"Križa se ne bojim, želim samo dovršiti trku

i da milost ne napusti moju slabost."
                                                                                                                                                                 o. Teodozije Florentini

ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM

ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM ISUS U SREDIŠTU BOŽIĆA OSOBA S INVALIDITETOM

Neopisiva radost vladala u prepunoj samostanskoj dvorani „Florentini“ u Đakovu, gdje se sabralo oko 250 sudionika predbožićnog susreta za osobe s invaliditetom, njihove roditelje i prijatelje slavonske regije u subotu, 17.12. 2016. Susretu je nazočio nadbiskup, mons. dr. Đuro Hranić, koji je omiljeli gost ovakvih susreta. On je svakog od prisutnih osobno pozdravio i time im posvjedočio svoju blizinu. Rado se slikao sa svakim koji je to želio, jer zna koliko to njima znači. Zatim je predvodio euharistijsko slavlje u koncelebraciji sa župnikom, vlč. Tomislavom Ćorluka i dekanom, vlč. Josipom Ivešić, uz asistenciju bogoslova. Sam oltar bio je postavljen tik uz štalicu, a oko oltara smještena su djeca, obučena u anđele. Tako je na vidljiv način uprizoreno živo otajstvo Božića, Boga među nama.

Nakon sv. Mise slijedio je kratki filmić o zbivanjima u prošloj godini, a zatim su članovi Terapijske radionice sv. Josipa izveli predstavu „Četvrti kralj“. Predstava je završila uprizorenjem božićnog događaja: rođenje Isusa u štali, pjevanje i klanjanje anđela, poklon pastira i kraljeva. Sudjelovala su gotovo sva djeca koja su došla na susret. Već na dolasku mogli su odabrati ulogu i obući se kao anđeli ili pastiri, ili kraljevi… Dirljivo je bilo promatrati s kojom radošću i oduševljenjem sudjeluju u priredbi, koja time više nije bila priredba, nego pravo događanje – kao da se Bog spustio među ove malene i ispunio ih mirom, ljubavlju i radošću koja je sjala iz njihovih očiju.  Njihov tjelesni izgled nije više bio važan. Zračila je njihova nutarnja ljepota i radost, i osvajala sve prisutne.

To ozračje prenijelo se i na druženje uz domjenak. Tu su se sudionici častili picom, koju već tradicionalno poklanja nadbiskup, a kolače je ove godine darovala župa Semeljci. Veselo raspoloženje podržao je KUD „Sloga“ iz Satnice Đ., svojim pjevanjem i sviranjem na tamburicama. Pjesma i ples za ovakve osobe od velike su važnosti, jer tu imaju priliku sudjelovati na svoj originalni način. Na kraju njihova je radost okrunjena skromnim darovima, kojima su se vrlo obradovali.

Razmišljajući o njihovoj radosti, možemo iskustvom potvrditi, kako je lijepo, umjesto crvenih kapa, promatrati ovu djecu kako uživaju u tome što su obučeni kao anđeli ili pastiri, ili kraljevi i kako time posreduju istinsko božićno događanje, a ne komercijalizirani Božić s djedom božićnjakom. Ove osobe, iza čije krhke vanjštine i siromaštva stoji živi Emanuel, Bog s nama, omogućile su prisutnima nepatvoren, iskren i dubok doživljaj Božića.

Susret je i ove godine organizirao Dom duhovne pomoći Milosrdnih sestara sv. Križa i župa sv. Svetih u Đakovu. U pripravi su se na poseban način angažirali prijatelji i članovi Terapijske radionice sv. Josipa pod vodstvom s. Marije Klare Klarić, kao i članovi Zajednice Vjera i Svjetlo, koji su vrlo lijepo okitili dvoranu, a napose štalicu.

s. Rastislava Ralbovsky

Facebook likebox