Trenutno pregledavate DAN OBITELJI – Đakovo, 10. listopada 2021.

,,Krunica – vez obitelji“ bila je tema DANA OBITELJI koji je organizirao Dom duhovne pomoći Milosrdnih sestara sv. Križa u nedjelju, 10. listopada 2021.  u Đakovu od 14 do 19 sati. Okupilo se dvadesetak obitelji iz Slavonije, ali i šireg područja (Zagreb, Sisak, Pleternica, Požega, Osijek, Vukovar, Nuštar, Bošnjaci, Gundinci, Đakovo)  sa sveukupno 43 djece.

Susret je započeo s Euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Vinko Zec. U propovjedi istaknuo je obiteljsku krunicu kao najvažniju molitvu nakon euharistije. Ona je, kaže vlč. Vinko, najmoćnije oružje u borbi sa svakim zlom. Nakon Pričesti, animatorice iz Siska uprizorile su otajstva radosne krunice. Na kraju tog prikaza, Marija prema svima pruža veliku krunicu i time poručuje da ju primimo i često molimo. Nakon svete mise slijedio je pojedinačni blagoslov obitelji, gdje je svaka obitelj dobila na dar krunicu i obiteljski molitvenik.

Poslije kratke okrepe, roditelji su u Centru Amadea imali predavanje koje je održala s. Paskala Križan. Djeca su za to vrijeme imala radionice koje su po grupama vodili Katarina Ralbovsky zajedno s animatorima. Osim zajedničkih igara i plesa, jedan od zadataka je bio da svako dijete napiše svoje ime i molitvicu na jedan krug koji je predstavljao zrnce krunice, od čega je na zidu načinjena velika krunica.

Kada su se roditelji vratili s predavanja, zajedno s djecom i predvođeni animatorima, obilazili su različita mjesta na kojima su organizirane razne aktivnosti. Tako su se u kapelicu   došli pokloniti Gospodinu, predati mu svakog člana svoje obitelji i preporučiti se Mariji u zagovor;  na drugom mjestu bila je okrepa palačinkama, na trećem okvir za fotografiranje pojedine obitelji, na četvrtom su roditelji razgledavali na zidu veliku krunicu u koju su njihova djeca upisala svoje ime, a također su se obitelji međusobno natjecale u igri, na petom mjestu su djeca lopticom gađala plišane igračke koje bi zatim, ako ih pogode, dobili.

Za kraj susreta, okupili su se svi oko Gospinog kipa na molitvu svete krunice. Svaka obitelj dolazila je pojedinačno kleknuti pred lik Gospe i izmoliti dio desetice.

Mnogi roditelji su na kraju posvjedočili o radosti i ljepoti susreta koju su doživjeli, izrazili su želju za češćim susretima, te zahvalili svima koji su organizirali i sudjelovali na susretu. A najviše zahvale bilo je upućeno dragom Bogu koji nam je sve darovao i obogatio nas toga dana. ,,Krenimo zajedno u novi dan sa Isusom, sa Marijom i sa Josipom…“

s. Marijela Nikolić