"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

STROSSMAYEROVI DANI – STRUČNI SKUP

STROSSMAYEROVI DANI – STRUČNI SKUP STROSSMAYEROVI DANI – STRUČNI SKUP STROSSMAYEROVI DANI – STRUČNI SKUP STROSSMAYEROVI DANI – STRUČNI SKUP STROSSMAYEROVI DANI – STRUČNI SKUP STROSSMAYEROVI DANI – STRUČNI SKUP STROSSMAYEROVI DANI – STRUČNI SKUP STROSSMAYEROVI DANI – STRUČNI SKUP STROSSMAYEROVI DANI – STRUČNI SKUP

ĐAKOVO (TU) – U sklopu XVI. Strossmayerovih dana u Dvorani biskupa Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu održan je znanstveni dio ove manifestacije, ove godine posvećen „Strossmayeru i Milosrdnim sestrama sv. Križa u Đakovu“, povodom 150. obljetnice dolaska sestara u Đakovo i to na poziv biskupa Strossmayera.

Okupljene u dvorani pozdravila je provincijalna poglavarica s. M. Amalija Kupčerić, zahvalivši Povjerenstvu za organizaciju Strossmayerovih dana što su ovogodišnju manifestaciju posvetili velikoj obljetnici koju slave Milosrdne sestre sv. Križa. Skupu je nazočila i ravnateljica Agencije za odgoji i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, koja je u pozdravu naglasila kako bi biskup Strossmayer mnogima mogao biti uzor kako je potrebno pomagati ljudima oko sebe te se stalno usavršavati, a sve na opće dobro. Đakovački dogradonačelnik i predsjednik Povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana Robert Francem u svome je pozdravu istaknuo kako su Strossmayerovi dani nakon prvih 15 uspješnih godina zadržali svoj obrazovno-historiografski aspekt.

Predavanja

Prvo predavanje održala je s. M. Estera Radičević na temu „Milosrdne sestre sv. Križa u Đakovu (1868. – 1940.)“, nastojeći slikom i riječju predstaviti ovu zajednicu. Istaknula je kako je 150 godina molitve, prisutnosti, žrtve i rada vrijedno slavljenja i spomena oko dvije tisuće sestara, od kojih je svaka darovala svoje snage, talente, svoj život Bogu i bližnjemu. Dodavši kako je nemoguće nabrojati i prikazati svu djelatnost sestara sv. Križa, s. Estera naglasila je kako su tijekom 150 godina života i rada sestre djelovala na gotovo 200 filijala i u nekoliko država kako u odgoju i obrazovanju djece, tako i na karitativnom području, a cijelo Đakovo bilo je obuhvaćeno djelima ljubavi sestara na svim područjima.

Sestra Krista Mijatović govorila je potom o poslanju Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu od 1990. godine do danas, a predavanje je nosilo naziv „Vi ste apostoli za moj narod“ – rečenica je to koju je biskup Strossmayer na smrtnom času uputio Milosrdnim sestrama sv. Križa. Među ostalim, s. Krista posvijestila je okupljenima kako su sestre sv. Križa u demokratskim prilikama, na tragu Drugog vatikanskog koncila, ušle u proces „vraćanja na izvore“ i traženja novih oblika življenja vlastite karizme u suvremenom razdoblju. Djelatnu dimenziju poslanja sestre u gradu Đakovu ostvaruju kroz odgojno-obrazovni, duhovno-pastoralni i socijalno-karitativni rad, a iscrpan prikaz tog djelovanja i naznake perspektiva za življenje redovničkog poslanja u budućnosti razumijevaju se u okviru Strossmayerove duhovne oporuke sestrama – Vi ste apostoli za moj narod.

Uslijedilo je potom izlaganje mons. mr. Luke Marijanovića, profesora u miru, koji je govorio o svećenicima u službi samostana Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu od 1868. do 2018. godine. Istaknuo je kako su se za sestre, po njihovom dolasku u Đakovo, brinuli biskupi i njegovi nasljednici, brojni domaći svećenici, ponajviše kao ispovjednici, duhovnici, rektori samostanske crkve i suradnici u službi iste crkve i bogoslužja. Redovito su to bili vrsni, vrijedni svećenici iz središnjih ustanova, ponajviše iz sjemeništa, a svaki od njih „pridonio je napretku ili barem najnužnijim potrebama ove zaslužne zajednice, pomogli ispredati njezinu kućnu povijest, ali i ta je zajednica sestara baš ovdje svima u Đakovu velikodušno uzvratila svojim velikim obolom“.

„Arhitekt Viktor Axmann i samostan Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu“ tema je izlaganja Ane Ćurić, koja je u izlaganju donijela pregled planiranja i gradnje samostana Milosrdnih sestara sv. Križa, čija je gradnja započeta 1906. godine te je trajala sve do 1927. godine, kada je samostan zadobio današnji izgled. Za gradnju samostana, kao i za dolazak sestara u Đakovo, zaslužan je biskup Strossmayer, koji je sestrama darovao zemljište. Predavačica je predstavila realizirani projekt Ateljea Axmann i Domes, dvije faze gradnje, ali i ranije nerealizirane prijedloge austrijskog arhitekta Josepha F. Flohra.

Posljednje predavanje na temu „Prijateljska suradnja nadbiskupa Alojzija Stepinca i s. Amadeje Pavlović“ održao je mr. sc. Ivan Armada. Na samom početku istaknuo je kako s. Amadeju s pravom ubrajamo među velikane crkvene povijesti na hrvatskim prostorima. U vrijeme kada je bila provincijalna poglavarica svoje redovničke zajednice počela je razvijati prijateljsku suradnju sa zagrebačkim nadbiskupom Stepincem, kojega je nakon puštanja u kućni pritvor posjećivala i pismeno s njime komunicirala, dostavljala mu duhovnu literaturu i pomoć za kućanstvo te od njega tražila savjete. Spomenuo je brojna Stepinčeva pisma upućena s. Amadeji, koja su vrijedno svjedočanstvo o problemima koje su komunističke vlasti stvarale redovnicama i bogat izvor za proučavanje života s. Amadeje, koja je preminula na glasu svetosti 1971. godine.

Skup je završio zajedničkom raspravom, a glazbenim točkama obogatio je zbor i tamburaški orkestar Milosrdnih sestara sv. Križa, pod vodstvom s. Svjetlane Paljušević. Istoga dana u poslijepodnevnim satima u Hrvatskom domu prikazan je dokumentarni film „Milosrdne sestre sv. Križa u Đakovu – 1868.-2018.“. Anica Banović

Facebook likebox