"Tko hoće ućiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.."

Otac Teodozije 

JUBILEJ HRVATSKE PROVINCIJE

Hrvatska provincija Milosrdnih sestara sv. Križa sa sjedištem u Đakovu započela je 7. 6. 2017. obilježavati svoj 150. jubilej dolaska iz Švicarske i utemeljenja same provincije. Sestre su došle na poziv biskupa J.J. Strossmayera da bi radile u školama na odgoju djece i mladeži. Uz odgoj posvećivat će se i njezi bolesnika i brizi za siromahe.≈≈≈≈≈≈

IZLOZBA 150 

≈≈≈≈≈≈

IZLOŽBA  povodom 150. godišnjice dolaska Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovo pod nazivom:

                 Sto pedeset godina zaJedno.

                 Otvorena je 5. lipnja u 19.00 sati.

Muzej Đakovštine, Ante Starčevića 34, Đakovo.

Može se posjetiti svakim danom, osim praznikom, i po dogovoru
9:00 – 13:00

Najave grupa na telefon: 
031/813 254

 


Počeci u Ingenbohlu

Družbu Milosrdnih sestara sv. Križa osnovao je o. Teodozije Florentini, kapucin zajedno s majka Marijom Terezijom Scherer 1856. godine u Švicarskoj.  Sjedište Družbe je od početka kao i danas u Ingenbohlu-Brunnen. Družba se uz odgoj djece i mladih,  posvećuje njezi bolesnika i brizi za siromahe.

Odgoj u školama na kršćanskim temeljima bio je osobito važan. Vladao je jak utjecaj liberalizma u kojem su kršćanske vrijednosti bile marginalizirane. Sestre  sv. Križa dale su svoj značajan doprinos na planu kršćanskog odgoja osnivanjem škola najprije u domovini a ubrzo i izvan nje.

To vrijeme obilježeno je i kao početak industrijske revolucije. Osnivale su se tvornice i posjednici su, radi što bolje proizvodnje, koristili odrasle i djecu kao jeftinu radnu snagu. Rad djece u tvornicama bio je osobito težak. Osim odgojnog i karitativnog rada koji s porastom Družbe brzo proširio, Utemeljitelji su pokušali zahvati i na to područje. Da bi olakšali život, napose ženama i djeci počeli su osnivati kućne manufakture i tu ih zapošljavali. Tako su branili njihovo dostojanstvo i zauzimali se za njihova prava.

Utemeljitelj je sa svojim sestrama osnovao i jednu tvornicu u Češkoj koju su vodile sestre a trebala je biti model kršćanskog rada i poštivanja dostojanstva radnika. Nakon pet godina uspješnoga rada pothvat je, zbog jake konkurencije propao. Taj velikodušni pionirski pokušaj ostaje važan kao veliko djelo kršćanske ljubavi i kao doprinos na putu razvoja socijalnog nauka Crkve. 

Utemeljitelj, otac Teodozije je umro 15. veljače 1865. u Heidenu, u Švicarskoj.  Posljednje njegove riječi koje je zapisao bile su:  „U bitnom jedinstvo, u nebitnom sloboda, u svemu ljubav»!

Majka Marija Terezija umrla je u Ingenbohlu 16. lipnja 1888, s riječima na ustima: Nebo, nebo!

Vjernost Karizmi

Ključ za ostvarenje rasta svake redovničke družbe je vjernost izvornoj karizmi kojom je Bog obdario utemeljitelja na dobro cijele Crkve. U dokumentu (ET 11-12) čitamo: „Budite vjerni Duhu vaših utemeljitelja, njihovim evanđeoskim temeljima, primjeru njihove svetosti. Upravo je tu izvor dinamike, specifičan svakoj redovničkoj obitelji“.

Ta vjemost ostaje siguran znak raspoznavanja aktivnosti koje bi družba i svaki njezin član trebala u Crkvi činiti kao doprinos Kristovu poslanju"(Ivan  Pavao II.) 

**********************

JUBILARNO HODOČAŠĆE U DRAGOTIN

Dragotin

U sklopu regionalnih susreta koji su organizirani tijekom ove Jubilarne godine, sestre đakovačkih zajednica, hodočastile su 1. svibnja 2018.  u poslijepodnevnim satima u 700 godina staro Marijansko svetište, Dragotin. Ovom hodočašću su se pridružile i sestre iz Donjega Miholjca. Iz Đakova su sestre, kojih je bilo 102, autobusom i autima krenule u 12.30 sati prema Dragotinu i tamo se u 14.00 sati slavila sv. Misa, koju je predvodio vlč. Ivan Zirdum, umirovljeni svećenik te idejni začetnik i skrbnik Dragotinskog svetiša, u zajedništvu s vlč. Ivanom Stipićem, župnim upraviteljem iz Trnave. 

