Trenutno pregledavate Franjevački hod 2021. godine
  • Kategorija objave:Frama / Vijesti

U organizacijih mladih iz FRAME i njihovih duhovnih asistenata od 24. srpnja do 2. kolovoza 2021.god. održan je Nacionalni Hod franjevačke mladeži, pod geslom: „Djelima i naukom podržati Kristovu Crkvu“ (2 Čel). Bio je to 26. Hod Franjevačke mladeži na kojem su sudjelovale i naše sestre,. Sa primorsko- istarskim bratstvom koje je pješačilo zajedno sa zagrebačkim išla je naša s. Samuela kao medicinska pratnja i s. Mirjam, koja je održala i katehezu, a s osječkim područnim bratstvom pješačile su s. Lendita Spaqi kao medicinska pratnja i s. Viktorija; po dan, dva pridružile su se i naše kandidatice Iva i Paula, a s. Gabrijela Tea je također sudjelovala katehezom za mlade, radionicom i animiranjem večernjeg programa mladih u Vukovaru.

Cijelo Nacionalno bratstvo franjevačke mladeži u Hrvatskoj, koje je podijeljeno na: osječko, zagrebačko, primorsko-istarsko, šibensko-zadarsko i splitsko-dubrovačko područno bratstvo, nakon nekoliko dana pješačenja okupilo se zajedno na otoku Krku, gdje su od 30. srpnja do 2. kolovoza imali zajednički susret obilježen katehezama, radionicama, druženjem, molitvom časoslova i euharistijskim Slavljem. Bili su smješteni u Oazi Kraljice mira.

Dan uoči proslave Gospe od Anđela posjetili su i Glavotok, gdje je župna crkva franjevaca trećoredaca posvećena upravo Gospi od Anđela. Sudjelovali su na Euharistijskom klanjanju od 15 do 18 sati, te nakon večere na večernjem programu otvorenja porcijunkulskoga oprosta, predvođeni braćom franjevcima kojih je bio prilično velik broj, u nekim točkama bilo ih je i 30-ak. Na sam blagdan Gospe od Anđela 2. kolovoza u Krku je svečano Misno slavlje predvodio krčki biskup Ivica Petanjak, uz koncelebraciju otaca franjevaca svih redova.

Franjevačka je mladež svojim hodočašćem – obilježenim naporom i žrtvom – kamo god su prolazili, svjedočila svoju vjeru iskrenom radošću, zajedništvom, pjesmom, molitvom…hodeći tako prema porcijunkulskom oprostu.

Nakon što se prošle godine nije organizirao ovakav hod zbog širenja koronavirusa, ove je godine organiziran na poseban način, to jest, nakon pješačenja 90-ak kilometara, nije se išlo u Italiju kao inače, kako bi se izbjegle procedure oko prelaska granice, nego – kako je gore navedeno – drugi je dio bio na otoku Krku. Gospodin je djelovao svojom milošću u srcima prisutnih kako se doista mogla doživjeti punina.

Sveti Franjo, moli i dalje za nas!

s. Viktorija Šimić