetu misu je predvodio preč. gosp. Antun Čečatka neumorni ispovjednik štovatelja bl. M. Majke Terezije. U svojoj, svjedočki nadahnutoj homiliji oslonjenoj na evanđeosku poruku dana, osvijetlio je Gospodina Isusa kao Put, Istinu, Život i neprolaznu Svijetlost svijeta, Ivana Krstitelja kao glas koji viče u pustinji, te svijetli lik bl. M. M.Terezije Scherer, koju su njezini životopisci nazvali sunčano dijete iz Meggena.
Učešće u liturgijskom slavlju i ovoga prosinačkog Hodočasničkog dana uzeli su članovi Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda bl. M. M. Terezije. 
Od samoga početka u minulom desetljeću članovi našega Bratstva između 16. i 23. prosinca, kao najizvrsniji i najbrojniji sudionici akcije Među nama – siromah siromahu, razilaze se na kućne adrese potrebitih, starijih i osamljenih sugrađana. Potrebnici su složeni u tri kategorije: 
1. Nemoćni i osamljeni koji teško uspijevaju vezati kraj s krajem
2. Korisnici Doma za starije osobe u Đakovu i
3. Obitelji u teškom imovinskom stanju i s većim brojem djece. 
Akcija je obuhvatila oko 180 potrebnika./k

 HODOČASNIČKI DAN 16. studenoga 2011.

tk1611Na Hodočasnički dan bl. M. M. Terezije Scherer 16. studenoga ove godine prigodnu pobožnost i sv. misu je predvodio vlč. gosp. Vlado Mikrut, župnik iz župe sv. Martina biskupa u Bošnjacima, a s njime zajedno i grupa štovatelja bi. M. M. Terezije koju predvodi s. Robertina Zorić i grupa crkvenih pjevača iz iste župe s kojima radi s. Paskala Križan. Poslije misnog slavlja uslijedilo je druženje i osvježenje u dvorani Florentini.

vlč. Vlado Mikrut, župnik Homilija

U današnjem prvom čitanju slušali smo o jednoj majci vrijednoj divljenja i dostojnoj svijetle uspomene, o majci Makabejki koja je herojski savjetovala svoga zadnjeg, sedmog sina, ovim riječima: Molim te, dijete,... Ne boj se..., nego budi dostojan svoje braće i prihvati smrt, da se s tvojom braćom u vrijeme milosti opet nađem!

Ovog Hodočasničkog dana na bi. Majke Terezije u studenom došli smo iz župe sv. Martina Biskupa u Bošnjacima zajedno s vama, poštovane sestre, i sa ostalima ovdje nazočnima, proslaviti i preporučiti se vašoj majci Makabejki, blaženoj Majci Mariji Tereziji.

S nekoliko riječi osvijetlimo njezin životni tijek. Bila je seljačko dijete odgojeno u ljubavi prema Bogu. Iz te se ljubavi kasnije razvija i ljubavprema križu. U sedmoj godini izgubila je oca. Bio je to prvi veći udarac za nju. Tako je već u ranoj mladosti počela otkrivati smisao križa. Tu se već moglo naslutiti kako je Bog pripravlja na shvaćanje Isusovih riječi: Tko hoće biti moj učenik, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom.

U jednom poznatom marijanskom svetištu snažno je osjetila daje Gospodin zove da ga izbliza slijedi. Tada joj još nije bilo jasno kako će to biti. No Gospodin, koji joj je dao milost redovničkoga zvanja, pobrinuo se i za to. Susrela je kapucina oca Teodozija Florentinija. Taj je susret bio za nju od presudne važnosti jer je zajedno s njime, uz mnoge križeve i poteškoće, osnovana Družbu Sestara Svetoga Križa, družba koja će uz duhovni život gajiti i snažni apostolski i karitativan rad. Izabrana je za prvu vrhovnu poglavaricu, a svojim sestrama je bila dobra majka i mudra voditeljica, svima potrebnima revna pomoćnica, kako čitamo u njezinu životopisu

Sestre su djelovale u gradskoj bolnici u kojoj je bilo i veoma teških bolesnika. Osjećala je naravnu odvratnost prema služenju bolesnicima, no milost je u njoj tu odvratnost pobijedila. Blaženica je našla što je tražila i željela: voditi brigu za siromahe, bolesnike, zapuštene, sirote, nevoljnike svake vrste, baviti se odgajanjem mladeži.

U znaku Križa, u teškom i strpljivom podnošenju kušnji, bilo je vrijeme njezina ovozemaljskog života.

