"Kad se upozna i odabere svoje zvanje,

tada preostaje samo jedno: 

biti vjeran do kraja."

                                                                                                                                        o. Teodozije Florentini

NOVICIJAT

Novicijat je razdoblje koje u našoj Družbi traje dvije godine. 

Slijedi nakon kandidature i postulata. Za razdoblje novicijata specifično je nutarnje i vanjsko ozračje samoće, ali i vrlo intenzivnog zajedništva s Bogom i s drugima. 

Želiš li upoznati Boga upoznaj sebe – govore nam duhovni oci. To je iskustvo pustinje, ali i dubokih susreta, ne samo s Bogom i s drugima, već i sa samim sobom.
Onaj tko se u povjerenju prepusti Božjem vodstvu doživljava snažnu prisutnost Boga u vlastitom životu: Boga koji ljubi, neizmjerno ljubi konkretnu osobu, takvu kakva jest. Svakodnevno zajedničko i osobno druženje s Božjom riječi rađa preobraženim doživljajem cjelokupne stvarnosti u sebi i oko sebe.
Osoba se također susreće na vrlo intenzivan način s Pravilom i Konstitucijama naše Družbe: riječ je o Pravilu trećega samostanskog reda sv. Franje i Konstitucijama Milosrdnih sestara sv. Križa, što čini i najopširniji sadržaj u novicijatu, osobito u prvoj godini. 
Osim molitve, zajedničkog života upoznaju se sadržaji zavjeta i obveze koje osoba na sebe preuzima polaganjem zavjeta, a sve to upravo u duhu Karizme naše Družbe po kojoj se razlikujemo od svih ostalih redovničkih zajednica.
Druga godina novicijata u našoj Družbi sastoji se od praktičnog života pojedine sestre novakinje u konkretnoj zajednici sestara sv. Križa, a nakon toga i tromjesečne pripreme u kući novicijata za polaganje Prvih redovničkih zavjeta.
Onaj tko je prošao ovo razdoblje u otvorenosti srca zna da se ne može staviti u riječ punina i ljepota, snaga i dubina ovoga razdoblja, a djevojka koja se osjeća potaknutom od Duha Božjega neka s povjerenjem u Njegovu milost dođe i vidi.

Facebook likebox