"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA U ĐAKOVAČKO-OSJEČKOJ NADBISKUPIJI

DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA U ĐAKOVAČKO-OSJEČKOJ NADBISKUPIJI DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA U ĐAKOVAČKO-OSJEČKOJ NADBISKUPIJI DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA U ĐAKOVAČKO-OSJEČKOJ NADBISKUPIJI DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA U ĐAKOVAČKO-OSJEČKOJ NADBISKUPIJI DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA U ĐAKOVAČKO-OSJEČKOJ NADBISKUPIJI DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA U ĐAKOVAČKO-OSJEČKOJ NADBISKUPIJI DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA U ĐAKOVAČKO-OSJEČKOJ NADBISKUPIJI DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA U ĐAKOVAČKO-OSJEČKOJ NADBISKUPIJI DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA U ĐAKOVAČKO-OSJEČKOJ NADBISKUPIJI

U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji Dan posvećenoga života slavi se u nekoliko regionalnih centara: Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, Donji Miholjac i Đakovo. Redovnice đakovačke regije za slavlje Svijećnice pripravljale su se od četvrtka 31. siječnja 2019. godine, kada su u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova imale klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu.

U petak, 1. veljače, upriličeno je prigodno predavanje izv. prof. dr. sc. Vlatka Dugalića, dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Tematika predavanja, „Vrline treće dobi“, vrlo je aktualna u suvremenim društvenim prilikama naše Domovine, ali i redovničkih zajednica. Nakon uvodnoga pozdrava s. Marije Petre Toman, članice Nadbiskupijskoga povjerenstva za osobe posvećenoga života i koordinatorice za đakovačku regiju, sestre su u svjetlu evanđeoskih likova: starca Šimuna i proročice Ane, imale prigodu poslušati poticaje na kvalitetnije življenje treće (i četvrte) životne dobi. Izlagač je, među ostalim, istaknuo da se ars senescendi usvaja već od mladosti.

U subotu, 2. veljače, na blagdan Gospodinova prikazanja u Hramu i na Dan posvećenoga života, sestre su tijekom jutarnje svete mise u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa pripravile prinos darova. U đakovačkoj su katedrali sestre također bile dionice večernjega euharistijskog slavlja, sudjelovale su u ulaznoj procesiji sa svijećama, nakon homilije izrekle su obnovu zavjeta, a nakon svete pričesti zapjevale pjesmu Pjevaj Bogu zavjet svet. Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup u miru, mons. dr. Marin Srakić, koji na blagdan Svijećnice slavi imendan. Čestitku osobama posvećenoga života, kao i svečaru, izrekao je nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić.

Dan posvećenog života poticaj je cijeloj Crkvi da Bogu zahvali za dar posvećenog života koji je srce i zjenica Crkve, a posvećenim je osobama k tomu još i poziv na radikalnije življenje vlastite posvete i poslanja. I ovogodišnja proslava Svijećnice bila je u tom duhu.

s. Krista Mijatović

Facebook likebox