Trenutno pregledavate Duhovna obnova za udovice i udovce

Lijepo je čuti zahvalnost od ljudi, a osobita je radost doživjeti zahvalnost od onih ranjenih srdaca, kako smo to mogli doživjeti na duhovnoj obnovi za udovice i udovce 14. studenoga 2021. u Udruzi Amadea u Đakovu.

U uvodnom dijelu upoznavanja dok su se predstavljali jedni drugima, moglo se čuti koliko im je drago da se konačno u Crkvi i za njih nešto organizira. Gdje god dođu osjećaju se viškom, dok se na ovakvom susretu koji je organiziran baš za njih osjećaju dobro među sebi jednakima. To se osjetilo tijekom cijelog programa duhovne obnove koji je se sastojao od uvodnog molitvenog dijela, predavanja, razgovora i sv. Mise. Iako uz suze, bez bojazni i kompleksa, ikreno su govorili o svojim proživljavanjima i  bolima.

Susret je započeo u toploj atmosferi dobrodošlice s. Natalije Fadiga, voditeljice udruge Amadea, koja je za doček pripremila kolač i kavu. Uz razgovor na kavi jedni drugima su se predstavili. Potom je slijedio molitveni dio u kojem je s. Meri Gotovac govorila o ulozi udovaca i udovica u Crkvi na temelju tekstova sv. Pisma i na primjeru sv. Elizabete Ugarske, čijem blagdanu idemo u susret.

Deset pravila za udovce i udovice bila je tema predavanja vlč. dr. Stanislava Šote u kojem se nadahnuto i životno osvrtao na njihovu bol i ranjenost koju nose zbog gubitka bračnog druga te im istodobno pokazivao pravila na putu svetosti, na koju smo svi pozvani. Susret je završio euharistijskim slavljem u kojem je svatko od njih u molitvi za pokojne mogao glasno reći ime svoga pokojnog supružnika. Na kraju je dogovoren slijedeći susret u Došašću.

„Čisto i neokaljano bogoslužje pred Bogom i Ocem sastoji se u ovomu: pohađati sirote i udovice u njihovoj nevolji“ (Jak 1,27).

s. Meri Gotovac