"Kad se upozna i odabere svoje zvanje,

tada preostaje samo jedno: 

biti vjeran do kraja."

                                                                                                                                        o. Teodozije Florentini

IZLET KANDIDATICA I NOVAKINJA U SLAVONIJU

izletkinU ranojutarnjim satima 24. svibnja 2012. pred zagrebačkom se katedralom okupila grupa kandidatica, postulantica, novakinja i odgajateljica različitih družbi, koje djeluju u Hrvatskoj, kako bi započele već tradicionalni izlet koji organizira HKVRP. Ove godine organiziran je posjet Slavoniji, točnije Vukovaru, Aljmašu i Đakovu.
Oko 10 sati stigle smo u Vukovar, u franjevački samostan sv. Filipa i Jakova, gdje nas je dočekao gvardijan fra Gordan Propadalo. Fra Gordan nas je proveo kroz pastoralni centar sv. Bono, crkvu i samostan te smo pogledale kratki film o Gradu Heroju i ratnim razaranjima, koja su obilježila našu domovinsku povijest. Nakon što smo saznale mnoge zanimljive informacije o gradu, dvorcu i grofovima Eltz, samostanu, svetom Boni i općenito o današnjoj situaciji u Vukovaru, zaputile smo se prema vukovarskoj bolnici. U muzeju, koji se nalazi u podrumskim prostorijama bolnice, mogle smo doživjeti djelić onih strašnih i teških dana 1991. godine. Prije nego smo krenule za Aljmaš obišle smo Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, gdje smo se zajednički pomolile za duše svih pokojnika koji ondje počivaju i onih čije počivalište još nije utvrđeno. Nakon toga pomalo potresnog obilaska zaputili smo se u Aljmaš, u svetište Gospe od Utočišta. Ondje nas je srdačno dočekao župnik vlč. Ante Markić, koji djeluje kao upravitelj svetišta već gotovo 40 godina. Ondje smo slavile svetu misu koju je on predvodio. U prigodnoj homiliji vlč. Markić nam je detaljno izložio povijest svetišta i mjesta Aljmaša, čudotvornog kipa te ratnih razaranja i izbjeglištva 1991. godine. Unatoč svim razaranjima i teškoćama koje je svetište i aljmaški narod doživio osjetile smo njegov optimističan pogled u budućnost: "Ljubav je jača od mržnje! Svjetlo je jače od tame! Mržnja ne može srušiti onoliko koliko ljubav može izgraditi“, istaknuo je vlč. Markić.
Iz Aljmaša nas je ispratila kiša, a oblaci nas dopratili do srca Đakovačko – osječke nadbiskupije, do Đakova. Najljepšom katedralom (od Carigrada do Venecije:) proveo nas je Saša Bukvić, student druge godine Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, ujedno bogoslov đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa. Nakon vrlo zanimljivog izlaganja o katedrali i zajedničkog slikanja, zaputili smo se u samostan Milosrdnih sestara sv. Križa. Ondje nas je dočekala provincijalna poglavarica s. Franciska Molnar, koja nas je provela kroz samostanske objekte i upoznala s djelovanjem i radom sestara. Nakon obilaska zajedno smo večerali u blagovaoni sestara a potom se opraštajući uputile našim autobusom prema Zagrebu. U srcu i mislima ostalo nam je puno toga lijepoga što smo doživjele, te smo putem natrag utiske prebirale: ljepotu zajedništva, molitve, druženja, koje smo na poseban način iskusile. s. V.

Facebook likebox