"Budite strpljive, izdržite, molite i uzdajte se u dragoga Boga."

                                                                                                                                         bl. majka M. Terezija Scherer

JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ

JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ JUNIORSKI SUSRET U ČEŠKOJ

Europski susret juniorki sestara sv. Križa, održao se ovaj puta u Češkoj provincijiod 9. – 16. kolovoza 2017. god. s početkom u Kroměřížu, u provincijalnoj kući sestara. Sudjelovalo je  četrdesetak sestara juniorki iz više provincija: Češke, Slovačke, Njemačke, Austrije, Madžarske te devet sestara juniorki iz provincije Hrvatske i tri sestre juniorke iz regije Kosovo, s voditeljicom juniorata, s. Finkom Tomas. U srijedu u večernjim satima započeo je susret okupljenih juniorki a organizirale su ga i vodile u ime provincije domaćina: s. Daniela Švecová, s. Emanuela Vévodová i s. Beata Zemanová. Odvijao se na njemačkom i engleskom a u slobodnom vremenu sporazumijevanje je teklo na svim jezicima. To je činilo susret zanimljivim i privlačnim uz sve jezične barijere koje su se osjetile.

Nakon međusobnog upoznavanja prvoga dana, uslijedilo je razgledanje provincijalne kuće i upoznavanje djelatnosti sestara Češke provincije koja trenutno broji 99 sestara. Kuća je prostrana i lijepa i sestre su otvorile svoja vrata bolesnim svećenicima od kojih je 5 smješteno u njihov bolesnički odjel, zatim civilnim osobama, među kojima i roditeljima sestara. Bolesne sestre smještene su na posebnom katu.

Narednih dana sestre imale smo priliku obići razne znamenitosti grada Kroměříža, prekrasno uređeni vrt od cvijeća, (flower garden), biskupski park, te smo pješačile na brdo Radhošt do znamenite kapele sv. Čirila i Metoda u kojoj je bila organizirana sv. Misa za nas hodočasnice. Dojmljiva kapela na brdu privlači mnoge turiste te obitelji domaćega kraja, koje onamo dolaze njegujući obiteljsko zajedništvo. Toga dana posjetile smo i  grad Choryne, gdje je bila prva provincijala kuća sestara ove provincije, koja je nekada nosila ime- provincija Moravska.

U nedjelju 13. kolovoza, krenule smo autobusom za Prag, glavni grad Češke republike. Ondje smo bile smještene u samostanu sestara Dominikanki, a obilazile mjesta djelovanja naših sestara koje ovdje plodno djeluju u bolnici i u župskom pastoralu. Ona su nas svugdje lijepo primile i ugostile. Osjetile smo pravo zajedništvo i kako nas jedan duh vodi snagom iste karizme, koja nas ujedinjuje. Blagoslovljene lijepim vremenom, imale smo priliku voziti se brodom po Vltavi, obišle smo Praški dvorac, zatim bivši benediktinski samostan kojeg je utemeljila sv. Janja Praška, a sada je lijepo uređen muzej. Posjetile smo i razgledale najpoznatiju gradsku znamenitost - Karlov most, koji povezuje Stari grad s drugom stranom obale Vltave, ukrašen brojnim vrijednim, umjetničkim kipovima svetaca. Između njih najviše se ističekip sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Praga, koji je bio ubijen tako što je bačen s mosta. Posjetili smo zatim prekrasnu baziliku sv. Jurja u kojoj smo imale jutarnje razmatranje. Zadnji dan našega boravka u Pragu pošli smo u karmelićansku crkvu Gospe od Pobjede u kojoj se nalazi drveni kip Djeteta Isusa, „Praškog Isusa“ za koji se smatra da je pripadao Tereziji Avilskoj i slavili sv. Misu. Uz pjesmu i sviranje orgulja i mi juniorke doprinijele smo svojim pjevanjem na hrvatskom i albanskom svečanoj liturgiji. 

Nemoguće je spomenuti brojne srdačne trenutke i ugodne doživljaje susreta sa sestrama, svećenicima, ljudima, koje su nam sestre omogućile ovim dolaskom. Unatoč ratu i vremenu koje je slijedilo prije rata, Češka je zadržala svoj sjaj preko različitih znamenitosti te dragocjenog kristala koji se mogao vidjeti u mnogim izlozima. To pokazuju i brojni turisti koji ovamo dolaze i koje smo susretale.

Kruna susreta bila je završna večer - večer zahvale i dojmova-  kada smo srdačno zahvalile našim voditeljicama susreta, s. Danijeli, Emanueli i Beati a napose provincijalnoj poglavarici Češke provincije s. Miroslavi Bortlovoj koja nas je pratila u Prag te zajedno s grupicom sestara kroz sve vrijeme brinula oko naše prehrane. Naše druženje bilo je popraćeno glazbom i pjesmom koju su grupe sestara pjevale na različitim jezicima a drugi svesrdno podržali. Sve je završilo opraštanjem jer se slijedećega dana putovalo  natrag kućama.  

Zaključujući dojmove možemo reći: Raznolikost duha a ista karizma, ljepota liturgije brižno pripravljena od različitih provincija svakoga dana, radost i ljepota zajedništva kao da se utkala u Isusovu molitvu…“Da svi budu jedno“ (Usp. Iv 17, 11). Zahvaljujemo još jednom našim sestrama Češke provincije koje su bile domaćini ovoga susreta te nam ponudile toliko toga a napose toplo i sestrinsko zajedništvo. Također zahvaljujemo našim Poglavarima koji su nam omogućili poći na ovaj susret. Imale smo priliku vratiti se na izvore stopama sv. Franje kako bi ponovno otkrile ljepotu dara poziva i vrijednosti koju on nosi.  

S. Kristina Lovreković, juniorka

Facebook likebox