"Molitva, tj. susret s Bogom,

ljudima je tako potrebna kao disanje."

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

OBILJEŽAVANJE JUBILEJA PROVINCIJE U PRIŠTINI

U Prištini, središtu Regije Kosovo, obilježen je 13. siječnja 2018., Jubilej 150. godišnjice od osnutka Hrvatske Provincije. Na susretu su se okupile sve sestre i kandidatice regije Kosovo koja obuhvaća zajednice iz Đakovice, Staroga Bara i Prištine, zajedno s timom sestara koji oblikuje i vodi jubilejski program regionalnih susreta, a to su s. Branka Čutura, s. Nikolina Nikolić i s. Gabrijela Tea Damjanović. U ime provincijalne poglavarice bila je prisutna s. Augustina Dominković.

Susret je započeo molitvom Srednjega časa u kućnoj kapelici u Prištini. Sestra  Augustina je pročitala pismo provincijalne poglavarice s. M. Amalije Kupčerić u kojem pozdravlja sestre i čestita Jubilarnu godinu, zahvaljujući Gospodinu za sve milosti koje je udijelio Hrvatskoj Provinciji i na ugrađenim žrtvama mnogih sestara.

Nakon predstavljene kratke povijesti Hrvatske Provincije uslijedio je dio programa kada su sestre predstavile povijest svake zajednice regije Kosovo i zajednice u Janjevu. Sestre su se prisjećale svih sestara i mjesta gdje su sestre djelovale kao i događaja u kojima su prepoznavale Božju providnost. Prikazana je također i povijest zajednica gdje su sestre nekada djelovale a danas više nisu prisutne, kao što su Skopje i Risan. Za vrijeme Večernjih hvala i klanjanja u kapelici sestre su zahvalile Bogu za sve što je učinio preko sestara na ovim prostorima ali i u cijeloj provinciji. Vrhunac proslave bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Dodë Gjergji, biskup Apostolske Administrature u Prizrenu i don Fatmir Koliqi župnik sv. Antuna Padovanskog u Prištini. 

U svojoj propovijedi biskup je istaknuo da je ovaj čin proslave i sjećanje na djelo sestara na ovome području časno, pošteno i pravedno. Podsjetio je sestre na geslo utemeljitelja o. Teodozija Florentinija, "U bitnome jedinstvo, u nebitnom sloboda a u svemu ljubav". Protumačio je zatim da je ono bitno: žrtva, svetost i darovani život u pozivu te da u tome trebaju biti jedinstvene; nebitno je ono  od čega se sastoji svakodnevni život, i tu neka bude sloboda i međusobni dogovor, a u svemu ljubav jer bez ljubavi sestre nemaju nikakvo značenje. „Bez ljubavi ne možemo moliti niti gledati jedna drugoj u oči, spuštamo se ispod razine čovjeka“, rekao je biskup. Istaknuo je zatim da su i riječi suutemeljiteljice bl. M. M. Terezije Scherer: "Nebo, nebo"  znakovite u tom pravcu, naime da njihove oči trebaju stalno biti uprte u nebo dok rade na zemlji te da se ne bi smjele uznemirivati drugim stvarima.

"U teškim vremenima“, nastavio je „sestre su stigle iz Republike Hrvatske da bi služile po našim župama i bolnicama i zahvalan sam za sve što su dale našem društvu i Crkvi. Sestre, bilo je bolnih trenutaka, posebno za vas starije, ali sada je vrijeme da se obnovite. Vaša prisutnost nije samo trčati raditi nego da budete odgovor današnjemu vremenu. Ono traži Boga, umorno je od buke i nemira. Ljudi traže miri  ljubav i nekoga tko će ih voljeti. Ne traže medicinske sestre, učiteljice, intelektualce, redovnice bijelog, sivog ili crnog habita, oni traže utjehu modernog kršćanskog života. Budimo to!“, naglasio je.

Na euharistijskom slavlju biskup je pozvao sestre da iskreno i iz srca obnove svoje zavjete što su i učinile nakon homilije a na kraju sv. mise zapjevale su Te Deum - Tebe Boga hvalimo.

s. Gabrijela Tea Damjanović

Facebook likebox