"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

JUBILARNI SUSRET ZAJEDNICA U PRIMORJU

JUBILARNI SUSRET ZAJEDNICA U PRIMORJU JUBILARNI SUSRET ZAJEDNICA U PRIMORJU JUBILARNI SUSRET ZAJEDNICA U PRIMORJU JUBILARNI SUSRET ZAJEDNICA U PRIMORJU JUBILARNI SUSRET ZAJEDNICA U PRIMORJU JUBILARNI SUSRET ZAJEDNICA U PRIMORJU JUBILARNI SUSRET ZAJEDNICA U PRIMORJU JUBILARNI SUSRET ZAJEDNICA U PRIMORJU

U subotu, 20. siječnja 2018., na Poratu je održan regionalni susret sestara povodom obilježavanja Jubilarne 150. obljetnice dolaska prvih Milosrdnih sestara sv. Križa na hrvatsko tlo u Đakovo.

Na susretu su sudjelovale sve sestre iz zajednica Velog Lošinja, Sušaka i Porata, a program je oblikovao i vodio tim sestara imenovan od Provincijalnog vodstva: s. Branka Čutura, s. Nikolina Nikolić i s. Gabrijela Tea Damjanović.

Susret je započeo molitvom Srednjega časa. Nakon objeda s. Iva Davidović, provincijalna savjetnica, pročitala je pismo s. M. Amalije Kupčerić, provincijalne poglavarice, kojim je potaknula i ohrabrila sestre na jačanje zajedništva i otvaranje novim putevima na koje nas Gospodin stavlja.

Nakon kratkog prikaza povijesti Provincije svaka zajednica je iznijela i vlastitu povijest od osnutka do danas kroz život i djelovanje sestara, kako pokojnih i tako i živućih. Iako zatvorene, u zaborav nisu otišle zajednice u Opatiji, sv. Vidu, Krku i Trsatu, gdje su sestre nekada djelovale. Prisutne sestre rado su se prisjećale vlastitih iskustava i dogodovština u različitim djelatnostima.

U vrijeme Večernjih hvala pred Presvetim Sakramentom, sestre su zahvaljivale za velika djela koja je Bog učinio kroz 150 godina unutar naše Provincije i za osobe s kojima su surađivale kao i za one kojima su pomagale, osobito na ovom području.

Vrhunac ove proslave bilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Josip Vrdoljak, gvardijan franjevačkog samostana na Poratu, zajedno s fra Mladenom Peićem. U svojoj homiliji fra Josip zahvalio je Bogu za povijest sestara pisanu vlastitim životima kojom su puno doprinijele u domovini. „U vremenima kada je bilo najpotrebnije bile ste čudesne u svome djelovanju.

Nastavite, sestre ovo veliko djelo zapaljeno vatrom u vašim utemeljiteljima u Švicarskoj. Ni rat ni nevolje neće vas nadići“, rekao je fra Josip.

Poslije svete mise sestre su se zadržale u zajedništvu na večeri te obogaćene susretom vratile se svojim kućama. s. Gabrijela Tea Damjanović

Facebook likebox