"Samo put križa vodi u nebo!"

                                                                                                                                                                 bl. m. M. Terezija

S. MLADENA

MladenaKata ŠPANJEVIĆ

 

Rođena:       16. srpnja 1940.
Prvi zavjeti: 12. svibnja 1966.
Umrla:         17. svibnja 2018.

U ranim jutarnjim satima, 17. svibnja 2018. godine, u 3 sata i 30 minuta, Gospodin je pokucao i našao sestru Mladenu budnu i spremnu da mu pohrli ususret. Iščekivala je dolazak svojega Zaručnika, naročito u zadnjim danima teške bolesti.  U bolesti, kao i u životu, znala se nositi i s velikim, i s malim poteškoćama. Nije se žalila, nego je s osmjehom na licu i mirno osmišljavala sve što joj se događalo. A u njezinu životu, već od djetinjstva, bilo je patnje na pretek.

Kao treće dijete, rođena je 12. svibnja 1940. godine u Đurđancima, u vjerničkoj obitelji Kuzmana i Barice rođ. Perković. Krštena je u župnoj crkvi u Vrbici 20. srpnja 1940. godine i dobila ime Kata. Jedna joj je sestra umrla još kao mala, tako da je Kata  rasla uza svoju stariju sestru Evu. Imala je tek tri godine kada joj je otac poginuo. Djetinjstvo joj je ipak bilo lijepo, iako je u široj obitelji bilo više smrtnih slučajeva.

Godine 1947. pošla je u školu i pokazala se dobrom i uzornom učenicom. Pohađala je i vjeronauk. U trećem razredu primila je Prvu sv. Pričest, a 1953. godine sv. Potvrdu. Godinu dana kasnije, prijavila se u Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, ali primljena je dvije godine kasnije, u srpnju 1956. godine. Kod kuće je rado pratila razgovore starijih. Više puta čula je kako govore o samostanu, da se u samostanu služi dragomu Bogu i kako se to više isplati nego ljubiti ono što je prolazno. Ovi su razgovori još više učvrstili njezinu odluku.

Kao kandidatica završila je osmogodišnju, kasnije i bolničku školu. Više je puta išla na ispomoć sestrama u razna mjesta. 

Kad je bila u dvadesetoj godini, umrla joj je majka. Smrt najdraže osobe teško je prihvatila, ali je vjerovala da je njezina majka kod Gospodina i to joj je davalo snagu.

Godine 1964. ušla je u postulat, godinu dana kasnije u novicijat. Dobila je redovničko ime sestra Mladena. Radujući se ulasku u novicijat, zapisala je: Gospodin će za mene dovršiti ono što sam započela.  Gospodine, dobrota tvoja traje do vijeka, ne ostavi djelo ruku svojih (prema Ps 137).

Prve zavjete položila je 12. svibnja 1966. godine i odmah nakon zavjeta poslana je u Prištinu, za njegu bolesnika u bolnici. Najviše je radila kod novorođenčadi. Uz rad u bolnici, završila je Srednju medicinsku školu. Rado se sjećala doživljaja iz bolničke službe u Prištini. Bolesnike je znala ohrabriti, iznoseći im istinu o pravom životu u vječnosti i kako je ona zbog toga života postala časna sestra. Mnoge je približila Bogu i pripremila na prelazak u sretnu vječnost.

Iz Prištine je 1970. godine premještena u Đakovo, u provincijalnu kuću, gdje je šest mjeseci s ljubavlju  njegovala naše bolesne sestre. Brzo je iz Đakova poslana u Vukovar, također za njegu bolesnika. U Vukovaru je provela dvadeset godina (1971.-1991.), uglavnom na odjelu za novorođenčad. Uz požrtvovni rad u bolnici u Vukovaru, uspješno je u Beogradu završila Višu medicinsku školu. 

Sestra Mladena nije samo radila ono što je pripadalo njezinoj redovitoj službi. Puno je pomagala mladim obiteljima, naročito oko novorođenčadi. Svojom spontanom jednostavnošću i dobrohotnošću pobuđivala je u njima i osjećaj za Boga i Crkvu. U susretima s rubnim kršćanima, često je bila kao poveznica s Crkvom u koju bi se nakon dužega vremena oni opet vratili. Posebnu karizmu imala je za umiruće. Posjećivala ih je i po kućama i u bolnici. Uspješno ih je pripremala za sakramente ispovijedi i bolesničkoga pomazanja. Bolesnici su je rado prihvaćali. Imali su u nju puno povjerenja. Preko nje je Božje milosrđe snažno djelovalo. Jedan je umirući bolesnik svojoj kćeri rekao: Vidiš kako se sestra Mladena za mene zauzela kod dragog Boga. Nakon toga je umro smiren i spokojan.

U svojoj bolničkoj službi proživjela je i strahote Domovinskoga rata u Vukovaru. Ostala je u bolnici sve do pada Vukovara, a onda, s ostalima koji su u konvoju izašli iz Vukovara, stigla je u Zagreb. Ostala je u Zagrebu raditi na Rebru sve do umirovljenja 1994. godine. Kao umirovljenica, pošla je u našu kuću na Vrhovcu. U zajednici bolesnih sestara u Marijinu domu strpljivo je i požrtvovno njegovala starije i bolesne sestre. Kada su joj sile oslabile i nije više mogla njegovati sestre, ostala  je i dalje na Vrhovcu i  s ljubavlju je radila u glačaonici rublja. Uz ovaj posao, pisala je i kućnu kroniku za zajednicu u Marijinu domu.

Kako je imala dar za pisanje, po završetku rata, tijekom 11 dana izlazili su u Večernjem listu njezini zapisi o ratnim događanjima u Vukovaru, pod naslovom Vukovarske sudbine. Zbog nesebičnoga rada u bolnici u Vukovaru, u strahotama Domovinskoga rata, stekla je status hrvatskoga branitelja, i 1996. god. odlikovana SPOMENICOM Domovinskoga rada.

Od Nove godine 2018. zdravlje joj je bivalo vidno lošije. Liječnici su učinili što je bilo u njihovoj moći, a Gospodin je imao svoj plan. Bila je svjesna svojega stanja i zamolila je da, radi lakše njege, prijeđe u Đakovo. Na blagdan Uzašašća, 10. svibnja 2018. godine, dovezena je iz Zagreba u Đakovo, u zajednicu bolesnih sestara, u Dom sv. Josipa. Ovdje je dogorjela njezina životna svijeća.

Sestru Mladenu pamtimo kao tihu i požrtvovnu sestru, istinoljubivu i vrlo jasnih stavova. Pribrana, ugodna, miroljubiva i plemenita u kontaktima. Služila je svim srcem bolesnicima i redovničkoj zajednici, svima je nesebično darivala od bogatstva darova i milosti koje je u sebi nosila i njegovala. Stihovima i igrokazom znala  je prigodno  razveseliti sestre.

Zahvaljujemo Gospodinu što nam je u svojoj dobroti dao sestru Mladenu, što je uvijek bila zahvalna na daru života i na daru zajedništva.

Draga sestro Mladena, zahvaljujemo ti za tvoje nesebično i vjerno služenje na radnom mjestu i u zajednici. Vjerujemo da si u Gospodinu našla svoje utočište i svoj mir. Tvoja plemenita duša neka vječno počiva u Bogu, tvojemu Spasitelju. Uživala u Srcu milosrdnoga Boga kojega si u svom srcu pronosila ovom zemljom! Amen.

s. Paskala Križan

Facebook likebox