Trenutno pregledavate Hodočasnički dan bl. majci M. Tereziji Scherer u đakovačkoj katedrali

U katedrali sv. Petra i Pavla u Đakovu hodočasnički dan bl. majci M. Tereziji Scherer, 16. studenoga 2021. godine, obilježen je sv. misom u 18 sati, koju je slavio vlč. Robert Erk, župni vikar. Dosad su se, već 26 godina otkako je majka M. Terezija proglašena blaženom, hodočasnici okupljali u samostanskoj crkvi Presv. Srca Isusova. Zbog epidemioloških mjera u vremenu pandemije uzrokovane širenjem koronavirusa, u dogovoru sa župnikom preč. Ivanom Lenićem, dogovoreno je da se ovo slavlje svakoga 16. mjesecu održava u katedrali, koja je ujedno i župna crkva.

Prije sv. mise s. Deodata Kočonda pozdravila je prisutne vjernike i pročitala dio nakana koje su upisali u Knjigu prošnji i zahvala: „Poštovani vjernici i dragi štovatelji blažene majke Marije Terezije Scherer! Radosni smo što nas je blažena majka M. Terezija dočekala u majci svih crkava ove Nadbiskupije, u đakovačkoj katedrali. Zahvalni smo Bogu i gospodinu župniku, preč. Ivanu Leniću, za velikodušnu spremnost da se sv. mise svakog 16. u mjesecu mogu od danas slaviti u ovom svetom prostoru, na nakane štovatelja bl. majke M. Terezije. I ovaj ćemo put pročitati neke od nakana, zahvala i prošnji koje ste vi i sestre u samostanu upisivali u Knjigu prošnji i zahvala.

 • Molim te za zagovor, blažena majko Terezijo: za Lukino zdravlje, za njegove projekte, za blagoslov u obitelji i na poslu, i za volju Božju u vezi slanja dokumenata. Moli za mene Boga da mu budem prijateljica onakva kakvom me želiš da mu pomognem u čemu želiš.
 • Molim te, Majko, za moju životnu situaciju – za poziv u ono zvanje za koje me je Bog odredio; za zdravlje, posao, članove obitelji, prijatelje, neprijatelje, za duhovna zvanja i materijalna dobra. Neka u svemu bude volja Božja.
 • Moli, Majko, da AIM kupi stan da joj novac ne nestane u nebitnom.
 • Majko, moli za Emiliju i njezin prelazak u muževljevu firmu, da bude sve dobro i blagoslovljeno, te da se poboljša i učvrsti njihov odnos. Čuvaj njihov sakramenat ženidbe.
 • Majko Terezijo, moli za moju djecu, za novo potomstvo i blagoslov mojoj snaji i kćerki. Moli i za pokoj duše moje Ljiljane.
 • Draga majko Terezijo,moli za mog unuka Davida i za njegovo zdravlje. Molim te i za cijelu moju obitelj. Hvala ti što nas zagovaraš kod Isusa.
 • Majko Terezijo, molim te za uspjeh u poslu. Blagoslovi mene i cijelu moju obitelj. Hvala.
 • Majko Terezijo, svojim zagovorom prati sve teško bolesne od Covida. Udijeli im sretan povratak među ukućane.
 • Majko Terezijo, hvala ti za 26 godina zagovora pred Gospodinom i za sve primljene milosti po tvome posredništvu. Preporučamo ti i nadalje potrebe naše Družbe, Provincije i svih tvojih štovatelja. Budi nam pratiteljica, zagovornica i pomoćnica. Hvala.
 • Majko, zagovaraj nam s. Imakulatu.
 • Moli za nas, majko da rastemo u svetosti i milosti.
 • Zagovaraj me, blažena majko Terezijo, da mi doktori pomognu. Hvala ti.“

Na koncu je s. Deodata pozvala sve prisutne da uključe svoje nakane u ovu sv. misu, kao i svoju zahvalnost majci M. Tereziji za njezinu prisutnost i djelovanje među nama, te za  blagoslov naših obitelji, Domovine, Crkve i svijeta. Na stoliću, kod izlaza iz katedrale, smještena je Knjiga prošnji i zahvala u koju štovatelji mogu upisati svoje nakane, prošnje i zahvale bl . majci Tereziji, na koje će se idućeg mjeseca slaviti sv. misa.

Nakon kratke molitve u tišini, počela je uobičajena pobožnost vapajem: Isuse, sine Davidov, smiluj nam se, po zagovoru majke Marije Terezije, usliši nas!

Vlč. Robert Erk predvodio je pobožnost, te na početku sv. mise kratko progovorio o bl. majci M. Tereziji Scherer i posvijestio hodočasnicima koliko vjera u Božju pratnju i vjernost može dati snagu za daljnje korake.

Nakon sv. mise vjernici su se pomolili kod slike blažene majke M. Terezije izložene u prostoru ispred svetišta.

s. Nada Martinković