Trenutno pregledavate 100 godina djelovanja sestara na Klinici ORL u Zagrebu

Milosrdne sestre sv. Križa ove godine obilježavaju 100. obljetnicu života i djelovanja u okviru rada na Klinici za bolesti uha, nosa, grla i kirurgiju glave i vrata Medicinskoga fakulteta u Zagrebu, koja je organizirala slavlje 100. godišnjice, 22. listopada 2021. godine, u Dvorani Hugo Botteri Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, Kišpatićeva 12. Na proslavu su bile pozvane sve sestre koje su djelovale na Klinici. Slavlju je nazočila s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, s. M. Emanuela Kvesić, savjetnica, s. Imelda Dalić, s. Ivanka Marija Vrgoč i s. Mirjana Tomašević.

Klinika je izdala monografiju: Vizualna memorija struke, Klinika za bolesti uha i grla i kirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koju je dobila svaka sestra koja je radila na Klinici.

Program je sadržavao sljedeće prikaze i osvrte: Opseg i važnost otorinolaringologije: stoljeće poslije – Drago Prgomet; Osvrt na fotomonografiju: Vizualna memorija struke – Stella Fatović Ferenčić; Prikaz posebnoga broja Liječničkoga vjesnika u prigodi 100 godina klinike – Branimir Anić; Prikaz prigodne poštanske marke povodom 100 godina klinike; Dokumentarni film: Zagrebačka otorinolaringološka klinika: prvih 100 godina (Mediakt, 2021.); Pozdravne riječi gostiju.

Zbog epidemioloških mjera neki govori su izostavljeni.

Pozdravne riječi s. Valerije:

„Cijenjeni skupe, poštovane dame i gospodo!

U ovaj dan radosti i slavlja sve vas srdačno pozdravljam! Iznimna mi je čast što, povodom stote obljetnice osnutka Otorinolaringološke klinike Medicinskoga fakulteta u Zagrebu, mogu u svoje osobno ime i u ime Milosrdnih sestara svetoga Križa izraziti srdačne čestitke Vama, poštovani gospodine predstojniče, i svim djelatnicima Klinike. Svaka obljetnica ima svoje posebno mjesto u životu pojedinca i zajednice. Tako i ovaj jubilej zauzima važno mjesto u životu naše redovničke zajednice. Radost mi je i zadovoljstvo što  pred ovim skupom mogu istaknuti da su tijekom postojanja Klinike, od njezina početka 26. rujna 1921. godine u Draškovićevoj ulici, te  tijekom njezina  smještaja na Šalati, i sada na Rebru, sestrinsku službu, njegu bolesnika  i druge službe u toj zdravstvenoj ustanovi obavljale Milosrdne sestre sv. Križa,  sa sjedištem Provincije u Đakovu. Prva glavna sestra Klinike bila je Eva Marković, redovničkim imenom sestra Virgilija. Kada se 1933. godine Klinika iz Draškovićeve preselila na Šalatu, Milosrdne sestre sv. Križa doseljavaju u potkrovlje zgrade u kojoj je Klinika bila smještena. U to vrijeme glavna sestra Klinike bila je sestra Esta Blumenschein, koju 1938. godine nasljeđuje Anđela Košir, sestra Bernadka, prva sestra na Klinici sa završenom medicinskom školom. 

Uz neznatne, skromne i predane redovnice naše Družbe, u povijesti Klinike upisana su i imena sestara koje su svojim sposobnostima, radom i stručnošću bile velika pomoć u znanstvenim istraživanjima profesora i doktora znanosti Medicinskoga fakulteta. Vjerujem da i među vama, ovdje prisutnima, ima onih koji su zahvaljujući istraživanjima citološkoga, histološkoga, rendgenskoga i fotografskoga laboratorija postigli rezultate u medicinskoj znanosti. Prve, koji su vodile citološki i histološki laboratorij, bile su dr. Vera Konić Carnelluti i Ana, sestra Veljka  Zirdum, dipl. inženjer sa završenim poslijediplomskim studijem biokemije na  Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Njihov rad nastavlja Anica, sestra Melita Tabaček, medicinsko-laboratorijski inženjer. Rendgenski i fotografski laboratorij vodi Cecilija, sestra Imelda Dalić, inženjer radiologije. Uz ova imena bilo je još nekoliko sestara koje su, uz rad na Klinici, završile višu medicinsku školu. Bez obzira na stupanj  izobrazbe i na mjesto gdje ih je poslušnost stavila, sve sestre svojim radom i zalaganjem bile su uzorne redovnice i savjesne radnice ove Klinike. Vjerujemo da se i liječnici i sestre ove Klinike rado sjećaju njihovih imena: pokojne sestre Noemije Sučić (1945.-2020.), umirovljenih sestara: sestre Romualde Radelić i sestre Tomasine Ivanković;  sestre Judite Baotić, sestre Finke Tomas, sestre Ivanke Marije Vrgoč. Sa zahvalnošću spominjemo ovdje i jedinu još prisutnu na Klinici sestru Mirjanu Tomašević. Zbog svake od njih mi, Milosrdne sestre sv. Križa, danas smo ponosne jer su one živjele svoju karizmu predanim radom i posvećenim redovničkim životom.

Na kraju velika hvala svima koji su na bilo koji način bili od pomoći sestrama u radu i napredovanju u njihovoj medicinskoj službi! Za dobrotu, poštovanje i plemenitost, uzvraćamo molitvom, a gdje su bile povrjede i manjkavosti, s jedne ili druge strane, dajemo i molimo oproštenje.  Svoj govor završavam željom da i u sljedećem stoljeću ovu Kliniku, sve njezine djelatnike, bolesnike, suradnike i prijatelje, prate mir i dobro, a nadasve Božji blagoslov!“

Nekoliko dana prije, 27. rujna, otvorena je izložba “U vremenskom pomaku: otorinolaringološka klinika Medicinskoga Fakulteta u Zagrebu od analognoga do digitalnoga doba”, u Dvorani Hugo Botteri Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, Kišpatićeva 12, koja će biti otvoreno do 31. prosinca 2021. godine. U izložbu su uključene fotografije na kojima su sestre, a također i fotografije koje je snimila s. Imelda, Cecilija Dalić.

s. Nada Martinković