*****

REGIONALNI SUSRET SESTARA U VISU

20180404 184559Regionalni susret prigodom 150. obljetnice dolaska Milosrdnih sestara sv. Križa u Hrvatsku, održan je na otoku Visu 4. travnja, kada se zajednica sestara okupila iz jednog velikog razloga: zahvaliti Bogu za polje rada kroz ovaj dugi niz godina na najudaljenijem hrvatskom otoku, Visu. Okupljene sestre zahvalile su Bogu na svakom susretu sa siromasima, starima, odbačenima, malenima zbog kojih je zajednica tako dugo prisutna na ovom otoku.

*****

 

 KORIZMENI SUSRET REDOVNICA U PORTU

DSC06500  Redoviti korizmeni susret redovnica koje djeluju na području Krčke biskupije održan je u srijedu 14. ožujka u Portu u samostanu franjevaca trećoredaca te u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u organizaciji Povjerenstva za ustanove posvećenoga života Krčke biskupije. Ovogodišnji susret u znaku je visokoga jubileja – 150. obljetnice dolaska redovnica Družbe milosrdnih sestara sv. Križa u hrvatske krajeve. Okupilo se dvadesetak redovnica iz Euharistijske zajednice službenica Srca Isusova i Marijina, redovnice iz Družbe sestara Presvetoga Srca Isusova, Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga te Milosrdne sestre sv.  Križa.

   Na početku susreta sudionice je u samostanskoj crkvi sv. Marije Magdalene franjevaca trećoredaca pozdravio povjerenik za ustanove posvećenoga života Zvonimir Badurina Dudić, koji je zaželio da susret bude blagoslovljen, poticajan i plodonosan, da „uspijemo i mi biti dionici Božje pobjede nad tamom“.

  Potom je predavanje pod nazivom „Kristov križ – ponos redovnice“ održala sc. s. Meri Gotovac iz družbe Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova. Govorila je o susretu sa sobom u svjetlu vlastitih životnih križeva, križu u Gospodinivu te redovničkom životu, plodovima i poruci križa. Podsjetila je da svaki čovjek ima svoj križ, koji je „nezaobilazni put svakoga kršćanina, a osobito redovnika i redovnice na putu prema savršenoj ljubavi“. Pritom je istaknula da se tajna križa može razumjeti samo na koljenima, a za redovnice u takvim trenutcima nema drugoga puta nego se što više povezati s Gospodinom. „Biti s Učiteljem, slušati ga i učiti od njega kako se prima osuda, kako se prima križ, kako se pada ispod križa i podiže, kako dopustiti da nam drugi pomogne nositi križ...“. Prihvaćanje križa nije test izdržljivosti, nego poziv na nasljedovanje Krista, napomenula je predavačica, dodavši da je izvrstan način nasljedovanja put križa, služenja i ljubavi. U svakodnevnom životu to se događa u različitim okolnostima – trpeći šutljivo radi Isusa, opraštajući, ljubeći, odričući se svojih želja i planova te živeći za drugoga, služeći drugome... „Budi kao Isus! Postani sluga, prekriži sebe i stavi bližnjega na prvo mjesto“, poručila je, uz ostalo, s. Gotovac.

  U nastavku su sudionice susreta imale mogućnost pristupiti sakramentu pomirenja te sudjelovati u pobožnosti križnoga puta, koju su predvodile milosrdne sestre sv. Križa. Slijedilo je misno slavlje, koje je predvodio povjerenik Badurina Dudić u zajedništvu s gvardijanom fra Josipom Vrdoljakom, koji je završetku misnoga slavlja pozdravio okupljene.

Nakon euharistije zajedništvo i druženje uz okrjepu nastavljeno je u dvorani Milosrdnih sestara sv. Križa. (V. Š.)

Preuzeto s:http://biskupijakrk.hr/?p=8450

*****

JUBILARNI SUSRET ZAJEDNICA U PRIMORJU

Porat 20012018U subotu, 20. siječnja 2018., na Poratu je održan regionalni susret sestara povodom obilježavanja Jubilarne 150. obljetnice dolaska prvih Milosrdnih sestara sv. Križa na hrvatsko tlo u Đakovo.

Na susretu su sudjelovale sve sestre iz zajednica Velog Lošinja, Sušaka i Porata, a program je oblikovao i vodio tim sestara imenovan od Provincijalnog vodstva: s. Branka Čutura, s. Nikolina Nikolić i s. Gabrijela Tea Damjanović.

*****

OBILJEŽAVANJE JUBILEJA PROVINCIJE U PRIŠTINI

20180113 183341U Prištini, središtu Regije Kosovo,  obilježen je 13. siječnja 2018., Jubilej 150. godišnjice od osnutka Hrvatske Provincije. Na susretu su se okupile sve sestre i kandidatice regije Kosovo koja obuhvaća zajednice iz Đakovice, Staroga Bara i Prištine, zajedno s timom sestara koji oblikuje i vodi jubilejski program regionalnih susreta, a to su s. Branka Čutura, s. Nikolina Nikolić i s. Gabrijela Tea Damjanović. U ime provincijalne poglavarice bila je prisutna s. Augustina Dominković.

