"Ljubav ne zna mjere."

                                                                                                                                        bl. s. Ulrika Nisch

LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA

LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA LJETOVANJE ČLANOVA TERAPIJSKE RADIONICE SV. JOSIPA

Nezaboravne trenutke ljetovanja u Cresu od 29. kolovoza do 4. rujna 2019. doživjeli su članovi Terapijske radionice sv. Josipa za osobe s invaliditetom iz Đakova koja djeluje pri samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa. Mnogi su članovi po prvi puta vidjeli more uživo. Organizacija je pripremana cijelu godinu, a ostvarena je osobnim doprinosom pojedinaca, raznim prodajnim akcijama i uz pomoć brojnih dobročinitelja. Tu su se istakle Kaja Žalac i Vesna Borić brinući za prehranu, što su kasnije izvrsno realizirale. U skupini od 32 osobe bilo je petnaest osoba s invaliditetom i petnaest pratitelja, najvećim dijelom roditelja. Smještaj je bio osiguran u samostanu sv. Franje kod franjevaca konventualaca. Program ljetovanja osmišljen je duhovno-rekreativnim sadržajem: svagdanjim euharistijskim slavljem, jutarnjom molitvom i gimnastikom, duhovnim radionicama za odrasle i kreativnim radionicama za djecu, odlascima na kupanje i večernjim zabavnim susretima. Sve je odisalo nepatvorenim veseljem od početka puta, pa do povratka.

Evo kako je to izgledalo iz dana u dan:

U četvrtak, 29. kolovoza, u jutarnjim satima autobus je pošao put mora. Cijelim putem vesela družina uveseljavala se glazbom, pjesmom i plesom, kao i molitvom krunice. U popodnevnim satima kad su stigli do trajektnog pristaništa na o. Krku, čekajući na trajekt za o. Cres, svima koji su čekali pokazali su kako se znaju veseliti pjesmom i plesom. Stigavši na Cres uputili su se put samostana u gradu Cresu gdje su ih dočekali fra Vitomir Glavaš, gvardijan i njegova subraća, fra Josip Petonjić i fra Ferdinand Ćavar. Članovi vesele družine smjestili su se u svoje sobe, a potom odmah uputili na prvo kupanje. Nakon kupanja vratili su se na večeru, a onda malo u grad na razgledanje.

U petak ujutro okupili su se na svetoj misi gdje su animirali pjevanje. Slijedila je molitva i tjelovježba, a zatim doručak. Poslije doručka su roditelji i drugi odrasli imali su duhovnu radionicu u kojoj su promišljajući zašto su došli te o brigama koje ih prate u životu. S osobama s invaliditetom bila je gospođica Silvija Pejić s volonterkama. Oni su imali tjelesne aktivnosti u kojima su uživali. Oko 10 sati krenuli su uživati u blagotvornim zrakama sunca i toplom moru. Poslije ručka i kratkog odmora, u popodnevnim satima zajednički su izmolili krunicu Milosrdnom Isusu i popili kavu. Potom su se opet uputili na plažu da uživaju u plivanju, ronjenju, brćkanju u plićaku i sunčanju. Poslije večere opet je bilo slobodno razgledavanje grada.

U subotu, nakon svete mise, na kojoj su animirali čitanja i pjevanje imali su opet tjelovježbu koja je bila prilika za šalu i smijeh zbog uspjelih i manje uspjelih vježbi. Nakon doručka u grupi za roditelje i odrasle volontere razmišljalo se o nedjeljnom evanđelju Lk 14, 1.7-14. A onda opet radosno na more. Poslije ručka i odmora išli smo na vožnju brodicama po moru. Svi su uživali u razgledavanju otoka Cresa. Poslije večere bila je slobodna večer.

