"Budite strpljive, izdržite, molite i uzdajte se u dragoga Boga."

                                                                                                                                         bl. majka M. Terezija Scherer

Zdravo je pucati od smijeha

knjiga

«Podsjetnik na čistoću srca»
Karmela Eva Dominković: «Zdravo je pucati od smijeha», knjižnica «U pravi trenutak», Đakovo, 2012.

«S osmijehom beri ružice trpljenja, s osmijehom poklanjaj riječi... S osmijehom pomaži, s osmijehom primaj nepravde, s osmijehom podnosi neistinu! S osmijehom primaj kada ti lažu...» poticajne su misli s. Zdenke Schelingove zapisane na početku knjige koju pod nazivom «Zdravo je pucati od smijeha» potpisuje s. Karmela Eva Dominković. Riječ je o drugom izdanju zbirke, koju je s porukom na naslovnici «Neka nam ne ponestane radosne vedrine i osmijeha» objavio «U pravi trenutak» iz Đakova. U knjizi je na 135 stranica sakupljeno više od 700 šala, dosjetki, te pitalica i mozgalica koje su nastajale dugi niz godina u različitim životnim situacijama tkane «nitima zajedništva mnoštva prijatelja, učenika, prosvjetnih djelatnika, odgojitelja, roditelja i suradnika».
Nakon predgovora, u dijelu «Smijeh naš svagdanji» autorica donosi poticajne misli o humoru i smijehu Phila Bosmansa, Mahatme Gandhija i dr., te prikazuje kako znanstvenici (poput Michaela Millera, Suelija Damergiana...) pristupaju jednome «od najboljih proizvoda ljudskog duha» koji «poništava utjecaj mentalnog stresa», zdrav je i potreban. Također donosi i 21 savjet Billa Cosbya za smijeh i dobro raspoloženje. Slijede cjeline «Vic do vica» te «Humor pape Ivana XXIII. Dobrog», potom dosjetke iz obiteljskog života. Zbirka sadrži i brojne bisere iz školskih klupa, iz životinjskoga carstva, a nezaobilazan je i dio o Hasi, Husi, Muji i Fati, kao i o plavušama te «Pitalice – mozgalice». Na kraju knjige nalaze se i zrnca narodne mudrosti te biografska bilješka o autorici. Uz istinsku radost i osmijehom ozareno lice, s. Karmela je u predgovoru poželjela da ta «eko vicijada» bude «trajan podsjetnik na čistoću srca» te čišćenje riječi od vulgarnosti i psovki, posebice u prepričavanju viceva, dosjetki i šala.(M. C.)


U izdanju Knjižnice U PRAVI TRENUTAK (UPT ) Đakovo, izašlo je početkom mjeseca ožujka 2012. godine drugo izdanje zbirke od preko 700 sabranih dosjetki, šala, pitalica i mozgalica pod naslovom Zdravo je pucati od  smijeha. Složeni su po kategorijama: Smijeh  naš svagdanji, Vic do vica, Humor pape Ivana XXIII., Obiteljski život, Biseri iz školskih klupa, Životinjsko carstvo, Haso Huso Mujo i Fata, Plavuša, Pitalice – mozgalice i Zrnca narodne mudrosti.  

Zbirka je tkana dugi niz godina nitima zajedništva mnoštva prijatelja, odgojitelja, roditelja, učenika i prosvjetnih djelatnika u brojnim trenucima dijeljenja života, zajedničkoga predaha i sveukupnog nastojanja oko oplemenjivanja međuljudskog ozračja.

Prvo izdanje zbirke  objavljeno je 2009. godine povodom obilježavanja Svjetskog dana  smijeha, kod istoga izdavača. Zbirku potpisuje s. Karmela Eva Dominković. /k

Knjiga se može naručiti na adresu:

Knjižnica
U PRAVI TRENUTAK
31400 Đakovo, p. p. 51
Telefon/Faks: ++385(0)31 811 – 774

e-mail:zirdum.upt@gmail.com

Facebook likebox