"Na zemlji imamo samo jednu zadaću -

Ispuniti Volju Božju!"
                                                                                                                                         o, Teodozije Florentini

SUSRET RADNOGA VIJEĆA UDRUGE RENATE U LITVI

SUSRET RADNOGA VIJEĆA UDRUGE RENATE U LITVI SUSRET RADNOGA VIJEĆA UDRUGE RENATE U LITVI SUSRET RADNOGA VIJEĆA UDRUGE RENATE U LITVI SUSRET RADNOGA VIJEĆA UDRUGE RENATE U LITVI SUSRET RADNOGA VIJEĆA UDRUGE RENATE U LITVI

Od 3. do 8. studenoga 2019. godine, u Vilniusu, u Litvi, održan je susret Radnoga vijeća Udruge RENATE: Redovništvo u borbi protiv trgovine ljudima i iskorištavanja. Među 20-ak europskih zemalja, bilo je uključeno i redovništvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje je predstavljala s. Viktorija Šimić, Milosrdna sestra sv. Križa.

Bogat petodnevni program započeo je s nekoliko predavanja o stanju trgovine ljudima u Litvi, te o odgovoru crkvenih i svjetovnih vlasti na ovaj problem. Prisutnima se najprije obratio biskup Kevalas, predstavnik Biskupske konferencije Litve, koji je zadužen za socijalna pitanja, uključujući i suzbijanje trgovine ljudima. Podijelio je s prisutnima svoje iskustvo susreta s ovim područjem, te sve potaknuo na ustrajan proročki rad u borbi za žrtve trgovine ljudima, kao i za preventivno djelovanje. Zatim je održano nekoliko predavanja od kojih izdvajam neka: Kristina Mišiniene, članica Udruge RENATE i voditeljica Centra za rad protiv trgovine ljudima, predstavila je rad svojega Centra, a s. Fausta Palaimaite govorila je o radu Grupe sv. Marte u biskupiji Kaunas. Slijedila su predavanja predstavnice Caritasa, odvjetnika Gutauskasa, savjetnika Ministra unutarnjih poslova g. Sakociusa, te Ministra socijalnoga rada g. Kukuraitiusa.

U narednim danima nastavljen je rad po pitanju rada same Udruge RENATE - kako se bolje povezati, međusobno si pomagati kako bi se što efikasnije suzbijalo trgovanje ljudima, a pomagalo žrtvama. Sudionici su promišljali o planovima za budućnost Udruge RENATE, te o istraživanjima koje Udruga provodi.

U srijedu 8. studenoga sudionici su posjetili Centar podrške obiteljima koje tragaju za svojim nestalim članom. Slijedilo je vrlo zanimljivo i bogato vođeno razgledavanje Staroga grada Vilniusa, koji je pod zaštitom UNESCO-a, posjet Caritasovu Centru – skloništu za žene i djecu, kao i za beskućnike, a nakon toga upoznavanje s radom Dječjeg SOS sela, nedaleko od glavnoga grada Litve.

Nakon dana razgledavanja slijedila su još dva dana intenzivna rada koji je obuhvaćao jačanje kapaciteta članova Udruge RENATE, predavanje o potrebi upoznavanja zdravstvenoga osoblja s problematikom trgovine ljudima kako bi žrtvama, koje zatraže njihovu pomoć, mogli na primjeren način odgovoriti, o organizaciji filmskoga festivala Udruge RENATE 2020. i slično.

Obogaćeni novim iskustvima i spoznajama, nadamo se nesebičnom, zauzetijem djelovanju u suzbijanju trgovine ljudima u svim europskim zemljama, a tako i u Hrvatskoj.

Neka nas prati Božji blagoslov, po zagovoru sv. Bakite!

s. Viktorija Šimić

Facebook likebox