EKSPERIMENTI U SKUPINI LEPTIRIĆI

Tijekom siječnja zbog manjeg broja djece, boravili smo svi u skupini "Leptirići". Kako bi dočarali djeci krutost snijega, boje polarne svjetlosti na Sjevernom polu ili kako to da se oblaci zadržavaju u zraku a ne padnu na zemlju, napravili smo nekoliko eksperimenata u zadnjih nekoliko tjedana za koje vjerujemo da će vam se svidjeti:

POLARNA SVJETLOST 

Na novu svijetleću ploču, stavili smo prozirnu foliju. U posebnoj posudi izmiješali smo štirku i drvofix te to izlili na podlogu na kojoj je tekućina izgledala smeđe. Zatim smo dodali kapljicu tamno i svijetlo plavog tuša i udivljenje je moglo započeti :)

Otkrili smo kako miješajući nijanse plave, dobivamo jednu boju koja nije ni posve tamna ni posve svijetla, a uspjeli smo i pisati kistom na podlozi. Hokus-pokus smo ponovili nekoliko puta, a kad bi nam se boja na podlozi baš svidjela, tada smo otisnuli smeđi karton te vidjeli jasnije nijanse, oblike i poteze kista koje smo radili na podlozi.  Tako su nastala naša četiri plakata polarne svijetlosti.

TUŠ, VODA, PELENA= SNIJEG

Pao je drugi snijeg, postavila su nam se pitanja: Zašto je snijeg bijel, kako to da je tako čvrst, zašto kiša nije tako kruta, kako napraviti svoj snijeg? Htjeli smo odgovoriti na sva ta silna pitanja i uvjeriti se da doista možemo i mi napraviti svoj, umjetni snijeg. Tada je sestra Pia uzela pelenu i počela je rezati. Nikome nije bilo jasno zašto reže pelenu i što u njoj traži. POtom smo vidjeli male čestice, male kuglice koje je odvajala u posudu, rekla je da su to čestice koje će nam pomoći da stvrdnemo vodu za samo nekoliko sekundi. Bili smo oduševljeni idejom te smo u staklenu posudu stavili vodu, a potom vodu obojali prehrambenom bojom crvene boje. Zatim smo dodali te neobične čestice iz pelene i s neizvjesnošću čekali što će se dogoditi. U prvih nekoliko sekundi ništa se nije dogodilo, a tada je voda zadobila neku smeđu boju pa smo opipali je li to zbog čestica. I zbilja, voda se posve stvrdnula! Dok smo sada promatrali tu neobičnu smjesu, dolazile su nam različite asocijacije: "To je kao šećer." - "Izgleda kao sladoledna pjena" - "Kao obojani snijeg "... Promatranje smjese se sa znatiželjom nastavilo sve do ručka.

MLIJEKO NE OTAPA BOJE!

Svi znamo da u vodi možemo otopiti bilo koju boju, bilo da je riječ o tušu, o temperi, prehrambenom ekstraktu ili nekoj drugoj boji, no nismo bili sigurni može li se isto dogoditi i s mlijekom. Stavili smo mlijeko u prozirnu plitku posudu i na njega dodali nekoliko kapljica tuša u boji. Svaka kapljica se raširila na površini, ali se nijedna nije razvodnila. Dodavanjem drugih boja, na podlozi je nastala slika za koju su rekli da je to "Najljepši cvijet na svijetu"- "Nebo kad sunce nije ni previsoko ni prenisko"-"Svemir"...miješanje s drvenim štapićima se nastavilo uz gledanje povećalom.

ZAŠTO OBLAK NE PADA NA ZEMLJU

Kako su nam se postavila mnoga pitanja o promjenama u prirodi, a usfalilo nam je Sunce, odlučili smo pjenu za brijanje staviti na staklenu posudu punu vode. I na naše veliko udivljenje, pjena nije potonula niti se pomiješala s vodom. Promatrali smo ju i razgovarali o oblacima: "Što to drži oblak u zraku, zašto oblak ne padne na zemlju, od čega se sastoji oblak i kako pada kiša ako je oblak lagan i ne pada?" te smo došli do zaključka da: "Zrak drži oblak, jer je zrak tvrđi, a oblak je kao vata u zraku koja je jako lagana" A onda smo stavili na oblak kapljice tuša u boji i željeli vidjeti hoće li se boja zadržati na pjeni, no samo se malo boje zadržalo na pjeni, a ostalo je potonulo i napravilo oblik: "Kao da pada kiša u boji". Promatranje se nastavilo, a potom smo pokušali sve izmiješati. Dok smo promatrali vodu, vidjeli smo da je najjača plava i žuta boja, a kad smo sve izmiješali, iznenadili smo se jer je "Pobijedila zelena boja" :) te je netko zaključio: "Pa da, plava i žuta daju zelenu, one su bile najjače a kad su se pomiješale, stvorile su zelenu boju"! 

sMP

Galerija slika

{gallery}59{/gallery}
logo ssk1djakovo vrt
Dječji vrtić Sunčev sjaj - Nazaret, Podružnica Zagreb - Vrhovec 45, 10000 ZAGREB
 Tel: 01 / 3770 863 Fax: 01 / 3770 862 - e-mail: suncev-sjaj@zg.t-com.hr
 IBAN: HR82 2500009-1402000112 - OIB: 35502604947
 

IZRADA I ODRŽAVANJE: TEOFIL - WEB STUDIO