"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU

PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU PROSLAVA ZLATNOGA JUBILEJA SESTARA U ĐAKOVU

Za vrijeme svečane sv. mise u 10,00 sati, koju je u subotu, 14. srpnja 2018. godine, predvodio mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup, u koncelebraciji s više od 20 svećenika, samostanska zajednica obilježila je zlatni jubilej 15 sestara, a to su: s. Noemija Sučić, Tiborjanci; s. Božislava Tomašević, Vidovice; s. M. Snježana Kmet, Poljanci, Oprisavci; s. Ida Zdravčević, Beketinci, Vuka; s. Palmira Zovkić, Privlaka; s. Agnezina Majdančić, Đakovo; s. M. Mihaela Kapelac, Prnjarovac; s. Pavla Barbarić, Polje, Derventa; s. Julija Veselovac, Sv. Đurađ, Podr. Podgajci; s. Lovorka Jukić, Vukovar; s. Roza Briševac, Nuštar; s. Antonija Kulić, Dugobabe; s. M. Bernardica Golubičić, Bošnjaci; s. Slavomira Cindrić, Cerna; s. Beatrica Krstačić (misionarka u Brazilu), Mundarije, o. Rab.

Prije početka misnoga slavlja vlč. Zdenko Ilić, rektor samostanske crkve, pročitao je imena sestara slavljenica, kao i župa iz kojih potječu, zahvaljujući Bogu za primjer ustrajnoga služenja tijekom 50 godina redovničkih zavjeta. Slijedila je svečana procesija, predvođena Nadbiskupom i svećenicima, u kojoj su sestre jubilarke ušle u crkvu sa zapaljenim svijećama. Okružene samostanskom zajednicom i sestrama pridošlim iz okolnih mjesta, te brojnom rodbinom i uzvanicima, sestre jubilarke, nakon homilije, obnovile su svoje zavjete pred vrhovnom poglavaricom, s. Marijom Brizar, potvrđujući Bogu svoju vjernost do kraja života. Sestra Marija njihove je zavjetne obrasce položila na oltar. Slavljenice su svoje Prve zavjete položile u godini kada je Hrvatska provincija Milosrdnih sestara sv. Križa obilježavala stotu obljetnicu svojih početaka u Đakovu. U godini kada Provincija obilježava 150 godina dolaska prvih sestara u Đakovo, slavljenice zahvaljuju Bogu za 50 godina života po zavjetima u ovoj redovničkoj Družbi.

U homiliji, koju je srdačno i nadahnuto izrekao nadbiskup Hranić, vođen Matejevim evanđeljem (11, 25-30): Hvala ti, Oče, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima…, istaknuo je da su „mudri i umni“ oni koji nisu bili spremni prihvatiti Isusov navještaj i koji su bili neosjetljivi za njegove riječi zbog samodostatnosti, uskoće pogleda i siromaštva duha. Istaknuo je zatim da su maleni oni koji se pred Bogom osjećaju slabima i grješnima, koji priznaju svoju nedostatnost te su otvoreni za njegovu pomoć i milosrđe. Zahvalio je potom sestrama jubilarkama što su tijekom svojega života htjele pripadati Isusovim siromasima i biti malene. To su ostvarile živeći evanđeoske savjete siromaštva, poslušnosti i čistoće. Ostale su vjerne Bogu i Crkvi plivajući protiv struje i onda kada je bilo jako teško.

Svečanost slavlja uzveličao je samostanski zbor, pod ravnanjem s. M. Svjetlane Paljušević.

Na kraju sv. mise nazočni su, zajedno sa sestrama jubilarkama, još jednom zahvalili Bogu za vjernost u njegovoj službi pjesmom Tebe Boga hvalimo.

Po završetku sv. mise slavljenice su se uputile u Dvoranu sv. Josipa, gdje su im svećenici, zajedno s Nadbiskupom i sestrama poglavaricama, izrazili svoje čestitke. Potom su svi zajedno pošli na Ljetnu terasu Centra Amadea, na zajedničko druženje s rodbinom i uzvanicima.

Svečanosti zlatnih zavjeta prethodile su duhovne vježbe, koje je vodio fra Robert Perišić, OFM, gvardijan i župnik Župe sv. Križa na Sigetu u Zagrebu. s. F.T.

Facebook likebox