"Molitva, tj. susret s Bogom,

ljudima je tako potrebna kao disanje."

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM

DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM

Uz majčin dan nije mogla biti upriličena ljepša čestitka od duhovnih vježbi za majke s djecom, u organizaciji Doma duhovne pomoći Milosrdnih sestara sv. Križa od 6. do 8. svibnja 2016. Iznenađujući je bio odaziv mladih majki s malom dječicom, kao i želja da očevi također sudjeluju na ovom susretu. Već ovaj puta došlo je više njih, a potvrđena je želja da se ovakvi susreti u buduće organiziraju za cijelu obitelj.

Voditeljica programa  bila je Katarina Ralbovsky, koja je spojila iskustvo odgojiteljice i dugogodišnjeg rada u Centru za duhovnu pomoć u Zagrebu kod prof. Tomislava Ivančića, što je sudionicima bilo vrlo zanimljivo i korisno.

S. Marija Klara Klarić sa suradnicama, gđom Kajom Žalac i Dijanom Jozić, uz velikodušnu pomoć iz samostana, s puno ljubavi se pobrinula da sudionici dobiju ukusnu domaću hranu, a za djecu je bilo uvijek novih „iznenađenja“.

Susreti su bili obogaćeni molitvom Božanskog časoslova, Klanjanjem pred Presvetim, meditacijama, mogućnošću za ispovijed i kao vrhunac  Euharistijskim slavljem, koje je uz prigodni nagovor, predvodio vlč. Dominik Ralbovsky. Tu su najmanji sudionici bili uključeni na svoj osobit način s prikladnim pjesma s pokretima. 

Bogati program za djecu, koji je vodila vjeroučiteljica, Kristinka Ralbovsky sa svojim animatorima, oduševio je sve. Njezin brat, svećenik, vlč. Dominik Ralbovsky, s kojim zajedno već dugo vremena rade u pastoralu djece i mladih u salezijanskom duhu, pretvorio je dvorište kuće Betanija u privlačano igralište za malu djecu, s kućicama, toboganom, klackalicama, bagerićem i dr., a pravljenje kokica i šećerne vune bili su za djecu prava atrakcija. Majke su bile posebno zahvalne što su i svoju najmanju djecu mogle ostaviti brižnim animatoricama, jer je svakom takvom djetetu dodijeljena animatorica.   Za veću djecu Kristinka je organizirala razne zanimljive radionice, primjerene kateheze, igre, pjesme s pokretima i ples.

Na susretu je sudjelovalo 12 majki, uglavnom sa više djece (od 1 g. do 11. g starosti), tri oca i 9 animatora, tako da je potpuno popunjen kapacitet kuće. Ukupno je bilo oko 50 sudionika. Došli su iz Sl. Broda, Valpova, Županje, Bošnjaka, Pleternice,  Siska, Zagreba, kao i iz Vojvodine (Subotica, Sonta, Selenča) i Slovačke (Bratislava).

U osvrtu na duhovne vježbe i ovaj put je došlo do izražaja, kako je ovo veliki dar majkama, napose onima s malom djecom, koje si teško mogu nešto priuštiti. Evo njihovih pismenih svjedočanstava:

Svjedočanstva:

Predivno je bilo što smo imale Isusa izloženog u Pokaznici skoro sve vrijeme – mogućnost  klanjanja – nikada do sada nisam imala priliku toliko se klanjati!... Ovdje sam došla sa sumnjama, a odlazim s nadom da je BOGU SVE MOGUĆE!    

Dolazeći kao umorna osoba s pitanjem „kako dalje?“ doživljavam duhovni preobražaj, a sve s riječju da je „Bog“ počelo svega i u svakome. Napuneći baterije odlazim sretna, mirna i radosna za svaki naredni dan u svoju obitelj i radno mjesto. SLAVA GOSPODINU I MAJCI BOŽJOJ.

Hvala ti Isuse što si mi otvorio oči – što si mi pokazao da na krivom mjestu tražim rješenje problema;   Hvala ti što sam ove dane uspjela shvatiti odakle dolazi i kakva je ljubav moga muža koji često zna reći – da te ne volim ovoliko već bi 100x otišao od tebe.

Gospodine, hvala ti što si mi posvijestio što je moje dostojanstvo koje nosim u sebi. Zahvaljujem i što si svojim svjetlom odagnao sumnje koje su do sada bile u meni i utvrdio me svojom istinom.

Hvala ti, dragi Isuse, što si mi otvorio oči da puno znači odgoj djeteta od oca i od majke, da su toliko različiti, a istovremeno toliko potrebni u njihovom odgoju. ...  Molim te Isuse da uvijek za nešto što me muči pitam muža, jer on ne vidi tu situaciju kao što ja vidim.

Zahvalna sam Gospodinu za ovaj predivan susret, prosvjetljenje, tko sam ja i tko sam ja za Isusa. Predivna atmosfera, prekrasni ljudi, animatori koji su nam čuvali djecu, nešto predivno što se ne može ukratko opisati. Prisna atmosfera, ugodna.

Shvatila sam da moje tjelesno i psihološko stanje, nezadovoljstvo, ogorčenost, vika, da je rezultat moje duhovne ranjenosti. Hvala ti Isuse što me voliš i što razumiješ moje grijehe i slabosti i što si uvijek tu i što ne odustaješ od mene. Volim te Isuse. Hvala ti za sve!!!!

Gospodin je poljubio i iscijelio more mojih rana, maminu odbačenost od utrobe, od poroda, mamine kritike kroz djetinjstvo. Ozdravljao je i moj odnos sa svekrvom. Zadobila sam dublje povjerenje u Boga, osjetila sam njegovu stvarnu prisutnost i time me oslobodio od straha od bolesti i straha od smrti...

Odgoj majke i oca koliko su bitni i važni kod djeteta, a toliko su različiti - ali važno je da su oboje tu.

Dobio sam jako puno. Hvala ti Isuse, što daješ bez mjere! Djeca s nama, a u igri na sigurnom. Mole, uče se upoznati  majku Crkvu. Lijepa organizacija oko brige za djecu. To je bitno. Svjedočenja – pun pogodak!

Posebno sam zahvalna na opuštenoj atmosferi, djeca su davala veliku radost, opuštenost. Isusova prisutnost iza vrata (u kapeli) mi je puno značila. Samo predavanje je životno, korisno i može se primjeniti. HVALA, VELIKO HVALA, MOLIT ĆU SE ZA VAS DA NE POSUSTANETE VEĆ S JOŠ VEĆIM ŽAROM LJUDIMA POMAŽETE.

s.R.R.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox