"Ljubav ne zna mjere."

                                                                                                                                        bl. s. Ulrika Nisch

XIII. BISKUPIJSKI SUSRET MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

XIII. BISKUPIJSKI SUSRET MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE XIII. BISKUPIJSKI SUSRET MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE XIII. BISKUPIJSKI SUSRET MLADIH SRIJEMSKE BISKUPIJE

U subotu 25. svibnja 2019. godine – bila je to subota uoči 6. vazmene nedjelje – održan je XIII. susret mladih Srijemske biskupije. Geslo Susreta mladih bilo je nadahnuto riječima Psalma: On iscjeljuje sve slabosti tvoje (Ps 103, 3).

Na poziv Ureda za mlade Srijemske biskupije, te povjerenika istoga Ureda, vlč. Dušana Milekića, okupili su se na Susret mladi vjernici Srijemske biskupije, u pratnji svojih svećenika i župskih povjerenika. Domaćin ovogodišnjega Susreta mladih Srijemske biskupije bili su župljani Župe svetoga Jurja, mučenika iz Golubinaca.

Okupljanje mladih započelo je u 10 sati, prijavom i preuzimanjem majica koje su izrađene posebno za ovu priliku. Susret je započeo molitvom mladih za mlade, te euharistijskim slavljem, koje je predslavio vlč. Dušan Milekić, u zajedništvu sa svećenicima Srijemske biskupije. Razmatrajući riječi evanđelja (Iv 15, 18-21), vlč. Dušan Milekić osvrnuo se osobito na vlastiti stav pripadnosti Isusu Kristu, te na odnos svijeta prema onima koji Kristu pripadaju. Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas… Ako su mene progonili, i vas će progoniti… I nastavio je: „Komu ovo zvuči ohrabrujuće? Nije baš primamljivo! Isus ne obećava ugodu niti lagodnost ovoga svijeta. Čak suprotno, obećava teškoće, odbačenost, probleme… Sve nas to može obeshrabriti, ali u isto vrijeme moramo biti svjesni jednoga – da bi, unatoč svemu, Isus Krist trebao biti naš izbor. Jedino po njemu možemo istinski živjeti.“

Na koncu euharistijskoga slavlja okupljene mlade pozdravio je domaći župnik, preč. Marko Kljaić, izražavajući radost zbog ostvarenoga susreta mladih. Euharistijsko slavlje animirao je zbor mladih iz katedralne Župe svetoga Dimitrija, đakona i mučenika, iz Srijemske Mitrovice, predvođen s. Cecilijom Tomkić te vjeroučiteljicom Željkom Klavžar.

Nakon stanke za ručak slijedio je radni dio Susreta mladih. Radni dio započeo je susretom s mladićima iz zajednice Cenacolo. Njih trojica iznijela su svoja životna iskustva, svjedočeći o svojem životnom putu te o životnom padu koji je bio povezan s ovisnošću. Zajednica Cenacolo vratila im je vjeru i pouzdanje te im je pomogla shvatiti da život može krenuti drugim smjerom. To im je pomoglo izvući se iz „životnoga pakla“ u kojem su se prethodno nalazili. Nakon njihova svjedočanstva, mladi su imali priliku postavljati im pitanja o životu i radu zajednice.

Nakon toga nekoliko je mladih vjernika iznijelo svoja životna iskustva odbačenosti od društva i vlastite okoline, te iskustva vlastitoga nošenja s takvim situacijama. U svim izrečenim iskustvima bilo je vidljivo da su uz Krista i Crkvu pronašli put, te da On iscjeljuje sve slabosti (Ps 103, 3) svih nas.

U nastavku radnoga dijela mladi su imali mogućnost anonimnoga opisivanja situacije ili problema s kojima se teško nose te su, u skladu s tim, sudionici susreta pružali savjet ili iskustvo što je moguće ili što bi, za njih, mogao biti koristan savjet.

Susret mladih završen je zajedničkom molitvom i litanijama povjerenja.

Ivica Zrno

Facebook likebox