Trenutno pregledavate Obilježen još jedan Dan sjećanja na žrtve grada Vukovara

Ovogodišnjom Kolonom sjećanja, 18. studenoga, obilježena je 29. obljetnica pada grada Vukovara u Domovinskom ratu. Trenutna nepovoljna situacija, uslijed epidemije uzrokovane koronavirusom, nije uspjela obeshrabriti desetak tisuća ljudi koji su i ove godine došli odati počast žrtvama i gradu Heroju na Dan sjećanja.

Uz pridržavanje epidemioloških mjera, program je ove godine značajno skraćen, no održana je Kolona sjećanja, na kojoj je sudjelovala i naša postulatsko-formativna zajednica, polaganje vijenaca ono temeljno, a to je sveta misa na Memorijalnom groblju. Euharistijsko slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, uz koncelebraciju đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, pomoćnoga biskupa Ivana Ćurića, beogradskoga nadbiskupa Stanislava Hočevara kao i drugih biskupijskih i redovničkih svećenika.

U svojoj je homiliji kardinal Puljić dotaknuo srž i smisao ovoga dana riječima: „U prvom redu došli smo moliti za duše svojih pokojnika. Ta nas molitva treba pročistiti od svake gorčine i negativnih naboja, koji se, po ljudsku, olako javljaju na ovim mjestima stradanja. Došli smo izraziti dužno poštovanje svim ovim žrtvama. Tim poštovanjem želimo čuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode, koju mi danas živimo i izgrađujemo. Time ćemo obnoviti vrjednovanje življenja sadašnjosti“, ističući također da trebamo moliti i za one koji su počinili zlo kao i milost praštanja. „Zato molimo za sve zločince da ih Bog takne u srcu i baci na koljena te postanu svjesni svojih zločina“, rekao je kardinal Puljić. U središtu komemoracije susret je s uskrslim Kristom. Stoga je i sveta misa prikazana Kristu, Kralju mučenika, kako bismo liječili svoje rane u Kristovim, tražeći utjehu i snagu u Kristovu križu. „To je proces oslobađanja od svakoga otrova, od svake mržnje i svake osvete, jer snaga križa pobjeđuje u srcima vjernika. Krist je mir na.“, zaključio je Kardinal.

Euharistijsko slavlje pratila su tri zbora vukovarskih župa: sv. Filipa i Jakova, sv. Josipa Radnika i Blažene Djevice Marije Kraljice mučenika, pod vodstvom s. Mirele Štraub, a pripravnice naše Družbe, sa s. Dorotejom Krešić, također su sudjelovale pjevanjem i čitanjem tijekom liturgije. Glavnu brigu, vezanu uz pripremu za liturgiju i ruho, i ove je godine iznijela s. Eliza Lajčak, koja već 15 godina predano radi i služi u Vukovaru, istinski se suživljujući s narodom, dijeleći s njima radost, kao i patnju i bol zajedničke sudbine.

Počast žrtvi Vukovara odali su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisa Miloševića te drugih ministara, a njihova podrška također svjedoči tomu da je Vukovar postao simbol bola, ali i hrabrosti i vjernosti za slobodu čovjeka, naroda i Domovine.

Misao i spomen na još jedan Dan sjećanja koji je iza nas možda je najprikladnije zaokružiti riječima vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića: „Oni su dali život da bismo mi mogli u miru živjeti životom ljubavi, sloge i razumijevanja, poštujući prvu i najveću Božju zapovijed: „Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim“ (Mt 22, 37) i onu njoj jednaku: „Ljubi bližnjega kao samoga sebe“ (Mt 22, 40). Svi razgovori i dogovori moraju počivati na uzajamnom poštivanju i vrjednovanju. Što ne želim da meni drugi čini, ni ja ne želim činiti drugima i obratno. Krist uskrsli naša je nada. Iz vjere u njega došli smo iskazati poštovanje ovim i svim žrtvama te istinski vjerovati u pobjedu dobra i svjesno se opredijeliti na stranu dobra.“

Zahvalni Gospodinu na gradu Vukovaru i svim njegovim herojima po kojima nam je darovana slobodna Domovina, nastavljamo molitvom pratiti hrvatski narod i sve one koji svakodnevno svoj život polažu za Domovinu, vršeći bilo koju djelatnost i službu služenja u svojim obiteljima i zajednicama.

Kristina Birovljević, postulantica