Regija Kosovo

Duh naše zajednice

Priština

Đakovica

Stari Bar

Kuća Milosrdnih sestara sv. Križa u Prištini

Prve sestre kreću iz provincijalne kuće u Đakovu 29.06.1958. god. i stižu u Prištinu 30.06.1958. god. Za stanovanje su dobile na korištenje mali stan u zgradi Opće bolnice u Prištini.

Dana 11.10.1960.god. skopski nadbiskup preuzv. gosp. dr. Smiljan Čekada svečano je blagoslovio kamen temeljac za novu sestarsku kuću, u prisutnosti provincijalne poglavarice s. Arkanđele Nađ i kućne poglavarice zajenice u provincijalnoj kući s. Alfonzine Ajhinger.

Dovršenu zgradu blagoslovio je je domaći župnik vlč. gospodin Josip Bakan SDB, u pratnji svoje subraće, na svetkovinu Uzvišenja sv. Križa 14.09.1961. godine.

Dugi niz godina u zajednici je bio veliki broj sestara koje su radile u bolnici, i kandidatica koje su pohađale medicinsku školu u Prištini.

Raspad Jugoslavije, osamostaljenje njenih bivših republika u slobodne države, te domovinski rat u Hrvatskoj, za sestre na Kosovu imao je nepovoljne učinke: otežano dobivanje dokumenata za putovanje i boravak u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno na Kosovu. To je bio povod promišljanju Provincijalnog vodstva Hrvatske provincije naše Družbe, da učini iskorak potreban za formiranje redovničke Pokrajine Kosovo, sukladno želji Crkve da se formacija redovničkog podmlatka odvija u ozračju vlastite kulture i mentaliteta.

Temeljem molbe Provincijalnog vodstva Hrvatske provincije Milosrdnih sestara sv. Križa, Generalno vodstvo odlučilo je osnovati redovničku pokrajinu Kosovo. Generalna poglavarica, s. Louise- Henri Kolly, u pratnji generalne savjetnice s. Marije Brizar, te provincijalne poglavarice s. Franciske Molnar, službeno uspostavlja Pokrajinu Kosovo dana 08. svibnja 2004. godine. Taj se čin dogodio u prisutnosti preuzv. gosp. Marka Sopi, biskupa Kosova, koji je predvodio svečanu Euharistiju, više svećenika, suradnika sestara na Kosovu, svih sestara koje potječu iz Kosova ili su tamo na službi, te vjernika župe sv. Antuna u Prištini.

 

Provincijalna poglavarica s. Franciska Molnar istoga je dana imenovala i prvu poglavaricu Regije s. Smilju Micakoviq i njenu zamjenicu s. Alojzinu Tomašević.

 

We're here for you!

Get in touch!

Our design studio is a an open creative iniciatives where most people can work on their projects. It is fully accessible for everyone who need creative space. Get in touch with us and know more about our work.

Headquarter

459 Broadway
New York, NY 1233
P: +31 323-4355

UK OFFICE

145 Oak Street
London, LN 233
P: +23 345-7789

Work with us because

We Love Our Clients

"Accept the new challenges so that you can feel the exhilaration of your victory."
Dana Bailey
Designer
"Change your life today. Don't gamble on the future, act now, without delay."
David Larsen
developer
"We should not give up and we should not allow the problem to defeat us, always!"
Bob Wells
Journalist