Trenutno pregledavate Inicijacija u redovnički život – ulazak u Novicijat

Na svetkovinu sv. Franje, 4. listopada 2021. godine, uz svečanu molitvu Povečerja, tri postulantice Milosrdnih sestara sv. Križa započele su Novicijat, vrijeme intenzivnije pripreme za zavjete.

Obred je predvodila s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica. U obraćanju sestrama, rekla je: “Sv. Franjo u pismu svim vjernicima piše kako je Očev ljubljeni Sin prinio sebe kao žrtvu i dar na žrtveniku Križa. Tako nam je ostavio primjer da idemo njegovim stopama. Upravo tu Franjinu misao izrazile ste crtežom na svojem obredniku ulaska u Novicijat. Slijedeći Kristove stope, došlo je vrijeme da učinite korak naprijed i uđete u Novicijat, milosno vrijeme za svaku sestru, vrijeme u kojem ćete učiti kako biti dar na žrtveniku križa, kako se oblikovati u Milosrdnu sestru sv. Križa.” Pojasnila je zatim kako je Novicijat vrijeme produbljivanja odnosa s Bogom, dubljega shvaćanja svojega zvanja u ovoj Družbi i boljega upoznavanja samih sebe, te im poželjela: „Neka vas tijekom Novicijata prati blagoslov Blažene Djevice Marije i našega serafskog oca Franje, naših utemeljitelja i svetih sestara. Zagovornica neka vam bude i majka M. Amadeja u čijoj jubilejskog godini započinjete vrijeme Novicijata.“
Postulantice su, uz redovničku haljinu i novicijatski veo, dobile i novo ime po kojem će od sada biti prepoznatljive u svojoj redovničkoj obitelji:
Valentina Ukaj – sestra Valentina,
Kristina Birovljević – sestra Amadea,
Klara Adžijević – sestra Klara.
Brigu za njihov odgoj preuzela je voditeljica Novicijata, s. M. Suzana Babić, te je, na kraju obreda, u pratnji s. Valerije Široki i sestara iz Provincijalnoga vodstva, sestre novakinje svečano iz crkve povela u prostorije Novicijata.
Ovomu radosnomu događaju nazočile su sestre svih samostanskih zajednica.

s. Nada Martinković/ Fotografije: s. Franciska Ulrika Sajdl