"Ljubav ne zna mjere."

                                                                                                                                        bl. s. Ulrika Nisch

DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI

DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI DUHOVNE VJEŽBE ZA MAJKE S DJECOM I OBITELJI

Posljednjim vikendom u rujnu započele su 2. ovogodišnje duhovne vježbe za majke s djecom i obitelji u Domu duhovne pomoći Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu. Samostanska kuća „Betanija“ bila je i ovaj puta ispunjena do zadnjeg mjesta. Mnogi, nažalost, nisu mogli sudjelovati zbog ograničenog smještaja. Šarolika četa roditelja i djece od godinu dana naviše, sabrala se iz raznih mjesta (Zagreb, M. Bistrica, Požega, Kutjevo, Osijek, Bošnjaci, Bajmok (Vojvodina), Gundinci, Županja, Đakovo).

Susret je započeo zajedničkim susretom djece i roditelja s pjesmom i uvodnim riječima, nakon čega su djeca započela svoje duhovno-kreativne radionice, a roditelji nastavili svoj program s voditeljicom Katarinom Ralbovsky, koja im je tih dana prenosila svoje bogato iskustvo o duhovnoj dimenziji odgoja djece s praktičnim primjerima iz života. Zajednički je slavljena sv. Misa, a odrasli su završili dan s klanjanjem pred Presvetim.  

Narednih dana roditelji su mogli u miru slušati predavanja, razgovarati, ispovijedati se i imati klanjanje pred Presvetim. Znali su da su im djeca u sigurnim rukama i da su okružena dobrim duhovnim sadržajima. Za sve sudionike, osim duhovne strane, ekipa vrijednih kuharica brinula se da imaju ukusnu domaću hranu. Pripremale su djeci iznenađenja, a u nedjelju su počastili skup velikom tortom obilježavajući imendane prisutne djece.

Program za djecu vodili su vlč. Dominik i sestra Kristina Ralbovsky, salezijanci suradnici, sa svojim animatorima, te s. Ritom Ljevar i s. Kristinom Lovreković. U skladu s liturgijskim vremenom tema radionica je bila o anđelima i stvaranju svijeta kroz vidljivo i nevidljivo. Prvoga su dana upoznavali tko su to anđeli i učili molitvu anđelu čuvaru uz prigodnu pjesmu s pokretima, te su na koncu imali vrijeme za igru, ples i druženje. Drugi dan su prijepodne imali kreativne radionice u kojima su raznim tehnikama izrađivali anđele, nizali narukvice i crtali, a poslijepodne su grupno išli po punktovima i rješavali zadane zadatke, te pokušali pronaći velikog anđela koji je kasnije bio izložen pod sv. Misom. Sa svakim punktom djeca su ponešto naučila o anđelima, izmolila molitvu anđelu čuvaru, uslikala se ispred kipa anđela u samostanskoj crkvi. Zadnjeg dana pripremljena je predstava o stvaranju svijeta i anđela, u kojoj su sudjelovala sva djeca, neka obučena u anđele čuvare i arkanđele koji su se taj dan slavili. To je bila prigoda da pokažu roditeljima što su kroz protekla dva dana naučila i izradila o anđelima.

Kraj duhovnog programa zaokružen je središnjim događajem – sv. Misom, pod kojom su djeca pjevala pjesme s animiranim pokretima, a sviranje je predvodio zbor animatorica, pod vodstvom Klaudije Lukić. Na kraju Mise posebno je bio dojmljiv svečani blagoslov koji je svećenik udijelio prisutnim bračnim parovima, čiji se broj povećao, jer su neki očevi došli na ovaj završni susret. Nakon Euharistijskog slavlja djeca i roditelji plesom i pjesmom radosno su nastavili druženje. Završetak je bio sa ručkom i okrjepom u dvorištu Betanije, te tortom u čast djece koja su slavila imendane.

Duhovne vježbe trajale su od 27. do 29. rujna 2019. Sudjelovalo je 26 odraslih, od kojih je bilo 6 obitelji, 37 djece i 10 animatora. Osim sve većeg interesa majki, raste i broj očeva koji se uključuju u ovu duhovnu ponudu, tako da sudjeluje sve veći broj kompletnih mladih obitelji. Budući da se za djecu ne plaća, omogućuje se sudjelovanje obiteljima s brojnom djecom. I ovaj puta, najveći broj je bio majki ili obitelji s troje, četvero i više djece. Božja Providnost će i u budućnosti sigurno providjeti da se ovi susreti mogu nastaviti, jer je obiteljima potrebna ovakva duhovna podrška.                                       s. Kristina Lovreković

Evo nekih osvrta na duhovne vježbe:

* Iznimno smo zadovoljni temom, sadržajem predavanja, klanjanjem pred Presvetim. Pohvaljujemo animatore za animaciju i čuvanje djece. Predavačica duboko, jasno sa životnim primjerima objašnjava situacije iz obiteljskog života i daje konkretne savjete kako riješiti probleme. Duboko iskustvo Božje blizine koje bi bilo dobro primjenjivati i u drugim biskupijama. Hvala Isusu što je providio Časnama što su prepoznale potrebu za pastoralom obitelji s malom djecom. Hvala i slava Isusu.

