"Budite strpljive, izdržite, molite i uzdajte se u dragoga Boga."

                                                                                                                                         bl. majka M. Terezija Scherer

SUSRET TRAJNE FORMACIJE

SUSRET TRAJNE FORMACIJE SUSRET TRAJNE FORMACIJE SUSRET TRAJNE FORMACIJE

Kako se nositi sa stresom bila je  tema seminara trajne formacije za 14 sestara koje su položili zavjete 1995. – 2010. god. Voditelj, fra Petar Cvekan, uz molitveni uvod, pomogao nam je jednostavnom i sadržajnom prezentacijom razmišljati o uzrocima i stvarnosti stresa, o onome gdje smo slabi i kakvu ulogu u svemu tome ima zdrava duhovnost.

Stres nam zapravo otkriva koliko je naša duhovnost zrela. Sveto Pismo ne govori o stresu, ali upotrjebljava riječ nevolja. Svi prolazimo kroz mnoge nevolje, istaknuo je voditelj. Iskustvo nas uči da život ne protječe ravnomjerno: postoji vrijeme smijanja i vrijeme plača, vrijeme sjetve i žetve, vrijeme ljubavi i boli… Stres je zasigurno jedno vrijeme u životu koje se događa vjernicima i nevjernicima. Sve ovisi o tome kako njemu pristupamo. U životu vjernika temeljna snaga je vjera i poslušnost. Vjera je snaga koja pobjeđuje svijet. Sve je moguće onome koji vjeruje. Poslušnost znači da je osoba sprema osluškivati i izaći iz sebe, da je otvorena riječima i savjetu drugoga, te spremna mijenjati se i stavljati stvari na mjesto, nešto odbacivati a nešto mijenjati.

Da bi se izbjegao ili umanjio stres ili da bi se s njime mogli nositi, potrebna nam je i pomoć bližnjega, osobna molitva i fizička aktivnost.

Na koncu dvodnevnog zajedničkog razmišljanja, rada u skupinama i dijeljenja osobnih iskustava došlo se do zaključka da je podloga za borbu sa stresom ponajprije dobro ozračje i okolina u kojoj živimo jer oni poboljšavaju psihičko i tjelesno zdravlje.

Ostaje činjenica da je: stres izazov, kao što je i život izazov. Posvećeni život je također više nego lijep izazov. Zato je potrebno učiti prihvaćati izazove.

s. Aneta Raič

Facebook likebox