Trenutno pregledavate Duhovna obnova za mlade – na Sušaku

Od 4. do 6. lipnja, u zajednici sestara na Sušaku, održana je duhovna obnova za mlade koju je vodila s. Mirjam Jerković. Program, u kojem su sudjelovale i kandidatice, započeo je u petak molitvom krunice, euharistijskim slavljem i upoznavanjem. Prije počinka imali smo pred Presvetim jednosatno klanjanje koje je vodila s. Doroteja Krešić.

Sljedeći je dan započeo euharistijskim slavljem nakon kojeg je vlč. Andrija Živković, mladomisnik, u našoj kući na Sušaku blagoslovio novu dvoranu u kojoj će se održavati različiti duhovni susreti. Osim prekrasnoga pogleda na Rijeku i Jadransko more, dvoranu nadasve krase relikvije blažene sestre Zdenke Schelingove.

Nakon doručka započelo je razmišljanje o temi duhovne obnove – o euharistiji. Sestra Mirjam objasnila nam je riječi koje se izgovaraju i geste koje se čine prije i tijekom svete mise. Tako nas je potaknula na dublje promišljanje o daru euharistije, o čemu smo imali priliku razgovarati u radu po grupama.

I u drugom dijelu dana razmišljali smo o euharistiji, a središte razgovora u radu po grupama bile su četiri euharistijske molitve. Taj nas je rad po grupama posebno potaknuo da pozornije slušamo za što i za koga sve molimo. Imali smo priliku razmišljati i o tome što mi možemo prinijeti Gospodinu kao dar. I taj smo dan imali klanjanje pred Presvetim u kojem smo mogli posebno zahvaliti Gospodinu za dar njegove prisutnosti u hostiji i u molitvama povjeriti mu svoje brige, želje, zahvale. Kako bismo se, nakon dana provedena u intenzivnijem razmišljanju o tajnama euharistije, mogli malo opustiti, s. Mirjam i s. Doroteja pripremile su igre u kojima smo pokazali svoj natjecateljski duh.

Nedjelja je bila zadnji dan duhovne obnove. Nakon euharistijskoga slavlja u Gospinu svetištu na Trsatu, s. Mirjam još nas je jednom potaknula na čašćenje Tijela i Krvi Kristove u kratkom predavanju o euharistijskim čudima i svetcima koji su posebno štovali euharistiju. Program duhovne obnove završio je osvrtom na provedeno vrijeme te su mnogi mladi istaknuli kako su tijekom duhovne obnove, a posebice na klanjanjima, osjetili mir i zahvalnost Gospodinu za dar euharistije.

Velika hvala s. Mirjam koja je vodila duhovnu obnovu, kao i s. Samueli i s. Imeldi koje su svojim radom i prisutnošću obogatile ovaj susret. Mi, kandidatice, zahvalne smo što smo imale priliku sudjelovati na ovom susretu koji nas je još jednom potaknuo na pobožnost i štovanje euharistije.

„Neka čovjeka prođu trnci, nek’ se potrese cijeli svijet i neka nebo klikće kad je na oltaru u svećenikovim rukama Krist, Sin Boga živoga! O divne li veličine i zadivljujućeg udostojanja! O uzvišene li poniznosti! O ponizne li uzvišenosti, gdje se Gospodar svega, Bog i Sin Božji tako snizuje da se za naše spasenje skriva pod neznatno obličje kruha!“ (sv. Franjo Asiški)

Franka Dobranić, kandidatica