"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU

REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU REGIONALNI SUSRET SESTARA U OSIJEKU

U subotu 2. rujna 2017.g. u Osijeku održan je prvi Regionalni susret sestara povodom obilježavanja jubilarne 150. obljetnice dolaska prvih sestara sv. Križa u Đakovo, u Hrvatsku.

Na susret se odazvalo svih sedamnaest sestara triju zajednica: iz Slavonskog Broda, Donjeg Miholjca i Osijeka. 

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa. Molitvu je, s prigodnim uvodom, animirala s. Nikolina. Nakon molitve slijedio je zajednički objed.

Na početku zajedničkog programa s. Iva je pročitala pismo s. M. Amalije Kupčerić, provincijalne poglavarice, u kojem je izrazila želju „da ovaj susret bude prilika ponovnog jačanja našeg zajedništva, susret zahvale za sve što su naše sestre u ovom dugom periodu na slavu Božju ostvarile, susret koji će biti poticaj za novi pogled u budućnost koju nam Gospodin otvara a naša vizija posvješćuje.“

U prvom dijelu programa, s. Branka sažeto je prikazala povijest Provincije, nakon čega je slijedio prikaz pojedinih zajednica regije. U prezentacijama su predočeni dolasci sestara u pojedina mjesta, njihov djelokrug rada, kao i niz imena svih sestara, i pokojnih i živih, koje su  djelovale u tim gradovima. Ova su imena u prisutnim sestrama pobuđivala uspomene pa su se sestre uključivale u razgovor, pripovijedajući događaje i svoja sjećanja. Cijeli se program odvijao u opuštenom i ugodnom raspoloženju.

Slijedilo je klanjanje u kućnoj kapelici. Klanjanje i prigodne Večernje hvale u duhu zahvalnosti pripremila je s. Gabrijela Tea. Vrhunac susreta bilo je zahvalno euharistijsko slavlje u istoj kapelici. Pjevanje je animirala s. Nikolina. Župnik vlč. Vladimir Delić, župnik župe sv. Josipa Radnika u Osijeku, rado se odazvao pozivu sestara i predvodio slavlje. U homiliji je povezao prispodobu o talentima iz evanđelja sa sestrama sv. Križa koje su, kako je istaknuo, uvijek znale iskoristiti svoje ali i prepoznati i razviti talente drugih ljudi. Zatim se osvrnuo i na svoje osobno iskustvo: odrastajući uz naše sestre na župi, upravo su mu one pomogle otkrivati svoje talente, pa tako i onaj najdragocjeniji, talent svećeničkog poziva. Poslije homilije sestre su obnovile svoje zavjete, nakon pričesti izmolile Zahvalu za milost zvanja a svečanim Tebe Boga hvalimo okrunjen je ovaj regionalni susret.

Poslije svete mise zadržale su se još u zajedništvu uz večeru a nakon toga obogaćene i obnovljene, uputile su se prema mjestima kamo ih je u ovo vrijeme poslao Gospodin.  

                                                               s. Monika Hančić

Facebook likebox