"Ljubav ne zna mjere."

                                                                                                                                        bl. s. Ulrika Nisch

SUSRET ANIMATORA ZA DUHOVNA ZVANJA

SUSRET ANIMATORA ZA DUHOVNA ZVANJA SUSRET ANIMATORA ZA DUHOVNA ZVANJA SUSRET ANIMATORA ZA DUHOVNA ZVANJA

U Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, od 17. do 19. rujna, održan je susret animatora za duhovna zvanja na kojemu su sudjelovale i naše sestre, s. Marta Kovačić, s. Lendita Spaqi, s. Krista Mijatović i s. Dijana Lončarek. Tema susreta bila je „Christus vivit“, gdje su predavači, dr. Veronika s. Nela Gašpar, profesorica dogmatske teologije na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Rijeci i dr. vlč. Jakov Rađa, asistent na katedri fundamentalne teologije na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Zagrebu pokušali praktično i teoretski obraditi aktualne teme koje se tiču rada s mladima.

S. Nela je kroz teme „Teologalna vjera i razlučivanje duh. zvanja i poslanja“, zatim „Izazovi za animatore duhovnih zvanja“ istaknula problematiku s kojom se sve više susreće današnji mladi čovjek, a to je nedostatak očinske figure u obitelji te samim time nedostatak nezamjenjive uloge oca kao vjeroučitelja. Stoga mladi nerijetko u svojim duhovnicima zapravo traže očeve. Također se dotaknula jednog sveprisutnog fenomena, a to je sindrom „Petra Pana“ gdje imamo odrasle ljude koji se ponašaju kao vječni adolescenti i ne žele preuzeti odgovornost za živote mladih koji su im povjereni.

Vlč. Rađa je istaknuo izazove digitalne i virtualne revolucije koja je zahvatila vrijeme u kojemu živimo i istaknuo pojam antropološke mutacije kao nove pojave u povijesti čovječanstva s kojom se susrećemo. Ona je obilježena brisanjem granica prostora i vremena koja je preko virtualnog svijeta dostupna svima. Postavio je pitanje kako pristupiti toj novoj generaciji mladih ljudi te istaknuo tri načina govora – jednoznačni, višeznačni, analoški, kao najprimjerenije instrumente evangelizacije, od kojih je ipak najznačajniji analoški govor jer se služi pričama i usporedbama koje najviše dopiru do slušatelja.

Na susretu je sveukupno sudjelovalo 47 sudionika, što dijecezanskih svećenika odgojitelja, što redovnika i redovnica koji su aktivni u pastoralu duhovnih zvanja. Susret je završio zahvalnom euharistijom koju je predvodio mons. Ivan Ćurić koji je istaknuo i pohvalio vrijednost takvih susreta. Obogaćeni spoznajama za daljnji rad u pastoralu te novim poznanstvima svatko se vratio u svoje mjesto djelovanja.

s. D.L.

Facebook likebox