"Ljubav ne zna mjere."

                                                                                                                                        bl. s. Ulrika Nisch

MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE

MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE MILOSRDNE SESTRE SVETOGA KRIŽA STOPAMA FRANJE I KLARE

 Od 1. do 5. svibnja 2019. godine grupa sestara, zajedno sa s. Valerijom, provincijalnom poglavaricom, i s . Lucijom, provincijalnom savjetnicom, posjetila je franjevačka svetišta.

Program je osmislila s. Gabrijela Tea, koja je bila i voditeljica puta, a sastojao se od predstavljanja povijesti svakoga mjesta, događaja koji su se u Franjinu životu na određenim mjestima dogodili te sugestija za aktualizaciju i osobno razmišljanje.

Krenule smo iz Đakova, preko Zagreba i Rijeke, gdje smo u samostanu, nakon večernje molitve, primile blagoslov i torbu s pripremljenim materijalima koje smo koristile cijelim putem.

Prvoga svibnja, u ranim jutarnjim satima, stigle smo u Asiz. Dan smo započele molitvom jutarnje i sv. misom, zajedno sa sestrama klarisama u bazilici svete Klare. Istoga smo dana posjetile tvrđavu Rocca Magiore s koje pogled obuhvaća cijeli Asiz i okolicu. Po programu, koji smo slijedile, prošli smo asiškim ulicama te obišli mjesta koja se vežu za početak Franjina i Klarina života.

Drugoga smo dana, na putu prema Porcijunkuli, posjetili Rivotorto, mjesto gdje su prva braća živjela nakon povratka iz Rima, kada su dobila usmeno odobrenje od Svetoga Oca za takav način života. To isto prijepodne u Porcijunkuli smo slavili sv. misu i izmolili milost potpunoga oprosta.

Poslijepodne smo proveli u bazilici sv. Klare gdje smo molili na njezinu grobu i pred križem sv. Damjana, nakon čega smo se uputili u svetište sv. Damjana, gdje smo vrijeme proveli u osami, osobnoj molitvi i promišljanju, a dan smo završili molitvom večernje i klanjanjem u crkvici sa samostanskom braćom i drugim hodočasnicima.

Trećega smo se dana, nakon jutarnje molitve i mise sa sestrama u sv. Klari, uputile u Greccio, mjesto gdje je Franjo napravio prve jaslice. U povratku smo se zadržale u Fonte Colombu, gdje je Franjo napisao i prvo Pravilo. Popodne smo iznenađene prilikom da posjetimo i svetište sv. Rite u Cascii što nam je svima bilo milosno duhovno iskustvo. Na povratku u Asiz posjetile smo Spoleto i Foligno.

Četvrtoga smo dana imale priliku upoznati baziliku sv. Franje i moliti na njegovu grobu. Toga istoga dana popodne uputile smo se na Carcere i u tom samotištu provele vrijeme u molitvi i tišini. Navečer smo sudjelovale na molitvi sv. krunice i procesiji sa svijećama u Porcijunkuli.

Zadnjega dana našega hodočašća zaputile smo se prema brdu La Verna, a na tom putu posjetile smo samotišta u Cortoni i Montecasalu, koja su nas dotaknula svojom ljepotom u jednostavnosti.

Naše hodočašće završilo je na La Verni gdje smo imale vremena za razgledavanje svetišta, kao i za osobnu molitvu.

Nakon svega, u kasnim poslijepodnevnim satima, obogaćene mnogim duhovnim iskustvima, ohrabrene Franjinom primjerom, vratile smo se u svoju svakodnevnicu u kojoj ćemo, vjerujem, još dugo prebirati iskustva koja smo doživjeli.

s. Anđela Sudar

Facebook likebox