Nedjelja, 1. rujna, i za nas je bila dan odmora i slavlja. Nakon jutarnje gimnastike i doručka, slijedila je duhovna radionica s temom: „Obitelj za stolom“, tumačeći povezanost euharistijskog stola i obiteljskog stola, kao svetišta kućne crkve. Nakon ručka uslijedio je opet odmor, a potom krunica Milosrdnom Isusu s pjesmama. Večernju sv. Misu animirali smo na način kako se to čini u pokretu Vjera i svjetlo. Članovi Terapijske radionice pokazali su vjernicima u Cresu kako oni čitaju čitanja, molitvu vjernika i posebno kako oživljavaju evanđelje. A onda su na kraju zapjevali svoju himnu „Bog te ljubi“ i pjesmu „Zdravo kraljice mira“ Poslije večere uslijedila je zabava (party). Bio je tu razglas i svjetlosni efekti. Voditeljica programa bila je Silvija Pejić kojoj je pomagao Dino Bukvić. Kako se na toj zabavi birao mister i mis, postojao je i žiri. Žiri su bile kuharice koje su se za tu ulogu posebno pripremile šaljivim naočalama i smislom za humor. Atmosfera je bila napeta. Svi su s nestrpljenjem očekivali da budu proglašeni najbolji u pojedinim kategorijama. Tako je izabrana mis i mister za ples, za šarm, za osmijeh, frizuru, eleganciju, bučnost, preciznost i točnost. Puno puta su natjecatelji izlazili da bi dobili svoje lente. Kad su svi postali ponosni nositelji svojih titula, uslijedio je ples.

U ponedjeljak je nakon tjelovježbe, pjesama s gestama i molitve uslijedio doručak. Kako se približavao dan povratka članovi vesele družine odlučili su još više vremena provesti na moru pa su odmah poslije doručka krenuli na plažu. Tako se dogodilo da je ipak bila tjelovježba, ali ovaj puta u moru. Popodne nakon ručka i odmora su se također uputili na plažu gdje su popili i popodnevnu kavicu. Prije svete mise izmolili su krunicu. Na svetoj misi su animirali čitanje i pjevanje. Za večerom su se dogovorili da zajednički odu na sladoled.

Utorak, 3. rujna, počeo je po običaju tjelovježbom, s pjesmama uz geste i molitvom, ovaj put zbog bure u klaustru samostana. Nakon doručka odrasli su se odvojili za duhovnu radionicu s temom: „Biser“, što ime je pomoglo da izmjenjuju iskustva i razmišljaju tko je njihov biser. Za to vrijeme osobe s invaliditetom su izrađivale svoje „mandale“. Onda je uslijedilo natjecanje za sve. Bilo je tu nošenje jajeta u kašici s preprekama i sl. Nakon ručka i odmora uslijedila je krunica Milosrdnog Isusa i kava. Nakon toga odrasli su imali završni susret, na kojem su dali svoj osvrt o tome što im se svidjelo i koji bi bili prijedlozi za naredna ovakva ljetovanje. Naglašena je velika zahvalnost kuharicama koje su se žrtvovale i radile umjesto da budu na plaži s ostalima. U tu svrhu su predložili da sveta misa bude na njihove nakane. Na svetoj misi opet su animirali čitanje i pjevanje s gestama. Kako je to bilo posljednja večer na moru opet je upriličen ples za sve članove vesele družine.

Srijeda, 4. rujna, zadnji dan boravka, počela je odlaskom na jutarnju svetu misu kod sestara benediktinki u Cresu. Nakon svete mise družili su se sa sestrama i otpjevali im pjesme s gestama i uz pratnju svirke. Nakon doručka zahvalili su se kuharicama i svima koji su doprinijeli da se ovo ljetovanje tako uspješno ostvari. Svi su se spakirali i ručali u šumici gdje su im došli domaćini fra Vitomir i fra Josip kojima su se zahvalili prigodnim pjesmama, bećarcima i poklonima. Svi članovi Terapijske radionice su se ukrcali u autobus i krenuli put Đakova. Ponovno je to bila prigoda da se u autobusu uživa u pjesmi i plesu, ali se s jednakom radošću molila i krunica u kojoj su sudjelovali s predmoljavanjem desetki. Bilo je tako veselo da je vozač autobusa poželio i stao na stajalištu prije Đakova da svi zajedno zaigramo nekoliko kola za rastanak. Po dolasku u Đakovo, putnike su dočekali članovi njihovih obitelji i tako su se rastali umorni, ali veseli do nekog novog druženja i putovanja.                              
Tonka Odobašić

Facebook likebox