"Kad se upozna i odabere svoje zvanje,

tada preostaje samo jedno: 

biti vjeran do kraja."

                                                                                                                                        o. Teodozije Florentini

STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN

STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN STUDIJSKO – REKREATIVNI DAN

Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica organiziralo je 24. svibnja 2017., već uobičajeni Studijsko-rekreativni dan za novakinje, postulantice i kandidatice redovničkih zajednica u Hrvatskoj. Ovogodišnja odredišta bili su: Roč, Hum, Motovun i Poreč.

Sudionice su se okupile u jutanjim satima ispred zagrebačke katedrale u kojoj su zajedno sudjelovale na jutarnjoj sv. misi, nakon koje su se autobusom zaputile prema Istri.

Prvo odredište bilo je mjesto Roč, poznato po pripremi za tisak prve knjige na hrvatskom jeziku: misala iz 1483. god.,a iz Roča je i njezin vlasnik Juri Žakan. Uz stručno vodstvo vodiča, put ih je vodio kroz Aleju glagoljaša do grada Huma, poznatog kao najmanjeg grada na svijetu a uz cestu su postavljeni kulturni spomenici vezani uz glagoljicu. Izlatnici su obišli župnju crkvuUznesenja Marijina i kapelu na groblju u kojoj su sačuvane freske iz Isusova života. Razgledavši grad mogli su kušati i bisku.
Roč i Hum kao srdišta glagoljaštva, hrvatske srednjovjekovne pismenosti i njiževnosti, vuku svoje korijene iz 9. stoljeća, točnije iz 863. godine.
Glagoljica se trajno zadržala kod Hrvata u Istri i primorskim krajevima kao crkveno pismo, ali se koristila i u administrativnim i komunalnim poslovima i književnosti. Popovi glagoljaši su pismom svjetočili o tradiciji, čuvajući vjeru, jezik i običaje svoga naroda a istovremeno otvoreni za kulturna ostvarenja ondašnje razvijene Europe. U Humu se glagoljica koristila do početka 20. stoljeća.
U popodnevim satima obišli su grad Motovun i njegove znamenitosti u kojemu je najbolje sačuvana srednjovjekovna istarska utvrda. Također je bilo moguće kušati poznate tartufe.
Zadnja destinacija bio je grad Poreč, koji je ujedno i sjedište Porečko - Pulske biskupije. Katedralni kompleks Eufrazijeve bazilike već je stoljećima središte duhovnosti za Poreč i širu okolicu. Njegova jedinstvena ranokršćanska  i bizantska arhitektura plod je istančanog umjetničkog izražaja svjetske razine. Razgledavanje Eufrazijeve bazilike i bazilikalnog ranokršćanskog kompleksa omogućeno je pod vodstvom kancelara vlč. Sergeja Jeliniča.
Uz pedesetak novakinja, postulantica i kandidatica te njihovih odgojiteljica iz deset redovničkih družbi Hrvatske, na Studijsko - rekreativnom danu su sudjelovale i naše kandidatice: Jelena Markotić, Slavica Sajdl, Ivana Rukavina, novakinja s. Marija Karla Ivanović te s. M. Kristijana Kolić, odgojiteljica kandidatica.
Program Studijsko rekreativnog dana bio je za sve sudionice sadržajan i obogaćujući, pružajući mogućnost bolje povezanosti s Bogom i međusobno. s. M. Kristijana K.

Facebook likebox