"Kad se upozna i odabere svoje zvanje,

tada preostaje samo jedno: 

biti vjeran do kraja."

                                                                                                                                        o. Teodozije Florentini

DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU

DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU DOŽIVOTNI ZAVJETI U BARU

Za vrijeme svečane sv. Mise u drevnoj katedrali u Baru, koju je 20. svibnja 2017. u 11 sati predvodio mons. Rrok Gjenlleshaj, nadbiskup Barski uz sudjelovanje mons. Zefa Gashia, nadbiskupa u miru te desetak svećenika iz barske i kotorske biskupije, položila je s. Elfrida Abazi svoje Doživotne zavjete.

Okupljeni vjernici, rodbina, uzvanici i sestre pristigle iz Hrvatske i iz Regije Kosovo na čelu s provincijalnom poglavaricom, s. Amalijom Kupčerić i regionalnom poglavaricom s. Franciskom Molnar, podržale su svojom molitvom ovaj događaj. Čitajući svoj zavjetni obrazac na Albanskom jeziku i polažući ga u ruke Provincijalne poglavarice, zavjetovanica je potvrdila svoju spremnost služiti Gospodinu i Njegovoj Crkvi do kraja života u svojoj redovničkoj zajednici.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Gjonlleshaj istaknuo je vrijednost molitve na putu predanja Bogu, bez koje svaki kršćanski život postaje prazan i suši se, te potaknuo slavljenicu i sve nazočne na njegovanje molitvenog života kao i zauzetog rada koji upravo po molitvi postaje plodan. Mons. Zef Gashi izrekao je potom kratku homiliju na albanskom jeziku progovorivši o djelovanju Milosrdnih sestara sv. Križa među Crnogorskim narodom već 70 godina s kraćim prekidom, što je od početaka osobno pratio i podupirao, te o važnosti svih redovničkih zajednica na ovom području koje djeluju u različitim institucijama služeći drugima.

Kroz slavlje sv. Mise vodio je i tumačio obred zavjetovanja don Simo Ljuljić, župnik župe Stari Bar i Nadbiskupov kancelar. Cijelo slavlje uzveličao je domaći župski zbor pod ravnanjem s. Svjetlane Paljušević, orguljašice iz Đakova te dirigentice gosp. Nadežde Milić.

Nakon Pričesti koju je slavljenici podijelio sam nadbiskup Gjonlleshaj, grupa pjevača sastavljena od rodbine slavljenice otpjevala je, okružujući slavljenicu pjesmu Anima Christi u pratnji orgulja. Potom je prov. Poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova, s. M. Amalija Kupčerić, izrekla riječi zahvale predvoditeljima misnoga slavlja i svima koji su na različite načine doprinijeli da se slavlje zavjeta ostvari. Čestitajući na osobit način slavljenici, s. Elfridi u ime Provincije i Regije Kosovo zaželjela joj je da vjerno ustraje na započetom putu. Slavlje sv. Mise završilo je svečanim pjevanjem himne Družbe: Pjevaj Bogu zavjet svet, a zatim su svi nazočni bili pozvani na okrepu i druženje. Ovo slavlje ostat će dugo u sjećanju nama i sestrama kao i vjernicima kojima je ovo slavlje bilo jedinstveno u povijesti župe. Ono nas je podsjetilo na dugogodišnju prisutnost i djelovanje sestara među ovim hrabrim i plemenitim narodom.  s. Finka Tomas

Facebook likebox