*****

REGIONALNI SUSRET SESTARA U ZAGREBU

Vrhove2017U subotu, 30. rujna 2017.g., u Zagrebu na Vrhovcu održan je treći Regionalni susret sestara povodom obilježavanja jubilarne 150. obljetnice dolaska prvih Milosrdnih sestara sv. Križa na hrvatsko tlo, u Đakovo.

Na susretu je sudjelovalo šest zajednica sestara zagrebačke regije: iz Krapine, Lipika, te četiri zajednice iz Zagreba: zajednica sa Rebra, iz Tajništva HBK obje zajednice sa Vrhovca.

Susret sestara animirale su: s. Branka Čutura, s. Nikolina Nikolić, s. Monika Hančić i s. Gabrijela Tea Damjanović.

 

*****

REGIONALNI SUSRET SESTARA U VINKOVCIMA

REGIONALNI VINKOVCIU subotu, 9. rujna 2017.g., u Vikovcima je održan drugi Regionalni susret sestara povodom obilježavanja jubilarne 150. obljetnice dolaska prvih Milosrdnih sestara sv. Križa na hrvatsko tlo, u Đakovo.

Na susretu je sudjelovalo šest zajednica sestara vinkovačke regije: iz Vinkovaca, Vukovara, Bošnjaka, Županje, Privlake i Srijemske Mitrovice.

Regionalni susret sestara oblikovao je i ovaj puta tim sestara imenovan od Provincijalnog vodstva, a to su s. Branka Čutura, s. Nikolina Nikolić, s. Monika Hančić i s. Gabrijela Tea Damjanović.

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa, nakon kojeg je slijedio zajednički objed.

Na početku zajedničkog programa s. Augustina Dominković, provincijalna savjetnica pročitala je pismo s. M. Amalije Kupčerić, provincijalne poglavarice, u kojem je potaknula i ohrabrila sestre na jačanje zajedništva i na otvaranje novim putevima na koje nas Gospodin stavlja.

*****

REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU

Osijek1RSU subotu 2. rujna 2017.g. u Osijeku održan je prvi Regionalni susret sestara povodom obilježavanja jubilarne 150. obljetnice dolaska prvih sestara sv. Križa u Đakovo, u Hrvatsku.

Na susret se odazvalo svih sedamnaest sestara triju zajednica: iz Slavonskog Broda, Donjeg Miholjca i Osijeka. 

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa. Molitvu je, s prigodnim uvodom, animirala s. Nikolina. Nakon molitve slijedio je zajednički objed.

Na početku zajedničkog programa s. Iva je pročitala pismo s. M. Amalije Kupčerić, provincijalne poglavarice, u kojem je izrazila želju „da ovaj susret bude prilika ponovnog jačanja našeg zajedništva, susret zahvale za sve što su naše sestre u ovom dugom periodu na slavu Božju ostvarile, susret koji će biti poticaj za novi pogled u budućnost koju nam Gospodin otvara a naša vizija posvješćuje.“

*****

POSJET S. MARIJE, GENERALNE POGLAVARICE

Maarija2017U Jubilarnoj godini 2017-2018, u kolovozu od 22.- 25. 2017. posjetila je našu Provinciju s. Marija Brizar, generalna poglavarica naše Družbe u Ingenbohlu.

Nakon godišnjeg odmora u našoj kući na Portu, na otoku Krku, gdje je proboravila sa sestrama, došla je u Đakovo, u provincijalnu kuću te posjetila zajednice sestara i kandidatice, i sa svima se susrela. Zaželjela nam je da Jubilej provincije, tj. 150. obljetnica dolaska sestara u Hrvatsku bude prilika da se, osim programa koji će obilježiti ovu godinu, duhovno ojačamo i otvorimo za nove izazove u Crkvi i društvu koji trebaju naše svjedočanstvo života i naše zauzeto djelovanje.

U petak 25.8. otputovala je za Zagreb, u pratnji s. M. Amalije Kupčerić, provincijalne poglavarice, gdje će na Vrhovcu, u Zagrebu, posjetiti sestre koje tamo žive i djeluju.

Sestri Mariji zahvaljujemo i pratimo njezin rad i zalaganje molitvom. s. F.T. 

 

**********

Susak m17Prvi koraci u Jubilarnoj godini na Sušaku

U duhu sa cijelom Provincijom prema predlošku iz Provincijalne kuće započele smo 7. lipnja godinu pripreme za naš veliki Jubilej.

Dan smo provele u zahvali, molitvi, šutnji i razmatranju. U kapelici smo uredile prigodnu dekoraciju koja će nas cijelu godinu podsjećati na ove događaje.

Gospodin se za ovu priliku pobrinuo u svojoj dobroti i za lijepi okoliš oko kuće. Ukrasio je naš vrt, raznim cvjetovima na veselje nas i prolaznika kroz vrt.

Šaljemo Vam nekoliko fotografija iz našeg vrta uz sestrinski pozdrav.

S.  Marija Goreti, s. Imelda, s. Roza i s. Mirabilis

Sušak, 08. lipnja 2017. godine

 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3