* Ovaj vikend mi je puno značio. Duhovno i tjelesno sam se odmorila. Voditeljica Katarina mi je posvijestila neke moje krive postupke u odnosu prema djeci i suprugu. Istovremeno mi je dala smjernice kako poboljšati moj odnos prema obitelji. Na tome sam joj jako zahvalna! Moja djeca su oduševljena programom. Kad god je bila pauza pitali su kad će opet ići! S. Marija Klara i kuharice su predivne osobe koje su se pobrinule da se i tjelesno odmorimo. Svaki pripremljen obrok je bio jako fin. Omogućile su nam da u miru uživamo u obroku, u razgovoru s drugim sudionicima, oslobođeni od ikakvih kuhinjskih obveza. Zahvaljujem svima koji su se ovaj vikend brinuli za nas i našu djecu, koji su nam omogućili ovaj predivan dar, da se posvetimo sebi i Bogu, da napunimo baterije i s novim spoznajama, energijom, elanom i obnovljenom vjerom izgrađujemo naše obitelji. Iskreno preporučujem svim majkama duhovne vježbe za majke s djecom, jer u ovom užurbanom vremenu, punom obaveza oko posla, djece, kuće zaboravljamo sebe i svog Oca. A s dragim Bogom sve je lakše.

* Presretna sam što sam imala priliku doći. Nisam znala o kojim će temama biti riječ, a na kraju je ispalo da su teme točno one koje sam morala čuti. Teme vezane za odgoj djece su uvijek dobrodošle… Voditeljici želim puno Božjeg blagoslova, veliko nam je nadahnuće i dobra savjetnica. Također sam oduševljena animatorima, toliko strpljenja i ljubavi na jednom mjestu nisam dugo vidjela. Velečasni je imao lijepe propovijedi, potpuno se posvetio djeci i nama odraslima. Hvala svima na svemu, te domaćicama.

* Već 5 godina dolazim sa dečicom i uvik iznova i drugačije proživljavam i doživljavam svaki susret. Klanjanje i blagoslov sa Presvetim je nešto što mi imamo priliku doživiti samo par puta godišnje. Biti tu, a znati da te od Isusa dili samo paravan vrata je neprocenjivo. Sada već i dečica traže, čekaju i uvik pitaju kad ćemo u Đakovo. Ovaj susret ne puni samo moje baterije, nego i naše dečice, svi se kući vraćamo bogatiji Bogom i ispunjena duha i srca. Kroz ove susrete naučila sam drugim očima gledati neke ljude u mojoj blizini, drugačije i lipše voliti svoga muža, dicu i razlučiti što jeste križ kog strpljivo tribam nositi, a što nije i tribam raditi na tom da se to promeni. Hvala vam svima koji se oko nas trudite i koji činite da stvarno i kroz vas možemo doživeti Božju prisutnost. Nek vas dragi Bog obilno nagradi svojim blagoslovom i nagradi za svaki vaš trud, ljubav, osmeh, rad!!!

* Otvorim se za više razumijevanja djeteta, supruge. Razumijem Misu bolje. Bilo bi dobro više o svetim sakramentima. Velika pomoć za svakodnevni život: imam više strpljenja, pokušavam biti bolji (traje neko vrijeme) ženi, sinu; nakon obnove rado i češće se molim i zahvaljujem Bogu na svemu danom. Kroz posao prenosim iskustvo sa obnove drugima. Hvala.

* Već prvi dan bila sam ugodno osvježena. Prije toga jako umorna. Duhovna obnova je odlična za otići iz svoje sredine i učiniti nešto za svoju dušu. Djeci jako zabavno i korisni sadržaji. Hrana lijepa.

* Prekrasno iskustvo duhovnosti. Hvala svima za svu toplinu koju smo doživjeli!

* Hvala vam na svemu što ste napravili i što nama roditeljima omogućite trenutke odmora da možemo biti bolji očevi i majke.

* Pohvaljujem sadržaj duhovne obnove, posebice konkretne primjere iz života na situacije u kojima se nalazimo i u kojima kao obitelj živimo.

* Hvala na divnom vikendu! Mnogo ljubavi, razumijevanja i lijepih prijateljstava se ovdje ostvari.

* Prekrasno, sve pohvale!

Facebook likebox