I U MOJEM VRTIĆU VUKOVAR SVIJETLI

Povodom 25. godišnjice slamanja hrvatske obrane grada Vukovara obilježili smo Dan sjećanja na žrtve Vukovara paljenjem svijeće i zajedničkom molitvom.

Djeci smo prepričali događaje o potresnim danima i žrtvi koju je taj grad podnio 18. studenog davne 1991. godine te pročitali dio priče Siniše Glavaševića.

Djeca su svojom toplinom i iskrenošću promišljali o pročitanoj priči. Upaljenu svijeću ostavili smo da gori, a u svojim srcima nosimo svjetlo molitve i zajedništva da nikad ne zaboravimo živote onih koji su dali soj život za obranu naše domovine.

Nakon zajedničkog kruga djeca su crtala simbol otpora - Vukovarski vodotoranj.

Cilj nam je bio uočavanje njegove statike, jačine, čvrstoće i detalja izraženih na slici. Radili smo mekanim olovkama kojima smo postigli čitavu skalu tonova od blijedosive do čistog crnila, od prozračnog do gustog poteza.

Sutradan u vrtić je došao jedan tata sav pod dojmom sinovljevog prepričavanja događaja i zadivljen koliko je sina to taknulo da nije prestajao pričati o Vukovaru. Isti dječak počeo je danas graditi toranj od smeđih stuba. Na komentar drugog  dječaka kako mu je lijep toranj, on se uozbiljio i povišenim tonom izjavio: „To nije toranj, to je vodotoranj.“ Tijekom zajedničkog kruga u kojem je ispričan ostatak priče o gradu, jedan je dječak rekao: „Ja sam bio u šumi…bio sam u šumi i…“ „I što se dogodilo u šumi?“ priupitala je odgojiteljica na što je dječak rekao: „U šumi sam vidio stablo, srušeno stablo, a vodotoranj se nije srušio!“

I dok svijeća za Vukovar još uvijek gori, mi ostajemo taknuti Vodotornjem koji se nije dao srušiti…

                                                                                       Maja Hatala Bengez

                                                                                       Montessori odgojitelj

Galerija slika

{gallery}45{/gallery}
logo ssk1djakovo vrt
Dječji vrtić Sunčev sjaj - Nazaret, Podružnica Zagreb - Vrhovec 45, 10000 ZAGREB
 Tel: 01 / 3770 863 Fax: 01 / 3770 862 - e-mail: suncev-sjaj@zg.t-com.hr
 IBAN: HR82 2500009-1402000112 - OIB: 35502604947
 

IZRADA I ODRŽAVANJE: TEOFIL - WEB STUDIO