Trenutno pregledavate Blagoslov i otvorenje doma za studentice na Vrhovcu

U subotu, 23. listopada 2021. godine, na Vrhovcu 43, u Zagrebu, otvoren je i blagoslovljen Dom sv. Josipa za studentice. U 13,30 sati, svečani blagoslov vodio je fra Roko Bedalov, župnik župe sv. Antuna Padovanskog sa Sv. Duha, zajedno sa fra Tomislavom Glavnikom, gvardijanom zajednice na Sv. Duhu, don Matom Jakovićem, duhovnikom Milosrdnih sestara sv. Križa na Vrhovcu. Svečanosti blagoslova nazočio je veći broj sestara predvođen provincijalnom poglavaricom s. Valerijom Široki i provincijalnim savjetnicama, s. Finkom Tomas, kućnom poglavaricom, te uzvanicima, dobročiniteljima i prijateljima. Na početku obreda blagoslova svirala je Iva Pavlović, studentica glazbe, na klaviru, a nakon prvog čitanja psalam je pjevala studentica solo pjevanja Patricija Špoljarić. Nakon blagoslova prostora i razgledanja doma, uzvanici i sestre uputili su se na zajedničko druženje oko stola.

U znak zahvale dobročiniteljima su uručene zahvalnice i mali darovi pažnje i zahvalnosti uz prigodan letak izrađen za tu priliku. Svi uzvanici kao i sestre zahvalili su Bogu za djelo koje je zajedničkim nastojanjem i zagovorom sv. Josipa uspješno dovršeno.

Ovom prigodom sestre su izradile letak u kojem se može doznati više o povijesti i nastanku zgrade, iz kojega izdvajamo:

„Zbog velikoga broja osoba, koje su prolazile kućom, pokazala se potreba za dodatnim prostorom, u kojem bi se moglo prati i glačati rublje. Nakon prve trošne zgrade, koja je jedno vrijeme poslužila toj svrsi, pristupilo se 1955. godine gradnji nove zgrade praonice. Posebnu zaslugu za ostvarenje toga plana, za gradnju nove kućne praonice, imala je majka M. Amadeja Pavlović (1895.-1971.), tadašnja provincijalna poglavarica. Možda nije slučajno da se zgrada prenamjenjuje u Dom za studentice upravo u godini kada obilježavamo 100. godišnjicu njezina prijelaza u vječnost.

() U godinama, koje su tekle, zgrada praonice, ili točnije neki njezini dijelovi, služili su za prihvat bolesnika: odraslih i djece, koji su čekali preglede ili su se liječili u zagrebačkim bolnicama. U vrijeme Domovinskoga rata, od 1991. do 1993. god.,služila  je za prihvat i smještaj izbjeglica.

Obnova zgrade povjerena je poduzeću Izgradnja Futura d.o.o., pod vodstvom dipl. ing. arh. Darka Lovrića, a započela je 1. lipnja 2021. godine. Završena je pred  otvorenje i blagoslov Doma za studentice, 23. listopada 2021. godine. Mnogi ljudi dobre volje poduprli su ovo djelo svojim velikodušnim doprinosima. Plemenito je i humano djelo omogućiti studenticama slabijega imovinskog stanja smještaj, a time i mogućnost studija. Najveću zahvalnost dugujemo sv. Josipu koji je, kao pravi poglavar kuće, sve vodio i podupirao, a kojemu su se sestre žarko i zaufano molitvom obraćale. 

Otvaranjem novoga Doma za studentice sestre nastavljaju živjeti svoju karizmu i poslanje, pomažući mladima na putu stručnoga, profesionalnoga rasta i usavršavanja, nudeći im ugodan smještaj i zajedništvo. U isto vrijeme sestre su im potpora na putu osobnoga sazrijevanja kako bi izrasle u osobe kadre nositi se odgovorno i zauzeto s izazovima društva i svijeta u kojem žive, preobražavajući ga u bolji i plemenitiji svijet.“

s. Finka Tomas