"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

OTKRIVANJE PLOČE PASTORALNOG UREDA U JOSIPOVCU

OTKRIVANJE PLOČE PASTORALNOG UREDA U JOSIPOVCU OTKRIVANJE PLOČE PASTORALNOG UREDA U JOSIPOVCU OTKRIVANJE PLOČE PASTORALNOG UREDA U JOSIPOVCU OTKRIVANJE PLOČE PASTORALNOG UREDA U JOSIPOVCU OTKRIVANJE PLOČE PASTORALNOG UREDA U JOSIPOVCU OTKRIVANJE PLOČE PASTORALNOG UREDA U JOSIPOVCU OTKRIVANJE PLOČE PASTORALNOG UREDA U JOSIPOVCU OTKRIVANJE PLOČE PASTORALNOG UREDA U JOSIPOVCU OTKRIVANJE PLOČE PASTORALNOG UREDA U JOSIPOVCU OTKRIVANJE PLOČE PASTORALNOG UREDA U JOSIPOVCU OTKRIVANJE PLOČE PASTORALNOG UREDA U JOSIPOVCU

U nedjelju, 29. srpnja 2018., otkrivena je ploča Slovačkog Pastoralnog ureda bl. Zdenke Schelingove u Josipovcu Punitovačkom.

Svečanu sv. misu za tu prigodu predvodio je u filijalnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela, u 10 sati, nitrianski biskup, mons. Viliam Judák iz Slovačke u koncelebraciji župnika vlč. Đurice Pardona, mons. Luke Marijanovića, izaslanika đakovačko-osječkoga nadbiskupa mons. Đure Hranića, patra Jána Kušníra, SVD iz Nitre te vlč. Ljube Hlada, duhovnika i voditelja pastoralnoga studentskog univerzitetskog centra – Nitra. Prije početka sv. mise, mjesni župnik dr. Đurica Pardon srdačno je pozdravio sve nazočne, te povijesno progovorio o dolasku Slovaka, i njegovoj osobnoj želji da se putem spomenutog Centra nastavi njegovanje slovačkoga jezika i kulture na ovim prostorima.

Na svetoj misi i kod otkrivanja ploče bili su prisutni gosp. Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj, gđa. Jasna Matković, načelnica općine Punitovci, te profesor i savjetnik slovačkog jezika, Andrija Kuric. Uz brojne vjernike, bili su nazočni i suradnici iz Josipovca i Jurjevca kao i gosti Slovaci iz Selenče. Iz Đakova su svečanosti nazočile Milosrdne sestre sv. Križa predvođene provincijalnom poglavaricom, s. M. Amalijom Kupčerić. Oduševljenom pjevanju svih nazočnih doprinijeli su mladi KUD-a Slovaka, koji su obučeni u narodne nošnje prinijeli i prikazne darove. Nakon pričesti obratila se nazočnima s. Renáta Buňová, voditeljica Pastoralnog ureda za Slovake. Predstavila je kratki povijesni hod osnivanja Pastoralnog ureda bl. s. Zdenke i istaknula zauzetost i doprinos župnika, vlč. Đurice Pardona, na tom putu, koji se nalazi još na svojim počecima i treba svestranu podršku i suradnju.

Nakon sv. mise uslijedio je kratki obred otkrivanja i blagoslova ploče s logom Centra, kojeg je izradila s. Jelica Đuzel.

Prije zajedničkog objeda mladi KUD-a Slovaka izveli su prigodni plesni program, te se nastavilo radosno druženje. s. F.T.

Facebook likebox