Kako su sestre sv. Križa brzo po osnutku došle u naše krajeve, njihovu blagoslovljenu nazočnost osjetili su brojni bolesni i nemoćni. Tolike osobe koje su prošle kroz njihov konvikt, ostadoše dobre žene i majke i ponesoše drage uspomene na to vrijeme sve do kraja svoga života.

Plodove tako bogatog života i naše župne zajednice uživale su dugi niz godina, pogotovo otkako su u komunističko vrijeme istjerane iz bolnica i škola (po savjetu blaženog kardinala Alojzija radije su napustile radna mjesta nego ostale bez redovničkog ruha).

Danas se kao vrsne i požrtvovne katehistice i radeći po župama brinu za našu mladež i tako nastavljaju veliko životno djelo svoje blažene majke.

I naša župa danas zahvaljuje Bogu za dugo 63-godišnje djelovanje od davne 1948. Tako i druge naše župe.

Svjedočenje jednog svećenika (mons. David Kolesarić, Drenovci): Kad bi došao u pitanje opstanak sestara u njegovoj župi zbog njegove neke nekorektnosti, spreman je radije biti premješten, nego da poglavarice povuku sestre sa župe.

Svi se mi deklariramo Kristovim učenicima Ali, da bismo si to dokazali, moramo se svakodnevno pitati:

prihvaćamo li spremno životne kušnje koje nam Božja providnost stavlja na naš put?

Primjer: U bivšoj Sovjetskoj Rusiji na jednom skupu govornik se najružnije izražavao o Crkvi, svećenicima, časnim sestrama, vjernicima... Pljesak je odjeknuo po završetku govora. Tada se javio za riječ jadan od prisutnih i ispričao slijedeće: Imao sam teško bolesnu ženu i djecu. Radilo se o zaraznoj bolesti. Našla se jedino jedna časna sestra koja je smogla hrabrosti da nam pomogne. Njegovala ih je i ne misleći o opasnosti da se i sama zarazi. Moja žena je ozdravila, moja su djeca ozdravila, a časna sestra je umrla. Nastao je u dvorani tajac gromoglasniji od malo ranijeg pljeska.

Zamolimo večeras blaženu Majku Mariju Tereziju za posredništvo: za naše obitelji, za našu mladež, za svoju domovinu, za cijeli svijet. Molimo da i nama život bude u znaku križa, a milosrdni Isus neka nam bude najbolji primjer i vođa.

Prije završnog blagoslova sv. mise gospođa Jelena Lenić, župljanka župe sv. Martina u Bošnjacima krasnoslovila je svoju pjesmu - molitvu bi. M. M. Tereziji:

BOŽJI IZBOR
Dok si se kao bosonoga djevojčica igrala u pijesku, 
Bog je za tebe imao svoj plan. 
A kada si učila prve molitvice
Isus je u tvom srcu našao svoj stan.

Tvoje srce je osjetilo nešto, nešto što drugi ne razumiju. Slast na usnama u Imenu Isus u kome se sve tajne ljepote kriju.

Biti Kristova zaručnica, da li ti je to bila mašta ili san? No, svakako za tvoju želju Isus je pripremio taj veliki dar.

A onda, uljepšala si njegov svijet, tvoja krepost je melem za Njegovo rane, čistoća i poniznost kojoj Ga slijediš, kao Marija pratiš ga do križa u sve dane.

Biti sestra svetoga Križa,
nisi se plašila za njim poći.
Dotakla te Božja ljubav žarkog sunca,
hoditi stazom svjetla -
znala si da ćeš moći.

Tvoja svakodnevna molitva i žrtva, čuva čitav svijet od Božjega gnjeva. Svjedočiš i veličaš Njegovo sveto Ime i kad sunce sija i kad nebom sijeva.

Hvala ti Bože za sve biskupe, svećenike,
redovnike i redovnice.
Ti od svojih stvorenja ubireš po koji cvijet,
no za svako ti imaš svoj plan,
al' s njima je ljepši i bogatiji ovaj svijet./ sk

{gallery}1611{/gallery}

HODOČASNIČKI DAN 16. listopada 2011.

