"Križ neka ti bude prva i najdraža slika."
                                                                                                                                                                 o. Teodozije Florentini

BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE

BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE BOŽIĆNA RADOST PROCVJETALA IZ PATNJE

BOŽIĆNI SUSRET OSOBA S INVALIDITETOM uvijek donosi novi doživljaj posebnosti: sve je tako jednostavno, a opet tako posebno! Zašto? Vjerujem da je odgovor ovaj: tu je patnja malenih uronjena u tajnu Božje ljubavi – kroz sv. Misu koja je središte susreta i kroz oživljavanje Evanđelja o Isusovu rođenju u kojem svi sudjelujemo ne kao glumci (iako su djeca obučena), nego kao dionici poruke Radosne vijesti. Na taj način toliko puno ljudske patnje na jednom mjestu, procvjeta radošću i mirom. To zrači iz cijelog susreta i o tome svjedoče sudionici. Ima onih koji svake godine izbliza i izdaleka dolaze na ovaj susret sa svojim obiteljima, jer tu dožive istinsku radost Božića. Zahvaljujemo za to Bogu, koji i danas silazi u ljudsku bijedu i postaje izvorom ove blagoslovljene radosti.  A evo pobliže o samom susretu:

U subotu, 19. studenoga o.g.,  Dom duhovne pomoći sestara sv. Križa  u suradnji sa župom Svih Svetih u Đakovu organizirali su u Đakovu veliki božićni susret osoba s invaliditetom, njihovih roditelja i prijatelja. Susret je, kao i obično, započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio domaći župnik, vlč. Tomislav Ćorluka u asistenciji četvorice bogoslova.

U propovijedi, vlč. Ćorluka je istaknuo veliki značaj pohoda Marije svojoj starijoj rođakinji Elizabeti, koji se može tumačiti kao prva Tijelovska procesija jer je Marija nosila Isusa pod srcem, ili pak silazak Duhova, jer se Elizabeta napunila Duhom Svetim. Osvrćući se na pomoć bližnjemu u potrebi, spomenuo je kako se i mi trebamo posjećivati, razgovarati, pomagati te na taj način doprinositi radosti i milosti Božića. Euharistijsko slavlje su sviranjem i pjesmom animirale kandidatice sa svojom voditeljicom s. Kristijanom Kolić.

Nakon euharistijskog slavlja s. Rastislava Ralbovsky predala je pojedinim osobama, koji su na poseban način zaslužni za ove susrete, znakove zahvalnosti izrađene od osoba s invaliditetom (kalendar Terapijske radionice sv. Josipa, anđele i krunice milosrdnom Isusu). Zahvalili smo odsutnom nadbiskupu Đuri Hraniću, koji je bio spriječen zbog sprovoda svećenika, ali ne zaboravlja na nas, te svake godine ovaj veliki skup časti picom. Zahvalili smo zatim provincijalnoj poglavarici s. Amalija Kupčerić na svesrdnoj podršci, vlč. Tomislavu Ćorluki,  kao suorganizatoru, gđici Tonki Odobašić, koordinatorici Vjere i Svjetla, a posebna zahvala upućena je s. Mariji Klari Klarić, voditeljici Radionice sv. Josipa, koja je sa svojim volonterima podnijela najveći teret organizacije ovog susreta. Uručene su i zahvale donatorima: župljanima župe Dobrog Pastira, koji su ove godine pripremili kolače, i drugima.  

Nakon toga uslijedila je LCD prezentacija o životu i djelovanju „Radionice Sv. Josipa“  i „Vjere i Svjetla“ u protekloj godini, koju je priredio Matija Akšamović uz komentare s. Marije Klare, što su prisutni pratili s velikim zanimanjem.  

Po završetku prezentacije, uslijedio je vrlo važan dio za djecu i sve prisutne: oživljavanje Evanđelja o Isusovu rođenju. U oživljavanju su sudjelovala skoro sva djeca, svatko na svoj način, oblačeći se rado u pripravljena odijela, i time doprinijela veličini i radosti božićnog susreta. Ambijent uz štalicu, zatim Marija, Josip, Mali Isus, anđeli, pastiri i kraljevi, sve je bilo prožeto radošću koja se ne da opisati. Ta se radost prelila u nastavak druženja.

Uslijedio je obilan domjenak i druženje uz glazbu i ples. Svake godine KUD „Sloga“ iz Đ. Satnice bez naknade razveseljuje prisutne svirkom uz tamburice. A kraj susreta okrunjen je dijeljenjem darova djeci, koji su pripremljeni od organizatora ovog susreta. 

Na susretu je prisustvovalo oko 250 ljudi iz različitih gradova i mjesta s područja naše Nadbiskupije (od Đakova, Kuševca, Semeljaca, Ivankova, Županje, Slavonskog Broda, Osijeka, pa sve do Dugog Sela kod Zagreba).

Nadamo se da će doživljaji radosnih trenutaka s ovoga susreta biti poticaj da se iduće godine okupimo u još većem broju, spremni za nova iskustva i prijateljstva.

(s. Rastislava Ralbovsky i Matija Akšamović)

Facebook likebox