Trenutno pregledavate Majka M. Amadeja Pavlović i ban Josip Jelačić

Svečanost podjele nagrada i priznanja najboljim radovima natječaja „Trenutak uspomene“

Povodom 162. obljetnice smrti hrvatskoga bana Josipa Jelačića, koja je obilježena u svibnju ove godine, Turistička zajednica grada Zaprešića pripremila je kreativni literarni natječaj „Trenutak uspomene“ za učenike osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, u spomen na banovu veliku ljubav prema pisanju i poeziji. Nacionalni je natječaj pokrenut za najbolju priču ili pjesmu i to na šest jezika kojima je govorio i sam ban Jelačić: hrvatskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, mađarskom i latinskom.

Na natječaj je pristiglo gotovo 200 radova iz cijele Hrvatske, a povjerenstvo je imalo težak zadatak izabrati najbolje. Među izabranih 7 srednjoškolskih radova u kategoriji stranih jezika bio je i rad Brigite Kupanovac, učenice 3.a razreda Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku.

U subotu, 18. rujna 2021. godine, učenica Brigita Kupanovac i njezina mentorica s. Marija Stela Filipović, u pratnji Brigitine sestre Karmen, uputile su se u Zaprešić na svečanost dodjele priznanja i nagrada. Program je započeo podjelom nagrada u kategoriji stvaralaštva na hrvatskom jeziku, a zatim na stranim jezicima, gdje je Brigita pjesmom Été na francuskom jeziku zavrijedila ovo lijepo priznanje. Mentori, sudionici i pratnja nakon dodjele uživali su u obilasku kompleksa Novih dvora uz tri (glumice) dvorske dame koje su im ispričale povijest imanja i obitelji Jelačić. Nakon objeda posjetile smo Muzej „Matija Skurjeni“ koji je smješten u prostoru nekadašnje žitnice. Muzej sadrži brojna nadrealistička djela naivca Matije Skurjenija, koji je život posvetio slikarstvu. Bilo je zanimljivo vidjeti fotografiju koja prikazuje ljetni atelje toga svjetski priznatog slikara, čijim je opusom bio i sam André Breton oduševljen. Navedeni je atelje smješten u drvarnici, a njegov zimski atelje smješten je uz štednjak u kuhinji. Zadivljuju skromne prilike u kojima su naši umjetnici živjeli i unatoč tomu stvarali svjetski priznata umjetnička djela.

U Jubilejskoj godini majke M. Amadeje Pavlović posjet dvorima bana Jelačića ima posebno značenje jer njih povezuje isto mjesto rođenja, a to je Petrovaradin. Neka i nas s njima poveže zahvalnost za svijetli trag koji su za sobom ostavili.

 

s. Marija Stela Filipović