hodd1610Na  29. nedjelju kroz godinu, uz  Hodočasnički dan bl. M. M. Tereziji, u samostanskoj crkvi  Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu svetu misu je predslavio vlč. gosp. Ante Pavlović, župnik župe Krista Kralja u Brodskom Varošu u zajedništvu s vlč. gosp.Ivanom Ćurićem, rektorom đakovačke bogoslovije. Velečasni Pavlović je svoju homiliju oblikovao prema nedjeljnom evanđeoskom izvješću, naglasivši kako koristi priliku o obilježavanju 50. obljetnice osnivanja župe u Brodskom Varošu, koja je obilježena ovih dana,  zahvaliti svim sestrama sv. Križa koje su od osnutka župe do 1995. godine blagoslovno djelovale u župi.
Slavlje je uveličao skladnim pjevanjem crkveni zbor istoimene župe pod ravnanjem gospođe Ruže Polančec.
Nakon svete mise, za hodočasnike je uslijedio radostan susret i kratko druženje u dvorani Florentini. / k više...

HODOČASNIČKI DAN 16. rujna 2011. godine
Kako je uobičajeno i ovaj puta sveta misa koju je predslavio preč. gosp. Jozo Duspara, dekan i župnik stare,  ugledne i veoma životne župe Uznesenja BDM u Zemunu, je prikazana na nakane štovatelja bl. M. M. Terezije Scherer.

U svoj homiliji preč. Duspara je osobitu pozornost svratio na važnost života po Evanđelju. Svojim skladnim pjevanjem euharistijsko slavlje je obogatio crkveni zbor istoimene župe predvođen profesoricom Kristinom Vučić i gosp. Ivicom Figl. Po završetku misnog slavlja štovatelji bl. M. M. Terezije u  znak sjećanja na ovaj radosni susret  dobrotom Zemunskog župnika obdareni su prospektima i razlgednicama Zemunske Gospe. U znak zahvalnosti i poštovanja gosp. Jurišić predala je preč. Duspari zlatovezom izrađen motiv križa, a po tom je u prostoru samostana uslijedila okrijepa za hodočasnike iz Zemuna./ k

Zajednica Cenacolo
Zagovoru majke M. Terezije  svoje potrebe  16. veljače došli su povjeriti mladići iz terapeutske zajednice Cenacolo iz Šarengrada. Svetu misu je predslavio vlč. gosp. Krešimir Bulat. 
 
Štovatelji bl. M. M. Terezije iz lipičkog kraja
Na spomen bl. majke M. Terezije, 16. studenoga,  hodočastila je veća grupa štovatelja iz Lipika, Pakraca, Gaja, Dobrovca i Donjeg Čaglića, predvođena župnikom iz Gaja, vlč. gosp. Željkom Strnakom, koji je predslavio hodočasničku sv. misu. Uz brojne vjernike iz Đakova i samostnsku zajednicu, sv. misu je uzveličao svojim pjevanjem zbor pjevača iz župe Lipik pod ravnanjem s. Mirele Štraub. Nakon mise hodočasnici su se susreli u zajedničkom druženju oko stola.

Blagdan bl. M. M. Terezije Scherer, 16. lipnja 2010.
Članovi đakovačkoga Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda stavljeni su pod osobitu zaštitu bl. M. M. Terezije Scherer, jer je i ona najprije bila trećoredica, a po tom se odlučila za redovnički stalež, kao jedna od prvih pet članica, tada u nastajanju redovničke zajednice Milosrdnih sestara sv. Križa, od utemeljitelja o. Teodozija Florentini, švicarskog kapucina.

Iz toga razloga svake godine gotovo već jedno desetljeće na njezin blagdan 16. lipnja članovi Bratstva, dok sebe i svoje povjeravaju njezinoj skrbi obnavljajući svoja krsna obećanja, izriču u nazočnosti okupljene zajednice svoje opredjeljenje za život po Evanđelju sukladno Pravilu i konstitucijama Franjevačkoga svjetovnog reda.
Ovogodišnje misno slavlje na kojem je 12 novih članova Bratstva izreklo svoj obnovljeni 'da' Bogu i ljudima u Obredu obećanja evanđeoskog života, predvodio je vlč. Ivica Rebić, župnik kuševački u zajedništvu s velečasnom gospodom Ivanom Lukačević, župnikom i dekanom sikirevačkim i Đuricom Pardon, župnikom punitovačkim.
U Obredu je sudjelovao i brat Vid Mato Batorović, nacionalni služitelj Franjevačkoga svjetovnog reda, a liturgijsko pjevanje je predvodio župski zbor i zbor mladih Koronata iz župe Kraljice sv. krunice iz Kuševca, predvođen s. Natanaelom Palić i dr. Dariom Balekić. Slavlje je završilo u dvorani Florentini uz osvježenje i prigodan program. ( k )

Facebook likebox