"Molitva, to jest susret s Bogom,

ljudima je potrebna kao disanje ..."

Otac Teodozije 

JUBILEJ HRVATSKE PROVINCIJE

Hrvatska provincija Milosrdnih sestara sv. Križa sa sjedištem u Đakovu započela je 7. 6. 2017. obilježavati svoj 150. jubilej dolaska iz Švicarske i utemeljenja same provincije. Sestre su došle na poziv biskupa J.J. Strossmayera da bi radile u školama na odgoju djece i mladeži. Uz odgoj posvećivat će se i njezi bolesnika i brizi za siromahe.

 

Počeci u Ingenbohlu

Družbu Milosrdnih sestara sv. Križa osnovao je o. Teodozije Florentini, kapucin zajedno s majka Marijom Terezijom Scherer 1856. godine u Švicarskoj.  Sjedište Družbe je od početka kao i danas u Ingenbohlu-Brunnen. Družba se uz odgoj djece i mladih,  posvećuje njezi bolesnika i brizi za siromahe.

Odgoj u školama na kršćanskim temeljima bio je osobito važan. Vladao je jak utjecaj liberalizma u kojem su kršćanske vrijednosti bile marginalizirane. Sestre  sv. Križa dale su svoj značajan doprinos na planu kršćanskog odgoja osnivanjem škola najprije u domovini a ubrzo i izvan nje.

To vrijeme obilježeno je i kao početak industrijske revolucije. Osnivale su se tvornice i posjednici su, radi što bolje proizvodnje, koristili odrasle i djecu kao jeftinu radnu snagu. Rad djece u tvornicama bio je osobito težak. Osim odgojnog i karitativnog rada koji s porastom Družbe brzo proširio, Utemeljitelji su pokušali zahvati i na to područje. Da bi olakšali život, napose ženama i djeci počeli su osnivati kućne manufakture i tu ih zapošljavali. Tako su branili njihovo dostojanstvo i zauzimali se za njihova prava.

Utemeljitelj je sa svojim sestrama osnovao i jednu tvornicu u Češkoj koju su vodile sestre a trebala je biti model kršćanskog rada i poštivanja dostojanstva radnika. Nakon pet godina uspješnoga rada pothvat je, zbog jake konkurencije propao. Taj velikodušni pionirski pokušaj ostaje važan kao veliko djelo kršćanske ljubavi i kao doprinos na putu razvoja socijalnog nauka Crkve. 

Utemeljitelj, otac Teodozije je umro 15. veljače 1865. u Heidenu, u Švicarskoj.  Posljednje njegove riječi koje je zapisao bile su:  „U bitnom jedinstvo, u nebitnom sloboda, u svemu ljubav»!

Majka Marija Terezija umrla je u Ingenbohlu 16. lipnja 1888, s riječima na ustima: Nebo, nebo!

Vjernost Karizmi

Ključ za ostvarenje rasta svake redovničke družbe je vjernost izvornoj karizmi kojom je Bog obdario utemeljitelja na dobro cijele Crkve. U dokumentu (ET 11-12) čitamo: „Budite vjerni Duhu vaših utemeljitelja, njihovim evanđeoskim temeljima, primjeru njihove svetosti. Upravo je tu izvor dinamike, specifičan svakoj redovničkoj obitelji“.

Ta vjemost ostaje siguran znak raspoznavanja aktivnosti koje bi družba i svaki njezin član trebala u Crkvi činiti kao doprinos Kristovu poslanju"(Ivan  Pavao II.) 

********************** 

Susak m17Prvi koraci u Jubilarnoj godini na Sušaku

U duhu sa cijelom Provincijom prema predlošku iz Provincijalne kuće započele smo 7. lipnja godinu pripreme za naš veliki Jubilej.

Dan smo provele u zahvali, molitvi, šutnji i razmatranju. U kapelici smo uredile prigodnu dekoraciju koja će nas cijelu godinu podsjećati na ove događaje.

Gospodin se za ovu priliku pobrinuo u svojoj dobroti i za lijepi okoliš oko kuće. Ukrasio je naš vrt, raznim cvjetovima na veselje nas i prolaznika kroz vrt.

Šaljemo Vam nekoliko fotografija iz našeg vrta uz sestrinski pozdrav.

S.  Marija Goreti, s. Imelda, s. Roza i s. Mirabilis

Sušak, 08. lipnja 2017. godine

 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3