"S Bogom i za Boga može se Mnogo!"

                                                                                                                                         bl. majka Marija Terezija Scherer

BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM

BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM BOŽIĆ S OSOBAMA S INVALIDITETOM

I ove godine slavili smo Isusovo rođenje u štalici, u Euharistijskom slavlju, koje je predvodio nadbiskup, mons. Đuro Hranić, okružen koncelebrantima i „anđelima“, u zajedništvu s osobama s invaliditetom slavonske regije, njihovim roditeljima i prijateljima. Susret organizira Dom duhovne pomoći Milosrdnih sestara sv. Križa i župa Svih svetih u Đakovu već punih 20 godina, i privlači sve više sudionika.

U središtu susreta je uvijek živi Isus u Euharistijskom slavlju, a priredba sadrži također evanđeoski prikaz Isusova rođenja. Cijela dvorana odiše božićnim ugođajem, sa štalicom i svim ukrasima. Posebno obilježje je sudjelovanje sve djece u priredbi: svi se oblače u kostime anđela, pastira, triju kraljeva, Josipa i Marije, i svi istupaju na pozornici, što je za njih jako važno. Nije onda čudo, što se nakon toga razvija neobično snažno radosno slavlje s pjesmama i plesom uz tamburice.

Nadbiskup, mons. Đuro Hranić, a prije njega mons. Marin Srakić, rado su dolazili predvoditi Euharistijsko slavlje. Njima su se pridruživali župnici i kapelani, kao i drugi svećenici, prijatelji Zajednice Vjera i svjetlo. Ove godine bili su nazočni vlč. Tomislav Ćorluka, župnik župe Svih svetih, vlč. Marin Putilin, kapelan, vlč. Stjepan Radić i bogoslovi đakovačkog sjemeništa. Pjevanje i sviranje je, u organizaciji s. Natanaele Palić, vodio Zbor mladih Amadea, zajedno s djecom, bivšim polaznicima samostanskog vrtića.

Nakon Mise, uslijedila je prezentacija „Od Božića do Božića, kroz 20 godina“, a potom predstava djece: „Vuk kod jaslica“ uz dramatizaciju pučke pjesme: „Sunašce tone, anđeli zvone: Božić, Božić!“ Pjesma sadrži božićne običaje badnje večeri: Kad sunce zađe i zvjezdice niču, anđeli navješćuju dolazak Božića. Vatra se pali, kolač se reže, pšenica veže, svjećice gore, jabuka miri, sreća se širi… Tu je Djevica čista, i Josip sretan… Magarac sivi kroz jasle viri, a vol se primakne Isusu dahne; anđeli svoju pjesmicu poju, dok pastiri mali darove dali… a na kraju: kraljevi došli s daleka pošli. Za sve to klicali smo: Nebesa hvala, što ste nam dala: Sretan Božić!

Poslije predstave odmah su se uključili tamburaši KUD-a „Sloga“ iz Satnice Đakovačke, koji od samih početaka besplatno razveseljavaju ovaj skup. Za to vrijeme dijelila se pizza koju svake godine poklanja Nadbiskup, a onda kolači koje su ove godine najvećim dijelom darovali župljani iz župe Strizivojna. Slavlje je završilo dijeljenjem poklona osobama s invaliditetom, koji se tome osobito raduju.

Susret je održan 17. prosinca 2017., a na njemu je sudjelovalo oko 250 sudionika slavonske regije: iz Đakova, Kuševca, Piškorevaca, Semeljaca, Koritne, Ivankova, Županje, Osijeka, Sl. Broda i drugih mjesta. U organizaciji ovog velikog skupa sudjelovala je Koordinacijska skupina Zajednice Vjera i svjetlo, kao i članovi „Terapijske radionice sv. Josipa“ s požrtvovnom s. Marijom Klarom Klarić.

s. Rastislava Ralbovsky

Facebook likebox