"Ljubav ne zna mjere."

                                                                                                                                        bl. s. Ulrika Nisch

OPROŠTAJ OD S. GRACIJELE SUČIĆ U SRIJEMSKOJ MITROVICI

OPROŠTAJ OD S. GRACIJELE SUČIĆ U SRIJEMSKOJ MITROVICI OPROŠTAJ OD S. GRACIJELE SUČIĆ U SRIJEMSKOJ MITROVICI OPROŠTAJ OD S. GRACIJELE SUČIĆ U SRIJEMSKOJ MITROVICI OPROŠTAJ OD S. GRACIJELE SUČIĆ U SRIJEMSKOJ MITROVICI OPROŠTAJ OD S. GRACIJELE SUČIĆ U SRIJEMSKOJ MITROVICI OPROŠTAJ OD S. GRACIJELE SUČIĆ U SRIJEMSKOJ MITROVICI OPROŠTAJ OD S. GRACIJELE SUČIĆ U SRIJEMSKOJ MITROVICI OPROŠTAJ OD S. GRACIJELE SUČIĆ U SRIJEMSKOJ MITROVICI OPROŠTAJ OD S. GRACIJELE SUČIĆ U SRIJEMSKOJ MITROVICI OPROŠTAJ OD S. GRACIJELE SUČIĆ U SRIJEMSKOJ MITROVICI OPROŠTAJ OD S. GRACIJELE SUČIĆ U SRIJEMSKOJ MITROVICI

Na 7. vazmenu nedjelju, 2. lipnja 2019. godine, za vrijeme euharistijskoga slavlja u 9,30 i 19,00 sati, u katedralnoj crkvi sv. Dimitrija, đakona i mučenika, župska se zajednica oprostila od s. Gracijele Sučić. Sestra Gracijela provela je 12 godina u samostanu Milosrdnih sestara svetoga Križa u Srijemskoj Mitrovici te je svojim životom i radom ostavila neizbrisiv trag u životu sestara, ali i cijele župne zajednice.

Euharistijska slavlja predslavio je mons. Eduard Španović, katedralni župnik Župe svetoga Dimitrija, đakon i mučenik.

Tumačeći riječi Svetoga pisma, mons. Eduard Španović poručio je da se i mi danas, kao apostoli nekada, okupljamo oko Gospodina iščekujući Snagu odozgor. Bez Snage odozgor, bez Duha Svetoga, samo znanje nije od velike koristi. Istina jest da se vjera se ne protivi znanju, ali samo znanje bez vjere i bez ljubavi, od slabe je koristi. Crkva je rođena po poslanju Očevu, po Duhu Svetom, a Duh je taj koji ulijeva apostolima životvornu snagu koja iz temelja mijenja i pojedinca, i čitavu zajednicu. Kakva je bila šansa apostola u ono vrijeme, u velikom svijetu? Ne baš velika! Bili su nepoučeni, jednostavni ribari, neiskusni ljudi. Samo svojom snagom, ni Petar, ni drugi apostoli, ne bi ništa učinili. Njihov uspjeh ostvaren je po njihovoj predanosti Duhu Svetomu i snazi koju samo On daje. Crkvu možemo promatrati kao lađu na moru. More je ponekad mirno i po njemu je lijepo ploviti, a ponekad je uzburkano, vjetrovito i olujno i za plovidbu je potrebno puno snage. U tim trenutcima Duh je Sveti Snaga bez koje ne možemo, istaknuo je mons. Eduard Španović.

Na koncu euharistijskoga slavlje, obraćajući se s. Gracijeli Sučić, istaknuo je: Zajedno s cijelom zajednicom želio bih zahvaliti našoj s. Gracijeli za njezinih 12 godina provedenih ovdje s nama i među nama. Svi ćemo se složiti da je izvana sitna, ali je u duhu velika. Iako je tiha hoda i tiha nastupa, u našoj je zajednici ostavila velik dojam. Odlukom sestara poglavarica i u duhu poslušnosti, s. Gracijela vraća se u Đakovo gdje će nastaviti svoj redovnički život. U ovom trenutku pružamo joj ruku zahvale i želimo joj reći hvala za sve što je činila za nas i među nama.

S. Gracijela dobra je redovnica, koja je svjesno i savjesno živjela svoje redovničke zavjete u svojoj zajednici i ovdje među nama. Na njoj se uvijek mogla iščitavati sreća prave redovnice: fina, kulturna, samozatajna, čila, otvorena, i pored svojih godina, aktivna. S ljubavlju i poštovanjem ste nas susretali, to smo svi osjećali. Stoga, sestro Gracijela, hvala vam za sve.

Zatim se sestra Gracijela obratila okupljenima ovim riječima: Došla sam ovamo iz poslušnosti, s jadranskoga mora u „kićeni Srijem“, puna straha, nedoumica... Ali sam ovdje naišla na otvorenost, susretljivost i beskrajnu ljubav. Hvala vam za svaki pogled, svaku riječ. Nigdje nisam doživjela ovakvu ljubaznost i gostoprimstvo.

Da, ovdje je mala zajednica, ovo je, kako ja rado govorim, „dijaspora“, ali je zato srce veliko. Držite se zajedno, kao i dosad. Neka vas prati Božji blagoslov. Ja ću moliti za sve vas, a molite i vi za mene. Svima ću govoriti kako je u Srijemu i u Srijemskoj Mitrovici. Uvijek ću biti s vama, i ne samo moje srce, nego će i moja duša ostati ovdje. Hvala vam!

Euharistijsko slavlje animirao je katedralni zbor mladih. To je bila njihova osobna želja, kao i oproštajni dar za redovnicu koju su tijekom proteklih 12 godina rado susretali.

Ivica Zrno/s. Cecilija Tomkić

Facebook likebox