"Ljubav ne zna mjere."

                                                                                                                                        bl. s. Ulrika Nisch

O regiji

SJEDIŠTE REGIJE:
Kuvendi i motrave të shën Kryqit
Filip Shiroka 20
10000 Priština
Tel/Faks:00381/38/545-536
Regionalna poglavarica: s. Franciska Molnar

 

Kuća Milosrdnih sestara sv. Križa u Prištini

Prve sestre kreću iz provincijalne kuće u Đakovu 29.06.1958. god. i stižu u Prištinu 30.06.1958. god. Za stanovanje su dobile na korištenje mali stan u zgradi Opće bolnice u Prištini.

Dana 11.10.1960.god. skopski nadbiskup preuzv. gosp. dr. Smiljan Čekada svečano je blagoslovio kamen temeljac za novu sestarsku kuću, u prisutnosti provincijalne poglavarice s. Arkanđele Nađ i kućne poglavarice zajenice u provincijalnoj kući s. Alfonzine Ajhinger.

Dovršenu zgradu blagoslovio je je domaći župnik vlč. gospodin Josip Bakan SDB, u pratnji svoje subraće, na svetkovinu Uzvišenja sv. Križa 14.09.1961. godine.

Dugi niz godina u zajednici je bio veliki broj sestara koje su radile u bolnici, i kandidatica koje su pohađale medicinsku školu u Prištini.

Raspad Jugoslavije, osamostaljenje njenih bivših republika u slobodne države, te domovinski rat u Hrvatskoj, za sestre na Kosovu imao je nepovoljne učinke: otežano dobivanje dokumenata za putovanje i boravak u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno na Kosovu. To je bio povod promišljanju Provincijalnog vodstva Hrvatske provincije naše Družbe, da učini iskorak potreban za formiranje redovničke Pokrajine Kosovo, sukladno želji Crkve da se formacija redovničkog podmlatka odvija u ozračju vlastite kulture i mentaliteta.

Temeljem molbe Provincijalnog vodstva Hrvatske provincije Milosrdnih sestara sv. Križa, Generalno vodstvo odlučilo je osnovati redovničku pokrajinu Kosovo. Generalna poglavarica, s. Louise- Henri Kolly, u pratnji generalne savjetnice s. Marije Brizar, te provincijalne poglavarice s. Franciske Molnar, službeno uspostavlja Pokrajinu Kosovo dana 08. svibnja 2004. godine. Taj se čin dogodio u prisutnosti preuzv. gosp. Marka Sopi, biskupa Kosova, koji je predvodio svečanu Euharistiju, više svećenika, suradnika sestara na Kosovu, svih sestara koje potječu iz Kosova ili su tamo na službi, te vjernika župe sv. Antuna u Prištini.

 

Provincijalna poglavarica s. Franciska Molnar istoga je dana imenovala i prvu poglavaricu Regije s. Smilju Micakoviq i njenu zamjenicu s. Alojzinu Tomašević.

Regija Kosovo trenutno, tj. krajem godine 2006. ima 31 zavjetovanu sestru i 4 kandidatice.

Zahvalne smo Bogu za znak Njegove dobrote i vodstva što nas obdaruje mnogovrsnim milostima i novim zvanjima.

Sestre u Regiji Kosovo.

 

Facebook likebox