"Budite strpljive, izdržite, molite i uzdajte se u dragoga Boga."

                                                                                                                                         bl. majka M. Terezija Scherer

ŽIVE JASLICE OSOBA S INVALIDITETOM I SUSRET S NADBISKUPOM

ŽIVE JASLICE OSOBA S INVALIDITETOM I SUSRET S NADBISKUPOM ŽIVE JASLICE OSOBA S INVALIDITETOM I SUSRET S NADBISKUPOM ŽIVE JASLICE OSOBA S INVALIDITETOM I SUSRET S NADBISKUPOM ŽIVE JASLICE OSOBA S INVALIDITETOM I SUSRET S NADBISKUPOM ŽIVE JASLICE OSOBA S INVALIDITETOM I SUSRET S NADBISKUPOM ŽIVE JASLICE OSOBA S INVALIDITETOM I SUSRET S NADBISKUPOM

Ne može se riječima opisati radost božićnoga susreta osoba s invaliditetom. To se može samo doživjeti. Ono što ih posebice čini sretnima jest sudjelovanje u živim jaslicama. Na početku susreta bilo je euharistijsko slavlje, simbolički održano u štalici, na oltaru, gdje se i danas rađa Isus, koje je predvodio mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup, okružen svećenicima, bogoslovima, ali i anđelima oko oltara, dok su pastiri i kraljevi bili raspršeni među sudionicima u dvorani. Svi su rado sudjelovali u čitanjima, molitvi vjernika i pjesmama koje su gitarama, tamburicama i glasom pratile redovničke pripravnice i njihova voditeljica s. Doroteja Krešić.

Nakon svete mise slijedila je predstava „Ljubav je domišljata“, prema zapisu sestre Mariangele Žigrić, objavljenom u knjizi „Vukovarske uspomene“. Predstavu su izveli članovi Terapijske radionice sv. Josipa, nakon čega je slijedilo oživljavanje evanđeoskoga izvještaja o rođenju Isusovu, popraćeno pučkom božićnom pjesmom „Ustajte pastiri“. Evanđeoski je događaj prikazan na vrlo zoran i konkretan način: pastiri su nosili janje, sir, mlijeko i putar, nosila se i kokoš s pjetlićem, a i pita, također i kapica vezena zlatom za maloga Isusa. Nosila se i tamburica, da se pjeva i veseli. Uz pastire bili su tu anđeli, a i kraljevi. U te uloge mogli su se svi uključiti, što je za djecu s posebnim potrebama posebno radostan doživljaj. Dovoljno je bilo promatrati njihova lica i doživjeti kako je ta radost duboka i kako prelazi na sve prisutne.

Duhovna radost pretočila se u pjesme i ples uz tamburice. Osobe s posebnim potrebama glazbu osobito vole. Zato su se rado uključili, i pokretni i nepokretni u kolicima, kako bi sudjelovali u općem veselju. Uz to je ponuđena pica, kojom Nadbiskup svake godine časti ovaj skup, kao i kolači koje su darovali župljani Župe Svih svetih u Đakovu, kao znak podrške i zahvale sestrama koje su ove godine slavile 150. godišnjicu dolaska prvih Milosrdnih sestara sv. Križa iz Ingenbohla u Đakovo. A kako je Božić blagdan darivanja, tako su i osobe s invaliditetom dobile darove, čime je slavlje bilo završeno.

Ovaj božićni susret za osobe s invaliditetom slavonske regije već tradicionalno, više od 20 godina, organiziraju Milosrdne sestre sv. Križa u Đakovu u suradnji sa Župom i uz potporu mnogih donatora. U organizaciji su se posebice angažirali članovi Terapijske radionice sv. Josipa sa s. Marijom Klarom Klarić. Okupilo se dvjestotinjak ljudi iz Đakova, Semeljaca, Kuševca, Ivankova, Osijeka, Sl. Broda i drugih mjesta. A djeca već sada pitaju hoće li susret biti opet i dogodine! s.R.

Facebook likebox