"Molitva, tj. susret s Bogom,

ljudima je tako potrebna kao disanje."

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

REGIONALNI SUSRET SESTARA U ZAGREBU

REGIONALNI SUSRET SESTARA U ZAGREBU REGIONALNI SUSRET SESTARA U ZAGREBU REGIONALNI SUSRET SESTARA U ZAGREBU REGIONALNI SUSRET SESTARA U ZAGREBU REGIONALNI SUSRET SESTARA U ZAGREBU REGIONALNI SUSRET SESTARA U ZAGREBU REGIONALNI SUSRET SESTARA U ZAGREBU REGIONALNI SUSRET SESTARA U ZAGREBU REGIONALNI SUSRET SESTARA U ZAGREBU REGIONALNI SUSRET SESTARA U ZAGREBU

U subotu, 30. rujna 2017.g., u Zagrebu na Vrhovcu održan je treći Regionalni susret sestara povodom obilježavanja jubilarne 150. obljetnice dolaska prvih Milosrdnih sestara sv. Križa na hrvatsko tlo, u Đakovo.

Na susretu je sudjelovalo šest zajednica sestara zagrebačke regije: iz Krapine, Lipika, te četiri zajednice iz Zagreba: zajednica sa Rebra, iz Tajništva HBK obje zajednice sa Vrhovca.

Susret sestara animirale su: s. Branka Čutura, s. Nikolina Nikolić, s. Monika Hančić i s. Gabrijela Tea Damjanović.

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa, posebno u zajednici Marijinog doma, a ostale sestre u samostanskoj kapeli. Molitvu u kapelici Marijinog doma animirale su s. Nikolina i s. Monika, te su bile i na objedu s tom zajednicom, dok su s. Branka i s. Gabrijela Tea bile s ostalim sestrama.

Na početku zajedničkog programa s. Iva Davidović, provincijalna savjetnica, pročitala je pismo s. M. Amalije Kupčerić, provincijalne poglavarice.

Nakon kratkog prikaza povijesti Provincije svaka je zajednica predstavila vlastitu povijest od osnutka do danas kroz život i djelovanje sestara, kako pokojnih i tako i živućih. Prisutne sestre rado su se prisjećale vlastitih iskustava u različitim župama, školama i bolnicama. Posebno su se rado sestre sjetile zajednice na Šalati u kojoj su neke utkale dugi niz svojih godina. Sestre iz Lipika osvrnule su se i na nekadašnju zajednicu u Pakracu.

Zatim je slijedilo klanjanje s Večernjim hvalama u samostanskoj kapeli. Uz s. Gabrijelu Teu, molitvu su predvodile s. Josipa Pavla i novakinja s. Teodozija.

Vrhunac dana bilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio vlč. gosp. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. U homiliji je vlč. Štefan naglasio važnost nade: „Budite žene nade!“ jer nas i ljudi i Bog takvima treba. Kao i na prva dva regionalna susreta, sestre su obnovile svoje zavjete i na kraju mise svečanim Te Deum izrazile svoju hvalu Bogu.

Poslije svete mise i zajedničke večere, sestre su se vratile se svojim kućama.

s.Monika

Facebook likebox