"Molitva, tj. susret s Bogom,

ljudima je tako potrebna kao disanje."

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM

DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM DIONICI RADOSTI MEĐUNARODNOG HODOČAŠĆA OSOBA S INVALIDITETOM

Oko 2.200 osoba s invaliditetom okupilo se iz raznih zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Slovačka, Poljska, Ukrajina, Litva, Latvija, Rusija, Francuska, Italija…) na 6. Međunarodnom hodočašću za osobe s poteškoćama u razvoju u Međugorju od 15.-18.lipnja 2017. Među njima je bilo 300 sudionika iz naše ravne Slavonije. „Terapijska radionica sv. Josipa“ Doma duhovne pomoći hodočasti inače u Međugorje već od 1998.godine, jer od samih početaka crpi ovdje snagu za svoje djelovanje.

Posebnost ovih međunarodnih susreta je velikodušna gesta međugorskih župljana koji, usprkos rastućem broju ovakvih hodočasnika, otvaraju za njih svoja srca, svoje domove i hotele i sva četiri dana pružaju besplatan smještaj i hranu. Domaćini svjedoče kako su ovom gestom i sami obogaćeni na jedan drugi, dublji način.

Ovaj čin besplatne gostoljubivosti ima za našu Slavoniju još dodatni značaj. Ove godine spominje se, naime, 100-ta obljetnica kako je fra Didak Buntić, poznati hercegovački franjevac, nakon I. svjetskog rata osigurao u Slavoniji i Srijemu prihvat i smještaj za oko 17.000 glađu ugrožene hercegovačke djece. Sada iz Slavonije osobe s posebnim potrebama dolaze u Međugorje, a mještani ovim činom pokazuju zahvalnost Slavoniji za ondašnju gostoljubivost! Dobro činiti, uvijek se isplati!

Program hodočašća prilagođen je osobama s invaliditetom. Predavač na ovome hodočašću bio je fra Ante Vučković, profesor iz Splita, koji je predslavio i večernja misna slavlja tijekom hodočašća. Molitvena i liturgijska slavlja obogatile su  zajednice Vjera i Svjetlo pod vodstvom s. Rastislave Ralbovsky (pjevanje Zagreb i Vinkovci, oživljavanje Evanđelja Osijek, molitvu vjernika Sl. Brod, prinos darova Županja). Cijelo vrijeme s. Marija Klara Klarić prevodila je na znakovni jezik.

Petak je obilježen molitvom križnog puta na Križevcu ili u dvorani gdje su križni put predvodili članovi Udruge „Sv. Filip Neri“ iz Splita s duhovnikom don Jozom Mužićem.

Molitva krunice na Podbrdu bila je poseban doživljaj. Velik broj osoba s posebnim potrebama uz pomoć pratioca hrabro se penjao gore, no posebno je dirljivo bilo gledati mladiće iz Zajednice Cenacolo kako su s naporom, ali s velikom ljubavlju na nosiljkama iznijeli do Gospinog kipa 100-tinjak osoba s invaliditetom, koje ne mogu hodati.  Vjerujemo da je Gospa s posebnom majčinskom ljubavlju posredovala kod svog Sina za ovu svoju ljubljenu djecu. Udruga „Ruah“ s duhovnikom fra Smiljanom Kožulom iz Zagreba predvodili su molitvu krunice u Majčinom selu za sudionike koji nisu mogli ići na Podbrdo.

Za vrijeme susreta predstavljena je i knjiga fra Gorana Azinovića i fra Zvonka Benkovića: „Ne lomite napukle trske“ – Život s darovanim teškoćama – što je pobudilo veliko zanimanje.

Susret je završio nedjeljnom župskom Misom u 11 sati, koju je predslavio fra Goran Azinović.   Župnik fra Marinko Šakota zahvalio je župljanima što otvaraju svoja srca i besplatno primaju hodočasnike, te svima koji su sudjelovali u organizaciji - Udruzi „Susret”, zajednicama „Vjera i svjetlo” iz Slavonije, sestri Rastislavi Ralbovsky, Pauli Tomić iz Majčinog sela i drugima. Tom prigodom sudionik hodočašća, Mislav Matković iz Osijeka, darovao je za župu Međugorje veliku sliku Gospe s djetetom koju je kukičanjem radio 3 godine.

Na povratku već tradicionalno naš autobus iz Đakova navratio je u Mostar kod sestara Franjevki, koje su nas osvježile kavom i sladoledom.

Koliko ovaj susret znači napose roditeljima, pokazuju njihovi osvrti, pismeni i usmeni, kojim žele izraziti svoju veliku zahvalnost što im se omogućilo ovo hodočašće, koje većina od njih ne bi nikad mogla ostvariti.

s. Rastislava Ralbovsky

*******

Što naša s. Marija Klara Klarić na 6. međunarodnom hodočašću za osobe s invaliditetom govori od srca, pročitajte na ovom linku: http://www.medjugorje.hr/…/sudionici-o-medunarodnom-hodocas…

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox