"Ljubav ne zna mjere."

                                                                                                                                        bl. s. Ulrika Nisch

MILOSRDNE SESTRE SV. KRIŽA – 135 GODINA S NAMA U VISU

MILOSRDNE SESTRE SV. KRIŽA – 135 GODINA S NAMA U VISU MILOSRDNE SESTRE SV. KRIŽA – 135 GODINA S NAMA U VISU MILOSRDNE SESTRE SV. KRIŽA – 135 GODINA S NAMA U VISU MILOSRDNE SESTRE SV. KRIŽA – 135 GODINA S NAMA U VISU MILOSRDNE SESTRE SV. KRIŽA – 135 GODINA S NAMA U VISU

Na blagdan Gospe od krunice ili kako mi ovdje nazivamo taj blagdan, Gospe od Ružarja, 7. listopada, u svečano urešenoj župnoj crkvi na Spilicama, svetom misom smo proslavili, zajedno s našim časnim sestrama, 135. godišnjicu od njihovog dolaska na Vis. U listopadu 1884. godine, još za života utemeljiteljice Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa bl. Majke M. Terezije Scherer, a odmah nakon Velog Lošinja , tri su sestre došle na daleki Vis, preuzeti plemenitu dužnost, brigu za stare i nemoćne u Ubožnici, koja je bila smještena u velebnom zdanju Batterie della Madona, nekadašnje austrijske vojne tvrđave u središtu Visa. Nije lako opisati u nekoliko redaka koliko su lijepoga i dobroga naše časne kroz tih dugih 135 godina darovale Visu i svima nama, i to uglavnom bez naknade, samo za ljubav prema Kristovu Križu i prema bližnjima. Ni u najtežim trenutcima nisu odustajale, kroz ratove i vremena koja im nisu baš bila naklonjena, one su uvijek SLUŽILE. Zbog toga zaslužuju našu beskrajnu zahvalu. Zahvalio im se i naš mladi župnik don Milan Šarić koji je predvodio sv. misu. U vrlo nadahnutoj propovjedi je, između ostaloga, rekao, kako su te plemenite djevojke kroz desetljeća, umjesto karijere ili obitelji, izabirale Kristov Križ i služile onima koji su bili odbačeni i potrebiti podrške i ljubavi. I djecu su čuvale u zabavištu, i šivale i plele i podučavale. U svemu im je molitva bila najveći oslonac. A kad se 1947. osnovao Župni zbor, i tu su Milosrdne sestre sv. Križa bile voditeljice i orguljašice. S velikom radošću smo im i ovoga blagdana zborski zapjevali na slavljeničkoj misi, uz našu voditeljicu sestru Agneziju. Uz nju smo godinama pjevali na slavu Božju, a pjevamo i danas. Uz nju smo na žalost ispratili i mnoge naše drage pjevače i pjevačice. Iste večeri smo u sv. misi obilježili i godišnjicu smrti našeg dragog prerano preminulog Jakše Darlića, koji je u ovoj crkvi svirao na orguljama i pjevao u našem Zboru, zamjenjivao sestru Voditeljicu kad je bila odsutna. Neka mu dragi Bog podari vječni pokoj, kao i svim pjevačima i župljanima, župnicima i sestrama, koji su pred nama otišli u vječnost.

Iako smo godišnjicu proslavili u zajedništvu samo s tri sestre: s. Agnezijom, s. Arimatejom i s. Magdalenom, činilo nam se da su bile s nama sve sestre koje su u Visu djelovale kroz svih 135 godina. Nadamo se, a za to smo žarko i molili, da Bog providi našim dragim sestrama sv. Križa da ostanu s nama još puno godina. Zajednička fotografija sa župnikom i gotovo svim prisutnima, uz prelijepi kip naše drage Gospe od Ružarja, upravo to potvrđuje. U ime Župnog zbora Župe Uznesenja BDM Spilice u Visu, čestitamo i zahvaljujemo za sva dobročinstva!    

Dobrila Cvitanović i Župni zbor Župe Uznesenja BDM u Visu


IVANKA3 ok

Facebook likebox