"Kad se upozna i odabere svoje zvanje,

tada preostaje samo jedno: 

biti vjeran do kraja."

                                                                                                                                        o. Teodozije Florentini

IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE

IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE IZLET SESTARA S VRHOVCA U SVETICE

U vedro rujansko jutro, u subotu, 21. rujna 2019., sestre iz dviju zagrebačkih zajednica na Vrhovcu krenule su u dobrom raspoloženju u dolinu naših kardinala a potom prema pavlinskom samostanu -Svetice.

        Prva postaja ovog puta bila je Pribić, rodno mjesto našega dragoga kardinala Franje Kuharića, gdje nas je srdačno dočekao tamošnji župnik vlč. Stjepan Dijaneš. Pokazao nam je i ispričao pojedinosti o povijesti župne crkve sv. Siksta II. u Pribiću. Pokazao nam je mjesto gdje je kršten kardinal Kuharić, te mjesto gdje će 2. listopada 2019. biti postavljen spomenik kao sjećanje na njega u sklopu proslave 100. godišnjice njegova rođenja. Istaknuo je angažman župljana ove župe u molitvenoj zajednici „Kardinal Franjo Kuharić – pod zaštitom Majke Božje Dolske“ u koju su uključeni mnogi članovi iz cijele Hrvatske, Pozvao je i nas sestre da širimo ovu molitvenu inicijativu i da se i same u nju uključimo, moleći za hrvatski narod.

        Nakon posjeta Pribiću, diveći se prelijepom prigorskom kraju, krenuli smo u mjesto Dol, koje pripada spomenutoj župi, gdje smo posjetiti staro hodočasničko svetište Majke Božje Dolske. Prekrasni položaj crkve na brijegu uz koje se nalazi i groblje, te raskošna unutrašnjost crkve koja je građena u 18. stoljeću, sa monumentalnim glavnim oltarom, ostavili su nas bez daha.

        Župni vijećnik župe Pribić, gospodin Josip Bakalas, dočekao nas je radosno jer smo došli vidjeti dragulj pribićkog kraja te nas upoznao s poviješću svetišta. Također s anegdotama iz života dičnih sinova toga kraja, naših blaženika, kardinala Alojzija Stepinca i kardinala Franje Kuharića. Budući da je g. Josip i pjesnik, na kraju nas je počastio čitanjem svojih dviju pjesama: jedna posvećena 350. obljetnici svetišta, druga uzoritom kardinalu Kuhariću.

        Treća postaja našega puta bila je „srce Doline Kardinala Stepinca“, župna crkva Presvetog Trojstva u Krašiću, gdje je naš blaženik proveo zadnje godine zemaljskoga života. Sestra iz Družbe sestara Služavki Malog Isusa, koje djeluju u Krašiću, s. Katarina Penić- Sirak, dočekala nas je i pokazujući nam prostore spomen kuće bl. Alojzija, približila i s velikim žarom prenijela dragocjene detalje iz njegova zatočeništva, napose iz zadnjih dana života.. Nakon pažljivog razgledavanja kuće, otišle smo se u crkvu Presvetog Trojstva, gdje smo se pred relikvijom bl. Alojzija zajednički pomolile.

        Četvrta i posljednja postaja našeg puta bio je Pavlinski samostan i crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Sveticama, koja je ujedno i župna crkva. Tu nas je dočekao o. Marko Glogović, OSPPE, srdačnošću kakvom se dočekuju najbliži. Naime, o. Marko je pohađao kao dijete naš vrtić na Vrhovcu, te mu je posebno bilo drago susresti se s našom s. Marislavom Džakula, koja mu je u završnoj vrtićkoj godini bila odgojiteljica.

Otac Marko nam je pokazao prekrasno zdanje staroga, sada vrlo lijepo preuređenoga pavlinskog samostana. U tom je zdanju i njegovoj okolici zbog sklada i oplemenjene prirode sve podređeno Svevišnjem i njegovoj prevelikoj ljubavi za nas. Čini se da svako drvo, grm, travka, cvijet ovoga dvorišta i okolice zove na slavljene Svevišnjega i neprestanu molitvu. Ovo okruženje čovjeka odvodi u onu njegovu pravu bit, u duhovnu stvarnost našega života.

        Pater Marko nam je ispričao bogatu povijest svetišta kojem su prethodile tri kapele – Bl. Djevici Mariji, sv. Katarini i sv. Margareti, te je po tim sveticama mjesto dobilo ime Svetice. Danas je ova oaza duhovnoga mira okružena prekrasnom prirodom, poznato kao središte molitve za obitelji, nerođenu i rođenu djecu, te bračne parove bez djece.

        Na kraju našega puta, p. Marko nam je pokazao najnoviji biser ovoga okružja, „Nazaretsku kućicu“ ili „Jaslice Male Gospe“, prošle godine sagrađen, to je prostor uređen u rustikalnom stilu, tradicionalno, skromno i jednostavno, a svaki detalj nosi određenu poruku. U tom se prostoru mogu održavati molitveni susreti, predavanja, ispovijedi, a cijelo ovo zdanje posebno je posvećeno supružnicima koji trenutno ne mogu imati djecu. Ovo je mjesto kojim se upotpunjuje djelatnost udruge “Betlehem” koju je osnovao p. Marko, udruge koja se brine o trudnicama i samohranim majkama s djecom, a osim toga brine se i o obiteljima s više djece koji nisu u mogućnosti financijski zbrinuti svoje potrebe.

        U jednostavnom i prekrasnom ambijentu Nazaretske kućice, pokazujući nam kip Male Marije, kao i ostale dobivene kipove i relikvije svetaca, p. Marko je najednom stao i ispod svog bijelog pavlinskog habita, poput velikog i vrijednog dijamanta, izvukao jednu sliku i pokazao nam sveticu čijem se zagovoru posebno cijeli život utječe – sliku naše pokojne s. Danile, Kovač, koja je nesretnim slučajem poginula baš u vrijeme kad je njemu bila najdraža odgojiteljica u vrtiću, na našem Vrhovcu. Njenu je sliku postavio do kipova svetaca i blaženika.

Ganute tim činom p. Marka, zajedno smo s njime izmolile Krunicu Božanskog Milosrđa. Nakon kraćeg oproštaja i obećanja molitvene blizine i povezanosti, prepune dojmova ovog lijepog putovanja, krenule smo kući zahvaljujući Bogu za njegovu ljubav i darove koje nam je po svim ljudima i mjestima koje smo tog dana vidjele udijelio. S. Branimira Bedeničić

Facebook likebox