ISTRAŽIVAČKE AKTIVNOSTI NA TEMU JESEN I JESENSKI PLODOVI

Šetnjom okolicom vrtića te samostanskim vrtom i voćnjakom potičemo djecu da zamijete i opišu što vide. Usmjeravamo dječju pozornost na boje, različite oblike, međusobne odnose (veliko/malo, visoko/nisko, gore/dolje, ispod/iza) i na različite teksture. Dolaskom jesenskih dana osluškujemo šumove poput šuštanje lišća i pjev ptica. Sakupljali smo jesenske plodove koje smo pronalazili oko igrališta. Osim raznobojnog lišća, pronašli smo divlje i pitome kestene, češere, jabuke, žireve, lješnjake, orahe i raznovrsne tikve. Djeca su donijela bundeve, mandarine, naranče, kokos, kukuruze, dunje i limune. Svaki pojedini plod smo pažljivo promotrili, obratili pažnju na njegovu strukturu, teksturu, miris te smo pojedine i kušali. Djeci su bili zanimljivi kesteni o kojima je bila velika rasprava: Koji je divlji, a koji pitomi? Gdje raste? Tko voli jesti kestenje? Koji kesten je jestiv? Kakvu čahuru ima? Koji je veći, a koji manji? Sve doživljaje i razmatranja smo dokumentirali.

Sakupili smo u vrtiću i veliki broj bundeva i tikvi. Djeca su promatranjem i uspoređivanjem zaključila da je svaka bundeva različita, da se razlikuju i po veličini, boji, mirisu, vrsti, težini, nazivu… Razrezali smo bundevu i razdvojili njene osnovne dijelove. Predškolci su napisali nazive tih dijelova na kartice kako bi obogatili rječnik i naučili neke nove riječi. Sva dječja zapažanja i razmišljanja smo dokumentirali fotoaparatom i na dječji način – crtežom. Neki su se izrazili olovkom, neki bojicom, a neki flomasterom. Zajedničkim snagama smo izradili plakat o životnom ciklusu bundeve te isti izvjesili u predvorju vrtića.

Svakodnevno prepričavamo vlastite postupke i doživljaje vezane uz jesenske plodove i promjene u prirodi, komentiramo trenutne interese, trudimo se koristiti složene rečenice, uočavamo i razlikujemo boje, veličinu i oblik i to sve kako bi razvijali spoznajne potencijale, obogaćivali vokabular, naučili prostorne odnose, razvijali svjesno pamćenje i prepoznali senzorne kvalitete neposrednim dodirom i manipuliranjem.

Maja Hatala Bengez, odgojitelj

Galerija slika

{gallery}90{/gallery}
logo ssk1djakovo vrt
Dječji vrtić Sunčev sjaj - Nazaret, Podružnica Zagreb - Vrhovec 45, 10000 ZAGREB
 Tel: 01 / 3770 863 Fax: 01 / 3770 862 - e-mail: suncev-sjaj@zg.t-com.hr
 IBAN: HR82 2500009-1402000112 - OIB: 35502604947
 

IZRADA I ODRŽAVANJE: TEOFIL - WEB STUDIO