Trenutno pregledavate Dan obitelji kod Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu

Dan obitelji kod Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu – nedjelja, 6. lipnja 2021.

Obitelj pod zaštitom sv. Josipa, bila je tema Dana obitelji, koji se održao 6. lipnja 2021. na Ljetnoj terasi Centra Amadea u Đakovu. Duga tradicija održavanja trodnevnih duhovnih vježbi za obitelji s mlađom djecom, nakon prekida zbog pandemije, nastavljena je kao Dan obitelji. Susret su zajedno organizirali Udruga za psiho-socijalne potrebe „Amadea“ i Dom duhovne pomoći Milosrdnih sestara sv. Križa. Sudjelovalo je 20 obitelji s oko 50 djece iz Đakova i okolnih mjesta. 

Susret je započeo u 14 sati okupljanjem i upisom sudionika, uz koje je već čekala na djecu njihova omiljena šećerna vuna. Slijedio je kratak zajednički program djece i roditelja. Prisutne je pozdravila s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, izrazivši obostranu radost zbog ovoga druženja, naglasivši kako ovaj susret i potrebe obitelji svojim molitvama prate sestre, napose one na bolesničkom odjelu. Djeca, obučena u likove sv. Obitelji, kao i današnje obitelji, bila su zorni prikaz teme koja je uzeta u ovoj godini posvećenoj sv. Josipu. Nakon pjesme s pokretima i nakon molitve sv. Josipu kard. Franje Kuharića te nakon blagoslova svećenika, slijedio je program za roditelje, koji je vodila s. Paskala Križan, predstavivši apostolsko pismo pape Franje „Patris corde“, o sv. Josipu. Usporedo se odvijao duhovno-rekreativni program za djecu koji su vodili vlč. Dominik i sestra Kristina Ralbovsky, salezijanci suradnici, s grupom volontera.

Nakon toga slijedila je okrjepa koju su, pod vodstvom s. Natalije Fadiga, voditeljice Centra Amadea, priredile njezine suradnice. Daljnji program bio je zajednički za roditelje i za djecu. Cilj je bio omogućiti svakoj obitelji da se zajedno s drugima moli i zabavlja. To je započelo zajedničkom igrom i veselim plesom svih obitelj, a zatim je svaka obitelj posjetila razne punktove: u kapeli su kao obitelj molili, na drugom mjestu blagovali su palačinke, na idućem su mogli, uz okvir, snimiti obiteljsku fotografiju, na daljnjem pogledati radove svoje djece, igrati se sa svojom djecom, itd.

Vrhunac susreta bila je sv. misa koju je predvodio vlč. Dominik. U propovijedi poslužio se slikom koja prikazuje obiteljski stol, uz koji stoji lik Isusa, te je tumačio ulogu obiteljskoga okupljanja i obiteljske molitve. Na kraju sv. mise ta je slika, kao poklon, podijeljena prisutnima, a svaka je obitelj primila i posebni blagoslov od svećenika. Susret je završio oko 19 sati, opet sa šećernom vunom za djecu. Dječja radost i zahvalnost roditelja bili su pokazatelji koliko su ovakvi susreti potrebni i korisni.

s. Rastislava Ralbovsky